«Ліга сміху. Волонтерський десант-2»: що ви, ухилянти? Весело?

«Ліга сміху. Волонтерський десант-2»: що ви, ухилянти? Весело?

7 Листопада 2023
4970
7 Листопада 2023
09:00

«Ліга сміху. Волонтерський десант-2»: що ви, ухилянти? Весело?

4970
Новий сезон проєкту потішив прямолінійним гумором гравців, але розчарував міжсобойчиком суддів.
«Ліга сміху. Волонтерський десант-2»: що ви, ухилянти? Весело?
«Ліга сміху. Волонтерський десант-2»: що ви, ухилянти? Весело?

Третього листопада на каналі ТЕТ стартував другий сезон проєкту «Ліга сміху. Волонтерський десант-2».  Це особлива гілка гумористичного шоу, в якій команди змагаються не за титул переможця, а за право виконати волонтерську місію для ЗСУ. Лігосмішники вигадали новий формат навесні цього року, адже гравці, які не пішли на фронт, стали волонтерами й воліли використати сцену для збільшення допомоги. 

Спецсезон складається із серії ігор, у яких беруть участь як досвідчені команди «Ліги», так і новачки та збірні з різних команд. Їхні виступи оцінює журі простим голосуванням. Переможець їде на фронт та везе цінну допомогу, придбану на благодійні кошти. Минулого разу це були позашляховик, дві партії дронів та машина «швидкої».

Глядачі новий формат «Ліги» схвалили: лише в ютубі чотири випуски першого сезону «Волонтерського десанту» набрали близько 6,5 мільйона переглядів. Отже, проєкт продовжили, але з деякими змінами.

 Євген Кошовий

У змаганнях тепер бере участь удвічі більша кількість учасників: 16 проти 8 минулого сезону, тому в одній грі на сцені зустрічаються 4, а не 2 команди, як раніше. Відповідно, програма виступу змінилася. Якщо в першому сезоні команди грали по три повноцінних конкурси: «Полотно», «Театральний» і «Музичний», то зараз перші 8 учасників показують лише «Полотна», тобто набір коротких скетчів, а наступні — грають більш розлогий «Театральний» і співають пісню. Нерівні умови для команд іще раз доводять, що змагання в спецсезоні — другорядне питання. Головне — допомогти армії та донести публіці правильні меседжі. Одразу скажу, що з цим проєкт управляється добре. «Волонтерський десант», як і спецсезон «Ліги сміху» 2022 року, повністю просякнутий війною, спротивом «російському миру» та допомогою військовим. «Шановне донатство», — звертається до глядачів ведучий Євген Кошовий на початку випуску.

 

У другому сезоні «Волонтерського десанту» майже повністю змінився склад суддів. З минулого сезону залишився лише багаторічний член журі «Ліги сміху» Станіслав Боклан, якого ведучий Євген Кошовий назвав «константою» та «глибою Ліги». Всі інші крісла, які раніше посідали переважно актори, співаки й телеведучі, теж поділили між собою лігосмішники. Це тренер «Ліги сміху» Ігор Ласточкін, Ірина Сопонару з команди «Вінницькі», Іван Кухарчук із «30+», Тарас Стадницький із «VIP Тернопіль», Настя Оруджова з «Тріо Різні», Влад Куран із «Ветеранів космічних військ» та Олександр Степаненко з «Відпочиваємо разом». Четверо з них — Ласточкін, Сопонару, Куран і Степаненко — не лише судили, а й грали на сцені з «підшефною» командою.

Зміна журі — вдала ідея. Ми звикли, що одній й ті ж телезірки роками кочують по різних шоу та виступають експертами одночасно з гумору, танців, кулінарії, історії та ще й фокусів на додаток. У мирні часи це якось сходило з рук, а тепер муляє. Напевно, через те, що вузьке коло «культурних експертів широкого профілю» ще більше стиснулося. Як пожартувала команда Національної гвардії, що брала участь у першій грі другого сезону: «На культурному фронті теж небезпечно. Пам’ятаєте Яму, Винника? Зникли безвісти!» Саме тому нові обличчя в журі, які ще й належать гумористам, — гарна ініціатива.

Втім, єдина «цехова колиска» зіграла з новими суддями злий жарт: місцями їхнє суддівство почало нагадувати корпоратив, де всі розслабилися та забули про гостей. Тобто глядачів.

  Ірина Сопонару та команда «Налисники»

Перед тим, як ви почнете нас оцінювати, нагадаю, що в мене сьогодні день народження, — кокетливо звернулася до колег Ірина Сопонару, яка виступала разом із командою «Налисники» (Хмельницький — Тернопіль). Під впливом цього аргументу проголосували (тобто підвелися зі своїх місць) усі судді, окрім Івана Кухарчука.

Кухарчук, день народження! Ну не будь гнидою! — прокричала вона.

Нормально гнидою обізвати? — перепитав Іван, але в останню мить теж проголосував «за».

Наступним розборки влаштував Станіслав Боклан, якому не сподобався номер Олександра Степаненка. Той грав із командою «КіМ» із Миколаєва:

Я вперше тренер у телевізійній Лізі сміху, що про мене люди подумають? От Ірочка Сопонару подумає: «Давай, Санечка, в тебе все получиться (так в оригіналі. — "ДМ"), молодець». Стадницький подумає: «Давай, Санечка, розігрівай. Мені після тебе ще виступати». А Боклан подумає: «Мукалтин чи септефрил? Точно, мукалтин. А я утюг дома виключив чи ні? Ввечері ще тре з собакою погуляти, а то опять в тапок напісяє. А завтра в театр чи на зйомки? Чи завтра зйомки в театрі? Блін, ще й машину евакуіровали. А я ж там встав всього-на-всього на три мінуточки. А чого я там став? Бо в аптеку пішов. Блін, мукалтин чи септефрил?» — пожартував про Боклана Олександр.

Ну чого ти?... — вигукнув Боклан на перших словах про себе, а після виступу взяв слово: — Саша, шо там мені брати треба в аптеці? — звернувся він до Степаненка.

Мукалтин чи септефрил, Станіславе Володимировичу. Но… — засмутився той.

Від чого воно, Саша? — строго перепитав «глиба Ліги».

Септефрил — то щоб горло не боліло, — втрутився в діалог ведучий Євген Кошовий.

Я єдине, що хочу: а можна наступну гру на 12 січня замовляти? У мене день народження, тоді грай як хочеш, бл…, — відрізав Боклан, але пізніше все ж пояснив своє обурення. — За всю «Лігу сміху», яка була при моєму житті, всі команди, які жартували про мій вік, — вилітали.

Та тут же не про вік ішлося… — знову спробував пояснити Кошовий, але Боклана все одно не переконав. Утім, на результатах команди образа почесного тренера не позначилася: на останніх секундах голосування він доєднався до більшості.

 Станіслав Боклан

Загалом усі чотири команди отримали по максимальній кількості балів від журі. Неочікувана одностайність, адже команди продемонстрували й різний рівень підготовки, і різний гумор взагалі. Наприклад, збірна Нацгвардії, що виступала першою, влаштувала майстер-клас із військових жартів.

Що ви, ухилянти? Весело? — звернулася учасниця команди на ім’я Тетяна до залу після сценки про військового, який воює під Бахмутом. Щоб мати не хвилювалася, він каже їй, що працює в Польщі та ховається від повісток.

Деякі глядачі засмутилися. Але найбільше від військових «дісталося» Ігорю Ласточкіну, який був тренером команди. У спільному скетчі він грав волонтера.

Ви мені як дурню поясніть, як людей у військо відбирають? — звернувся він до команди.

Щоб потрапити в «Азов», треба здати норматив «Спартан», в ГУР — тест Купера, а в Нацгвардію, окрім цього всього, ще треба тримати себе на сцені, щоб не в’ї…ти тебе за «Однажды в России», — відповіла Ласточкіну та ж сама Тетяна.

 Тетяна зі збірної Нацгвардії та Ігор Ласточкін

«Одного разу в Росії» — це російське гумористичне телешоу, де Ласточкін знімався з 2014 по 2017 рік. Тобто долучився відразу після окупації Криму. Чи то тренер за допомогою грубого жарту вирішив перепросити у країни, чи то гравці наполягли розставити крапки над «і», але Ласточкіну добряче «прилетіло». Глядацька зала разом із суддями просто вибухнула сміхом.

Зовсім інший гумор запропонувала команда «Наталі», яка складалася з однієї учасниці — стендаперки з Житомира. Наталі виступала разом із тренером Владом Кураном і жартувала переважно на тему «жіночої долі».

Мене батьки в дитинстві здали на акордеон, бо не хотіли тратиться на труси вєрності. Тому я щаз з акордеоном і без трусів, — звернулася до залу вона й почала шукати чоловіка серед суддів та глядачів. Куран, своєю чергою, розповідав, що вона «гадке каченя», «відьма» і «якщо коротко, бе», але він згоден подарувати їй сметану (не питайте, чому так). До речі, з тією сметаною взагалі трапився цікавий казус. У фіналі Куран виніс Наталі літровий слоїк якогось набілу, який героїня почала задумливо ковтати ложками та годувати партнера. Раптом у неї в руках опинилася вже не банка, а фірмове пластикове відерце йогурту «Галичина», який у наступному кадрі знову перетворився на слоїк без розпізнавальних знаків. Може, то тепер так рекламу роблять, а може при монтажі у випуск потрапив кадр із репетиції. Розумійте як хочете.

 Наталі, дубль 1

 Наталі, дубль 2

Після її виступу Ірина Сопонару обережно сказала, що «були веселі моменти, а були й не дуже веселі моменти», але вона розуміє, як важко працювати без команди. Більшість суддів просто промовчала.

Останні дві команди — «Налисники» та «КіМ» — працювали у схожому стилі «капусник» і жартували на злободенні теми: корупції під час війни, російської пропаганди, колаборантів і Арестовича. Принципова різниця між командами полягала в тому, що «Налисникам» їхня тренерка Ірина Сопонару скоріш заважала непереконливою грою, а «КіМів» Олександр Степаненко просто врятував, бо на ньому трималася більшість номерів.

В умовах нічиєї переможця визначав додатковий конкурс імпровізації. На цьому етапі впевнено перемогла команда Нацгвардії. Це, звісно, в тренді — в «Голосі країни», наприклад, в останній тур узагалі пройшли лише військові.  Але нацгвардійці з «Ліги» справді вразили прямолінійним гумором, тому першість здобули не за сукупністю заслуг, а за виступ.

«Дякуємо, що у вас є час і бити клятих ворогів, і жартувати, і жити, і любити», — сказав Станіслав Боклан.

Призом гри стала військова автівка від благодійників, яку нацгвардійці передали самі собі. Заощадили час на посередниках, можна сказати.

 Нацгвардія та автівка

Проєкт «Ліга сміху. Волонтерський десант-2» виходитиме щоп’ятниці на каналі ТЕТ. З анонсів відомо, що у двох випусках співведучим Євгена Кошового стане гуморист, чемпіон «Ліги сміху», а нині військовослужбовець 3-ї окремої штурмової бригади Віктор Розовий. Він повинен був долучитися до проєкту ще в першому сезоні, але не зміг через події на фронті. Цього разу військовий взяв участь у зйомках під час відпустки. Може, він таки поверне суддів із корпоративу на землю?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4970
Читайте також
17.11.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
4 039
26.10.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
1 652
17.10.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
16 370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду