6 січня в Україні та за кордоном стартує «Стус–Фест»

6 січня в Україні та за кордоном стартує «Стус–Фест»

2 Січня 2024
1363

6 січня в Україні та за кордоном стартує «Стус–Фест»

1363
У межах фестивалю вже розпочалась акція #рядовий_стус. У ній беруть участь українські військові, які читають вірші поета і дисидента.
6 січня в Україні та за кордоном стартує «Стус–Фест»
6 січня в Україні та за кордоном стартує «Стус–Фест»

6 січня, у день народження поета і дисидента Василя Стуса, в Україні та за кордоном розпочнеться фестиваль «Стус-Фест», який ініціювала спільнота DSP (dsptheatre.com.ua). Про це детальніше розповів Укрінформу лідер цієї спільноти Алекс Боровенський.

За його словами, «Стус-Фест» планували як щорічний січневий фестиваль. Ініціатори заходу сподіваються, що в майбутньому зможуть провести цей фестиваль «в українських Донецьку та Горлівці, де жив та працював Василь Стус».

Наразі відомо, що в заході в Києві братимуть участь DakhTrio з новою програмою «Стус: Немилосердно», театральна спільнота DSP з виставою «Стусанина», театр «Колесо» з моновиставою «Чорний птах з білою відзнакою», театр «Між трьох колон» та інші.

Крім цього, Боровенський повідомив про інші фестивальні події, які відбудуться по всій Україні та за її межами.

Так, у Львові Театр Леся Курбаса долучиться до «Стус-Фесту» з виставою «Марко Проклятий, або Східна легенда», у Херсоні — Херсонський театр ім. М. Куліша (з приїздом театральної спільноти DSP до Херсона та показом вистави «Стусанина»).

У Луцьку планетарій «Світлозоріум» спільно з театром «Гармидер» готує спеціальну програму «Стус під зірками». Відвідувачі цього заходу слухатимуть поезію Стуса, розглядаючи зоряне небо.

У Таллінні Асоціація українських організацій в Естонії проведе поетичний вечір. Також тут відбудеться показ відеоверсії вистави «Стус: заборонений» Херсонського театру.

У французькому Нанті в січні в українській бібліотеці «Шо» проведуть місячник Стуса. Крім цього, тут демонструватимуть відеовиставу «Стусанина» та організують показ фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Під час кінопоказу відтворять відомий епізод із життя Василя Стуса, який під час прем'єри цієї картини в кінотеатрі «Україна» вигукнув: «Хто проти тиранії — встаньте!».

У межах фестивалю вже розпочалась акція #рядовий_стус. У ній беруть участь українські військові, які читають вірші поета і дисидента.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, за допомогою гранту від SDK («Староміський Дім культури») та уряду Варшави вдалося оцифрувати та описати 26 тисяч сканів творчого архіву українського поета і правозахисника Василя Стуса.

У вересні 2023-го документальна стрічка «Ваш Василь» Світлани Рудюк та Олександра Авшарова вийшла онлайн на «Такфлікс». Це фільм-спогад про життя Василя Стуса, який хотів займатися літературою, а не політикою.

Про актуальність постаті Василя Стуса для сучасників читайте в публікації «Фатальний герой. Життя та загибель Василя Стуса як передбачення російсько-української війни».

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1363
Читайте також
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду