Максим Дворовий: «Діяльність Телеграму наразі неможливо врегулювати медійним законом»

Максим Дворовий: «Діяльність Телеграму наразі неможливо врегулювати медійним законом»

19 Січня 2024
1047
19 Січня 2024
17:05

Максим Дворовий: «Діяльність Телеграму наразі неможливо врегулювати медійним законом»

1047
Навіть імплементація європейського законодавства в Україні не приведе до ефективного регулювання діяльності соцмережі.
Максим Дворовий: «Діяльність Телеграму наразі неможливо врегулювати медійним законом»
Максим Дворовий: «Діяльність Телеграму наразі неможливо врегулювати медійним законом»

Максим Дворовий, голова напряму «Цифрові права» громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки», в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що  регуляція телеграму фактично неможлива в Україні на законодавчому рівні.

«Діяльність Телеграму наразі неможливо врегулювати медійним законом. Для цього потрібна імплементація Акту ЄС про цифрові послуги (Digital Services Act), який встановлює вимоги до due diligence платформ, і поки навіть на рівні ЄС незрозуміло, чи Телеграм підкориться вимогам і номінує свого офіційного представника», — каже Дворовий.

Санкції за невиконання норм DSA, у тому числі щодо реєстрації чи відсутності представника платформи в ЄС, можуть досягати рівня блокування, але після тривалої процедури, зазначає експерт. Втім, наразі невідомо, як будуть застосовувати ці санкції і чи будуть вони ефективними. 

Міністерство цифрової інформації України готує власний законопроєкт щодо регуляції діяльності онлайн-платформ, але навіть його прийняття може бути неефективним у випадку з телеграмом, вважає Максим Дворовий:

«По імплементації DSA в Мінцифри розробляється один законопроєкт, але його хочуть узгодити з Брюсселем щодо відповідності тексту. І це буде дуже нешвидка процедура, як я бачу з комунікації між Мінцифрою і Брюсселем, причому затримки зі сторони ЄС, а не з нашої.

Тому на сьогодні єдиний варіант, насправді, — це блокування телеграму, що, по-перше, не факт, що технічно можливо (і я не впевнений, що я хочу від провайдерів вимагати встановлення обладнання, яке б дозволяло це зробити), а по-друге, проблематично, бо багато хто досі отримує звідти багато інформації, яка може бути суспільно корисною».

Блокування окремого телеграм-каналу наразі також технічно неможливе з боку держави чи провайдера, оскільки для цього потрібна співпраця платформи з державою: «Для блокування окремого тг-каналу потрібен фідбек зі сторони компанії. Зі сторони Телеграму його годі й очікувати», — додає експерт.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації за підтримки USAID та ГО «Лабораторія цифрової безпеки» готує законопроєкт із регулювання платформ і розробила першу його версію

Законопроєкт має стати аналогом Digital Services Act, Digital Markets Act та регламенту 2019/1150 Європейського парламенту та Ради ЄС від 20 червня 2019 року про сприяння чесності та прозорості для бізнес-користувачів посередницьких онлайн-послуг. Серед іншого, акти вимагають від платформ зареєструвати офіційного представника в країні ЄС.

Регуляторне законодавство в Європі запрацює вже з лютого 2024 року, коли набудуть чинності всі акти, і стосуватимуться вони регуляції так званих VLOP (very large online platforms), тобто великих платформ, у яких більше 45 мільйонів активних користувачів на місяць в країнах Європи. У квітні 2023 року Єврокомісія затвердила перелік цих VLOP. До нього входять Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Twitter, Amazon, AliExpress, Booking.com тощо. Телеграму серед них немає, оскільки він непопулярний у ЄС. 

Навіть у випадку, коли Україна імплементує закони щодо регуляції найбільших платформ, питання регуляції телеграму залишиться відкритим, вважають експерти. Оскільки для цього потрібна добровільна реєстрація з боку платформи в Україні та співробітництво з українським регулятором. 

Фахівці з кібербезпеки та медіаграмотності неодноразово наголошували, що телеграм становить небезпеку як з погляду поширення дезінформації та відсутності модерації платформи, так і погляду численних випадків її співпраці з російськими спецслужбами.  

Фото: dev.ua,  фейсбук-сторінка Максима Дворового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1047
Читайте також
31.01.2024 08:00
Максим Саваневський
для «Детектора медіа»
1 453
03.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
773
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ірина
94 дн. тому
Достуеатись до населення , яке зациклине на телеграмі, як на джерелі альтернативної інформації, можна через широку роз'яснювальну компанію в контексті того, що телеграм на сьогодні є найзручнішим і найбільшим порталом розповсюдження наркотиків. Діти і внуки є практично у всіх. Їх ніким не заміниш. А потрібну інформацію, якщо захотіти, можна знайти і через інші джерела. Пов'яжіть це ще з тим, що нові надзвичайно важкі і одночасно дуже легкодоступні синтетичні маловивчені наркотики (назву не називаю з етичних міркувань, але хто в темі, знає) зайшли до нас в 2014 році через Крим. Вся Україна зараз цим просто кишить. Адреси телеграм-каналів чи не на кожному паркані. Відслідкувати їх неможливо. Оператор може бути навіть в іншій країні. Копніться глибоко в тему, ви жахнетесь. В телеграмі цілий наркотичний спрут - тут тобі і товар, тут тобі і "робота", тут і таксисти з відповідними доставками. Це зараз з нами роблять, з нашими дітьми і ми це дозволяємо! У нас перед носом. Людям, які ще з цим не стикнулися, цієї проблеми не видно. У цьому і біда. Бо коли стикаєшся, то вже, як правило, пізно Це як тримати голову в піску. Серед молоді це вже справжня епідемія. Залежність виникає за 1-2 прийоми. Вживати починають навіть з 10 років. В наркологічних реанімаціях діти. Ми втрачаємо ціле покоління. Це тиха невидима зброя масового враження проти нації. Що буде за 5-10 років, якщо це не зупинити? Населенню потрібно розкривати на це очі, на те, що мова йде за життя і долі їх власних дітей і внуків, тоді і можна буде отримати очікувану згоду. Ніхто сьогодні не застрахований
Уважний читач
96 дн. тому
"Телеграму серед них немає, оскільки він непопулярний у ЄС" - брехня. Єврокомсія не проводила дослідження, а запитувала ці дані у самих платформ, телеграм їм тупо збрехав, що не має 45 млн. користувачів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду