«Валерій Залужний 2024: політичні перегони починаються!» Огляд російської дезінформації за 12–16 лютого 2024 року

«Валерій Залужний 2024: політичні перегони починаються!» Огляд російської дезінформації за 12–16 лютого 2024 року

21 Лютого 2024
2435

«Валерій Залужний 2024: політичні перегони починаються!» Огляд російської дезінформації за 12–16 лютого 2024 року

2435
Аналізуємо, як пропагандисти брехали минулого тижня.
«Валерій Залужний 2024: політичні перегони починаються!» Огляд російської дезінформації за 12–16 лютого 2024 року
«Валерій Залужний 2024: політичні перегони починаються!» Огляд російської дезінформації за 12–16 лютого 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 січня — 4 лютого, 5–9 лютого. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 12 по 16 лютого 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Протягом моніторингового періоду пропагандисти брехали, нібито в Україні закривають місцеві лікарні для цивільних, адже там лікують «іноземних найманців». Ще писали, що США буцімто підтвердили розкрадання військової допомоги в Україні.

«Лікарні для цивільних — зась»

Анонімні телеграм-канали поширювали скриншоти листувань, у яких нібито лікар харківської лікарні №3 розказує, як у хірургічному відділенні надають меддопомогу пораненим іноземним військовим, зокрема полякам. Автори фейку в публікаціях зробили висновок, мовляв, об’єкт «ізольований» для цивільних пацієнтів.

Скриншот — VoxCheck

Але адміністрація місцевої лікарні повідомила, що інформація про лікування польських або інших іноземних військових не відповідає дійсності. Тим паче в цій лікарні немає хірургічного відділення, пропагандисти просто його вигадали.

Скриншот самого «листування», як можна побачити, вкрай сумнівний. На ньому не вказано ім’я чи фото користувача. Поплічники Кремля могли цей діалог запросто змоделювати, як і зрештою сам фейк.

«Михайло Федоров: чекайте на повістки в “Дії”»

У російському сегменті соцмереж поширювали твердження, наче Михайло Федоров анонсував видачу повісток у застосунку для державних послуг «Дія». У несправжніх публікаціях посилалися на інтерв’ю пана Федорова діловому виданню Forbes Ukraine. На запитання, чи можна запровадити військовий квиток у «Дії», він відповів, що «теоретично це можна зробити». Цю заяву пропагандисти потрактували як «анонс видачі повісток».

Проте в самому інтерв’ю міністр казав, що військовий квиток, найбільш імовірно, не планують вводити в застосунок. Але це технічно можливо. Михайло Федоров серед іншого пояснив, що над проєктом цифровізації військового квитка працюють окремо — ідеться про інформаційну систему на базі Міноборони.

Згодом у пресслужбі Мінцифри прояснили ситуацію та сказали, що військового квитка чи повісток у застосунку «Дія» не буде.

«У США підтвердили розкрадання військової допомоги в Україні»

Аноніми писали, ніби в Україні розкрадають і перепродають на чорному ринку зброю. Як доказ посилалися на звіт Міноборони США: у ньому буцімто йшлося, як «фахівці під час перевірки не дорахувалися 40 тисяч одиниць зброї».

Скриншот — VoxCheck

«Думаю, всім зрозуміло, куди та на які цілі вона була перенаправлена… Імовірність терактів у Європі лише зростає», — коментували пропагандисти.

У спеціальному звіті «Посилений моніторинг кінцевого використання товарів оборонного призначення, поставлених Україні» справді зазначено, що постачання зброї в Україну не контролювали належним чином. Водночас у звіті не звинувачують і не висловлюють тезу, що зброя «потрапляє на чорний ринок».

У звіті, зокрема, надали позитивну оцінку спробам України робити моніторинг постачання зброї та обладнання. Вказано, що в деяких випадках українські чиновники проводили інвентаризацію ретельніше, ніж їхні американські колеги.

«Міноборони: українкам слід вступати в лави ЗСУ, аби схуднути»

У мережі поширювали інформацію, буцім Міністерство оборони запустило кампанію рекрутингу жінок до армії. «Служба в ЗСУ допомогла мені схуднути. Звертайтеся в найближчий ТЦК. Ти гідна бути найкращою!» — ідеться в такому ролику, а саме відео нібито опубліковане на тікток-акаунті Міноборони.

Скриншот — VoxCheck

По-перше, тікток-акаунту в Міноборони немає. В інших соцмережах міністерства відео про схуднення також не знайшлося. По-друге, загальної мобілізації жінок до армії в Україні не існує, а отже «проморолик» вигаданий поплічниками Кремля.

Саме відео виявилося несправжнім і скомпільованим із довільних кадрів, які автори фейку взяли з чужих відео користувачів соцмережі. Загалом лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають ставати на військовий облік — це не означає їхню мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон.

«Західні лідери — брехуни!»

У соцмережах російського сегмента соціальних мереж ширили начебто обкладинку журналу Akher Saa із західними лідерами: Олафом Шольцом, Джо Байденом, Ентоні Блінкеном та іншими. На зображенні їхні носи видовжені — як натяк на казкового героя Піноккіо, в якого росте ніс, коли той збреше. Також на обкладинці помістили різними мовами слово «брехуни».

Несправжня обкладинка — VoxCheck

«А де ж на обкладинці Зеленський? Вочевидь, не змогли його помістити на обкладинку, адже надто великий ніс у нього», — коментують автори фейку.

Але журнал Akher Saa не робив випуску з такою обкладинкою. Першоджерело цієї «новини» — анонімний телеграм-канал, який транслює прокремлівську риторику. Ні на сайті журналу Akher Saa, ні на його сторінках у соцмережах немає подібної публікації.

«Валерій Залужний 2024: скоро»

У мережі за допомогою рекламних інструментів поширювали сайти, нібито пов’язані з колишнім головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Ресурси на різних доменах і створювалися анонімними користувачами.

Однак такі сайти не мають жодного стосунку до Валерія Залужного. Про існування ресурсів уже повідомлені українські правоохоронні органи. Можливо, це справа рук поплічників Кремля: використовуючи гасло «Залужний-2024!», вони можуть натякати на нібито політичні перегони за посаду президента України. Така теза суголосна з прокремлівською риторикою, яка неодноразово порушувала тему звільнення головнокомандувача з посади через його так звані політичні амбіції.

Узагалі восьмі вибори президента в Україні мали би проходити у 2024 році, але через воєнний стан це питання набуває дискусійного характеру. Наприклад, у листопаді 2023 року голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія казав, що не буде ні парламентських, ні президентських виборів. Хоча раніше голова Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс наполягав на необхідності проведення Україною виборів навіть за умови воєнного стану — здебільшого постає проблема забезпечення всіх громадян можливістю проголосувати. Ідеться як про самих військових, що можуть перебувати на бойових завданнях, так і людей на тимчасово окупованих Росією територіях.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду