В опублікованому виданням «Свідомі» розслідуванні психотерапевта Полудьонного стверджується, що відомий експерт із психології Спартак Суббота є шахраєм

В опублікованому виданням «Свідомі» розслідуванні психотерапевта Полудьонного стверджується, що відомий експерт із психології Спартак Суббота є шахраєм

11 Квітня 2023
22970
11 Квітня 2023
21:27

В опублікованому виданням «Свідомі» розслідуванні психотерапевта Полудьонного стверджується, що відомий експерт із психології Спартак Суббота є шахраєм

22970
Автор розслідування витратив сім місяців, щоб обґрунтовано викрити брехню та шахрайство «кандидата психологічних наук». «Детектор медіа» також у минулому опублікував одну колонку Субботи. Наша редакція наразі вирішила прибрати цей текст з сайту і дочекатися прояснення ситуації.
В опублікованому виданням «Свідомі» розслідуванні психотерапевта Полудьонного стверджується, що відомий експерт із психології Спартак Суббота є шахраєм
В опублікованому виданням «Свідомі» розслідуванні психотерапевта Полудьонного стверджується, що відомий експерт із психології Спартак Суббота є шахраєм

Сьогодні незалежне всеукраїнське молодіжне онлайн-медіа «Свідомі» опублікувало розслідування психотерапевта Іллі Полудьонного про відомого експерта у галузі психології Спартака Субботу. Факти, які наводить автор розслідування, свідчать, що Субота нібито вдається до брехні, аби вибудовувати та підтримувати імідж досвідченого фахівця-психотерапевта.

Полудьонний витратив сім місяців на збір та аналіз фактів, які нібито свідчать про наступне:

  • протягом майже пʼяти років Спартак Суббота публічно позиціонував себе як кандидат психологічних наук, не маючи цього ступеня

Як встановив Полудьонний, за наказом МОН Суббота офіційно здобув ступінь кандидата психологічних наук лише 7 квітня 2022, але в пресі почав презентувати себе як фахівця, що має такий ступінь, ще у 2017 році.  

  • Суббота не має медичної освіти, не є психіатром і медичним психологом, як зазвичай презентує себе

Спартак Суббота 1992 року народження, пише Полудьонний.

Інтернатура за кваліфікацією «психіатрія» триває 1,5 року, пояснює автор розслідування. Тобто якщо Суббота водночас і медичний психолог, і лікар-психіатр, це значить, що він проходив однорічну програму перепідготовки перед інтернатурою. А до цього мав вчитися шість років на медико-психологічному факультеті. 

«Проводимо розрахунки і доходимо до висновку, що, якщо він закінчив інтернатуру з психіатрії в 2014 році, то він мав би вступити в Богомольця в 2005/2006 році! 2014 (рік закінчення інтернатури) -1,5 (тривалість інтернатури) -1 (програма перекваліфікації з «медичної психології» на «лікувальна справа») - 6 (тривалість навчання на медико-психологічному факультеті) = 2005/2006 рік вступу. А враховуючи, що Спартак Суббота 1992 року народження, йому на той час мало бути 14/15 років», — вважає Полудьонний. 

  • як подкастер Суббота поширює антинаукову інформацію

В даному випадку Полудьонний посилається на вчених, які ознайомилися із дисертацією Субботи і «мають багато питань не тільки до етики, але і до якості написання самої дисертації». На думку автора розслідування, тези, які висуває у своїй роботі Суббота, мають дещо спільне із «псевдонауковими нацистськими расовими теоріями, які намагалися довести, що фізіологія впливає на розвиток особистості, і вводили поняття домінантної і більш елітарної раси, ніж інші». 

  • порушував професійну етику

Автор розслідування зв’язався із психотерапевтом Артемом Осипяном, який вчився і певний час товаришував із Спартаком Субботою. Осипян розповів, що Суббота «дозволяє собі романтичні стосунки з клієнтками». Крім того, Полудьонний поговорив із нині психотерапевткою Анною Тихомировою, яка раніше протягом деякого часу ходила на терапевтичні сесії до Субботи. Те, що вона розповіла під час інтерв’ю про свій досвід спілкування із Субботою, Полудьонний розцінив як «грубе порушення професійної етики та прояви психологічно насильства над людиною».

Ілля Полудьонний склав хронологічний список публікацій в ЗМІ за участі Спартака Субботи, починаючи з 2017-го і до кінця 2022 року. В цей список потрапили публікації, в яких Суббота був запрошений як спікер-експерт і/або де він вказував свої регалії, яких насправді не мав. За оцінкою Полудьонного, серед 119 публікацій за останні пʼять років 67 містять брехню щодо експертизи та регалій. Причому 57 публікацій вийшли вже після початку повномасштабної війни. 

Автор розслідування дає своє пояснення тому, як так сталося, що людина із сумнівною репутацією стала настільки цікавою українським ЗМІ як експерт: медійники перебувають у гонитві за «головами, що говорять», і належним чином не перевіряли освіту Субботи, вважає Полудьонний.

Крім цього, за оцінкою автора розслідування, «поведінка Спартака Субботи схожа на поведінку людей, які підпадають під визначення “нарцистичний психопат”».

Створивши шляхом брехні образ науковця, лікаря-психіатра, медичного психолога, Суббота непогано заробляє на цьому, стверджує Полудьонний. За підрахунками останнього, може йтися про мільйони гривень, які Суббота отримує як від переглядів своїх відео на YouTube, так і від комерційної лекційної діяльності.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Спартака Субботи, але на момент публікації цієї новини не отримав від нього відповіді.

Тим часом герой розслідування опублікував в Instagram свою позицію щодо оприлюднених фактів. «Це не перший хейт, з яким я стикаюсь. Це нормально, це буде й далі, я це просто переживу… Але що я хочу сказати — що я не дозволю ображати людей, не дозволю ображати свою аудиторію, не дозволю її обзивати, робити висновки щодо людей, які мене слухають, дивляться, яким я подобаюсь…», — написав Суббота.

«Детектор медіа» ознайомився із повною версією розслідування Іллі Полудьонного і, своєю чергою, вважає за потрібне зазначити, що у цьому матеріалі ми не знайшли жодних образ на адресу аудиторії, якій ЗМІ транслювали думки та оцінки Спартака Субботи.

Видавництво «Віхола», яке випустило книгу Субботи «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому», а наприкінці минулого року перевидало її, на своїй фейсбук-сторінці прокоментувало опубліковане сьогодні розслідування.

«Друзі, сьогодні у ЗМІ зʼявився матеріал щодо одного із наших авторів — Спартака Субботи. Ми звернулися до Спартака з проханням пояснити усі викладені у статті факти. Детальніше про наші подальші дії розповімо згодом», — йдеться у повідомленні видавництва.

Також на розслідування Іллі Полудьонного зреагувало видання «Українська правда», для якого Суббота у 2019-2021 роках писав колонки. «"УП" та "УП. Життя" дійсно публікували колонки Спартака Субботи, у яких він представлявся як психотерапевт і науковий керівник Інституту когнітивного моделювання. Однак публікації Спартака не виходили у нас з червня 2021 року, і він ніколи не був експертом наших редакційних матеріалів», — зауважує видання і додає, що намагається зв’язатися зі Спартаком Субботою, щоб отримати його коментар.

«Детектор медіа» також у минулому опублікував одну колонку Субботи. Наша редакція наразі вирішила прибрати цей текст з сайту і дочекатися прояснення ситуації.

Фото: Спартак Суббота / Facebook

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22970
Читайте також
14.04.2023 13:00
Анастасія Платонова
для «Детектора медіа»
3 703
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду