detector.media
Марина Крижня
04.04.2024 18:00
«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»
«Яка доля петиції?» Михайло Подоляк розповів Наталії Мосейчук, що думає про переспрямування коштів з марафону «Єдині новини»
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк дав інтерв'ю ведучій Наталії Мосейчук. Говорили багато, але зацікавило мене запитання про телемарафон.

У Наталії Мосейчук є свій ютуб-канал, на який нині підписалося 632 тисячі користувачів. Там вона випускає інтерв'ю з різними гостями, і вони називаються то «Мосейчук podcast», то «Vip podcast», то «Мосейчук +», також є «Тема з Мосейчук» — це такий круглий стіл, куди вона запрошує експертів «багато говорити, пити чай, слухати і розуміти один одного» та обговорює нагальні теми від 2 до 3 годин. 

Хто ж приходить до неї на шоу? Зокрема експрезидент Віктор Ющенко, військова та громадська діячка Марія Берлінська (до речі, вони обоє приходили і до перевзутої Наташі Влащенко), російські опозиціонери Марк Фейгін та Ілля Пономарьов, історик і журналіст Данило Яневський.

Ходили і бізнесмен Гарік Корогодський, відомий висловами про те, що Майдан — «антиконституційний переворот», а дев’ять місяців тому був навіть «експерт» з психології Спартак Суббота, про якого вийшло розслідування, що він шахрай. Була навіть розмова з президентом Польщі Анджеєм Дудою та музикантом Святославом Вакарчуком. Така собі збірна солянка.

Ось і 3 квітня до неї прийшов на розмову радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. Чай і печивко в них теж було, а ще розмови про ротації, бажання Порошенка висуватися на президентську посаду, блокування тіктоку й телеграму (поки немає рішення), чому США зволікають з допомогою тощо.

На закуску лишили питання про марафон «Єдині новини». Наталія Мосейчук каже, що було б нечесно, якби вона як ведуча телемарафону не поставила це запитання. І нагадала про те, що от на сайті Кабінету Міністрів України є петиція «Переспрямувати кошти призначені для телемарафонів "Єдині новини" та "Фрідом" на фінансування БПЛА та пікапів для Збройних сил України», яка вже набрала 25 000 голосів.

Потім вона каже: «І серед претензій названо, читаю: "Телемарафон є засобом політичної боротьби, використовує пропагандистські прийоми. Телемарафони є маніпулятивними джерелами інформації, які не відображають реальної картини в країні. Телемарафони є надто дорогими для державного бюджету, вони шкідливі для національної безпеки і економіки. Пропонуємо кошти спрямувати на потреби оборони країни". Яка доля цієї петиції?»

Михайло Подоляк їй відповідає: «Це буде вирішувати Кабмін. Але на мій погляд, на оборонні спроможності виділяється практично все, що можна, у великій кількості, а профінансовуються і Збройні Сили, і побудова фортифікації — про що ви на початку говорили, — і закупівлі дронів, снарядів, виробництва підприємства "Укроборонпрому". Все це профінансовано. Так, цього недостатньо. Безумовно, можна збільшувати, але давайте не займатись інформаційною складовою протидії російській пропаганді. Це ж ефективно.

Ну давайте все заборонимо і так далі. Є один нюанс: марафон — це маленька частка нашого інформаційного простору. Ще раз: маленька частка. Ніхто не вводив цензуру, всі можуть працювати. І сьогодні працюють. І в повному обсягу працювали протягом усієї війни».

Та ми помітили. І, мабуть, саме тому 10 квітня відбудеться засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова щодо розслідування справ про перешкоджання журналістам. Участь у якому візьмуть представники Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ, а також медіа.

Чи, може, Михайло Подоляк мав на увазі щось інше? Наприклад, «усі можуть працювати», навіть Тетяна Гончарова чи Анастасія Даугуле в телемарафоні. Нагадаю, що у травні 2022 року медійники закликали Володимира Зеленського та Олександра Ткаченка відсторонити колишніх проросійських ведучих від національних марафонів, серед яких були Гончаренко та Даугуле.

Михайло Подоляк продовжив: «Марафон — це виключно державна складова роботи з інформацією під час війни. Ви можете отримувати інформацію з будь-яких джерел, але держава має право мати інструменти контрпропаганди, інформаційних впливів і так далі під час війни, з урахуванням того, що Росія активно використовує інформацію також як елемент ведення війни. І все. Тому я не бачу тут проблеми».

Наталія Мосейчук уточнює, що єдине питання, яке її турбує — це кошти. Михайло Подоляк каже, що кошти з марафону — не захмарний бюджет відносно профінансованих оборонних програм, і додає: «[Вони] фінансуються постійно, Кабмін шукає можливості збільшити, профінансувати додатково якісь оборонні програми. Знаходить на це кошти, профінансовує їх [оборонні програми] і так далі. Але якщо ми, ще раз підкреслюю, не будемо фінансувати контрінформаційні програми, ну це буде виглядати дивно, зокрема для ситуації у війні». 

А я нагадаю, що держава витратила у 2023 році 842,2 млн гривень на контент для «Єдиних новин» та марафону «FreeДом».

Більше вони про це не говорили. Але й запитання було поставлене без важливих уточнень, які були в петиції. А Михайло Подоляк відповів — і слава богу.

Мосейчук зацитувала петицію, запитала про гроші, але, наприклад, не уточнила в Михайла Подоляка, що її автори мали на увазі (тепер я цитую): «Телемарафони "Єдині новини" та "Фрідом" є інструментом збагачення власників телеканалів, які отримують гроші з бюджету на створення продуктів для телемарафонів. Серед них є такі відомі бізнесмени, як Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ та ексзаступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко та інші».

Або ось іще було в петиції: «Телемарафони "Єдині новини" та "Фрідом" є засобом політичної боротьби. Вони використовують пропагандистські прийоми, такі як вибіркове підбирання фактів, перекручення подій, непропорційне домінування партії Президента на ефірах, прославлення особи Президента та його команди». Тобто тут і збагачення бізнесменів, і піар влади, а не тільки «маніпулятивні джерела інформації». А це важливий момент.

Словом, петиція підписана, вона набрала 29 562 голосів. І що з нею буде далі — побачимо. А Наталія Мосейчук, схоже, не хотіла натикатися на гострі кути з Михайлом Подоляком і саме тому пропустила важливі уточнення. Лишилося більше питань, ніж відповідей.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY