«Верховна Рада готова анулювати закордонні паспорти громадян, які перебувають не в Україні». Огляд російської дезінформації за 15–21 січня 2024 року

«Верховна Рада готова анулювати закордонні паспорти громадян, які перебувають не в Україні». Огляд російської дезінформації за 15–21 січня 2024 року

25 Січня 2024
2369

«Верховна Рада готова анулювати закордонні паспорти громадян, які перебувають не в Україні». Огляд російської дезінформації за 15–21 січня 2024 року

2369
Українські священники — «богохульники», Володимир Зеленський разом із ними — нібито набиває тату з написом «Бога нема»; а ще Валерій Залужний буцімто «взявся» мобілізовувати народних депутатів. Яку дезу вкидали протягом минулого тижня.
«Верховна Рада готова анулювати закордонні паспорти громадян, які перебувають не в Україні». Огляд російської дезінформації за 15–21 січня 2024 року
«Верховна Рада готова анулювати закордонні паспорти громадян, які перебувають не в Україні». Огляд російської дезінформації за 15–21 січня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні:  1–7 січня, 8–14 січня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

Із 15 по 21 січня 2024 року команда «Детектора медіа» задокументувала 24 дезінформаційні вкиди. За цей час пропагандисти переконували, нібито українські богослужителі на Водохреще освячували воду «диявольським тризубом». А також брехали про татуювання Володимира Зеленського — нібито він зробив тату з написом «Бога нема».

«У Зеленського з’явилося нове татуювання»

На початку минулого тижня в соцмережі Х (раніше твітер) акаунт російського МЗС поширив фото нібито з новим татуюванням на руці українського президента з написом «Бога немає». На фото зображено трьох людей: військового, самого Зеленського і прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака. Саме на той час (12 січня 2024 року) припав робочий візит останнього до Києва.

Фото — Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Але на спільних фотографіях можна простежити, що насправді татуювання належить українському військовослужбовцю, який стоїть поруч із Зеленським. На інших фото в українського президента нема жодного татуювання. 

Як російський агітпроп демонізує Володимира Зеленського — можете прочитати отут

«Валерій Залужний мобілізує народних депутатів»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали відео, у якому Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито каже, що він створив петицію про «мобілізацію» народних депутатів. Також у ролику додає, що якщо до 5 січня 2024 року петиція не набере достатньої кількості голосів, то він буцімто «піде з посади».

Та втім, відео виявилося скомпільованим. Сам аудіозапис зі словами про створення петиції сфабрикували за допомогою штучного інтелекту, а потім наклали на справжнє відео із Залужним. Понад те, на сайтах Офісу Президента чи Верховної Ради немає жодних петицій, які створив би Валерій Залужний.

Власне, за допомогою спеціального інструменту AI Speech Classifier вдалося з’ясувати, що з імовірністю 98% аудіозапис створили з використанням технологій ШІ.   

Дипфейки продовжують використовувати задля поширення російської пропаганди. Ми неодноразово аналізували такі випадки, наприклад, про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Наприклад, в одному з відео дипфейковий Залужний закликав українців вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади».

«В Україні канонізували диявольський тризуб»

Посеред тижня в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширювали інформацію, нібито українські священники освячують воду «диявольським тризубом» — буцімто канонізованим церковним елементом, за допомогою якого можна проводити схожі обряди. На підтримку таких тез прикріпляли до повідомлень відео, де видно процес освячення води. Автори фейку додають: «українські священники займаються блюзнірством — розкольники проводять незрозумілий обряд, занурюючи у воду диявольський тризуб».

Але на відео зображено трисвічник, який символізує Пресвяту Трійцю. Тобто на відео — не український тризуб. Власне, російські пропагандисти натякали на те, що українські церкви нібито займаються профанацією, прирівнюючи державну символіку до «святої». Мовляв, у такий спосіб українська церква відходить від канонів, перетворюючись на «язичницьку», поклоняючись різноманітним предметам, природним явищам тощо. 

Фото — StopFake.

Утім, це не скасовує значення української державної символіки в житті людей — скажімо, якби здійснювали освячення води з супроводом (не прямим використанням) державних елементів, то в цьому нічого нема поганого. Люди лишень висловлюють свій патріотизм і любов до української держави. Про знецінення українських державних символів російською пропагандою читайте тут.

«Французи вимагають, аби Україні не надсилали кошти»

Крім того, у прокремлівських медіа стверджували, начебто французькі активісти з організації «attac» розклеюють у Парижі листівки з закликами знімати всю готівку — буцімто на знак протесту проти України. За словами пропагандистів, в організації просять знімати всю готівку з банківських рахунків, щоб «жодна копійка», мовляв, не дісталася Україні. До публікацій додавали фото листівки з написом «зніміть із рахунків гроші, допоки не пізно». 

Фото — Центр протидії дезінформації

Проте у відомстві Міністерства закордонних справ України заперечили цю інформацію. Там пояснили, що жодної «антиукраїнської кампанії» не існує, оскільки ініціатива активістів ніяк не стосується України та російсько-української війни. Це внутрішній протест французів.

Причому сама організація засудила вторгнення Росії до України й не створювала жодних кампаній, які могли б дискредитувати українську державу.

«Українці, які живуть за кордоном, тепер не матимуть закордонних паспортів»

Наприкінці тижня пропагандисти вкидали інформацію, буцімто в Україні хочуть «анулювати» закордонні паспорти своїх громадян, які перебувають за кордоном. «Немає сенсу робити нові паспорти тим, хто врятувався (від російської агресії — «ДМ»). Тому що диктатура Зеленського просто їх анулює», — переконували у публікаціях.

Однак в офіційних українських джерелах немає жодної згадки про анулювання дійсних ID-карток або закордонних паспортів. Загалом уперше такі повідомлення з’явилися в мережі на тлі внесеного у Верховну Раду законопроєкту №10378 щодо мобілізації. Він передбачає, що українські чоловіки від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном, зможуть звертатися по оформлення паспорта, зокрема закордонного, та по інші консульські послуги в дипломатичних установах України лише за наявності в них військово-облікових документів — військового квитка, тимчасового посвідчення військовозобовʼязаного або приписного посвідчення.

Проте 11 січня 2024 року Кабмін офіційно відкликав законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації, тобто його зняли з розгляду. Утім, навіть у відкликаному законопроєкті й інших офіційних джерелах немає згадок про анулювання дійсних паспортів громадян України чи закордонних паспортів. І немає жодної інформації, що громадянам, які перебувають за кордоном, заборонять отримувати або продовжувати дію таких документів. Адже ж в тому ж самому законопроєкті йшлося лише про процедуру отримання консульських послуг.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду