«Хороші росіяни» знову «спалились»

«Хороші росіяни» знову «спалились»

6 Вересня 2023
903

«Хороші росіяни» знову «спалились»

903
Латиніна визнала свою помилку і право Михайла Ткача «діставати» будь-кого.
«Хороші росіяни» знову «спалились»
«Хороші росіяни» знову «спалились»

Вівторок, 5 вересня  2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

«Хороші росіяни» знову «спалились»

Піонтковський, Фейгін, Чичваркін, Нєвзоров, Латиніна… Остання — російська журналістка, якій аж два дні знадобилося, щоб розібратися в тому, хто ж такий український журналіст Михайло Ткач і чому він не «троль». Ну невже це не аргумент (я мовчу про мільйони вбитих українців), що плювати вони хотіли на Україну, навіть, коли потім пишуть «я була капітально неправа», ніби з вибаченнями, а насправді з «дозволом» з плеча старшого брата «діставати будь-кого». Чому ми досі думаємо, що з вуст людей, чия батьківщина —країна-агресор, може звучати щось для нас корисне? Чому медійники досі кличуть їх в ефіри? Чому цитують і шерять їхні дописи на своїх фейсбук-сторінках? Щоби що? Невже в нас іще досі залишилась ілюзія, що вони краще знають терориста-вбивцю-міжнародного злочинця Путіна, ніж ми, чию країну і націю щодня стирають з лиця землі, закатовують наших військових, цивільних і викрадають наших дітей? 238 разів українські медійники вмикали в ефір людину, яка позиціонує Росію та росіян як жертв війни, критикує спосіб введення санкцій, а також заборони віз для громадян країни-агресора і закликала судити наших захисників за розстріл їхніх «військовополонених», — почитайте цей текст моїх колег, він дуже протвережує.

Новомова

А ось у цьому тексті Орест Сливенко докладно розібрав і пояснив, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «повернення у рідну гавань». До речі, свої криваві дії пропагандисти також виправдовують буцімто благими намірами — поверненням у рідну гавань українських територій, які начебто російські. А насправді Росія нічого не повертає, а захоплює, анексує, знищує та руйнує. Саме тому наше видання MediaSapiens багато років пише і пояснює важливість медіаграмотності й дотримання власної інформаційної гігієни. Цього разу мої колеги вдруге опитали вчителів із різних українських регіонів про те, у яких формах впроваджується медіаграмотність у їхніх школах, який навчальний і виховний вплив має це на учнів та чого не вистачає для сталого розвитку цієї навички. Коли почалася повномасштабна війна, навички медіаграмотності стали особливо цінними.

А наша Людмила Тягнирядно розібрала і пояснює, як Росія може використовувати ваші персональні дані і як від цього захиститися.

Медіаколаборанти

«Детектор медіа» продовжує власний спецпроєкт про медіаколаборантів, які за власним вибором, без примусу, стали рупорами російської пропаганди на тимчасово окупованих територіях. Цього разу «героєм» статті Гали Скляревської став Віктор Зубрицький, який колись був креативним продюсером 112 каналу, а зараз на окупованих територіях балотується від «Єдиної Росії». Ось тут продовження цієї історії  — про охоронну фірму Зубрицького  в окупованому Мелітополі, а можливо, і телеканал.

«Василь Сусюра» і «Юрик» з СТБ

1/ Лєна Чиченіна задалась питанням: як безграмотність соцмережі нового книжкового простору Readeat допоможе нам із вами більше захопитися читанням, як це стверджує її засновник Дмитро Феліксов, видаляючи обурливі коментарі читачів. Відповідь  вас здивує.

2/ Без скандалу, одруків і в колі найрідніших письменниця та перекладачка Ірина Славінська презентувала свою «Повітряну і тривожну книжку», у якій описала власний досвід життя в умовах повномасштабного вторгнення. Оксана Наумова записала бесіду з нею, а також пішла дивитися документальний фільм-розслідування від команди Суспільного мовника «Черга на прощання», про шлях додому безвісти зниклих на війні. Рекомендую і текст Оксани, і фільм подивитися.

3/ Також Лєна Чиченіна розібрала гучний скандал з кінодрамою «Юрик», яку показав телеканал СТБ на День Незалежності. Маріупольці настільки обурені, що вимагають видалити стрічку з ютубу. СТБ почув обурення і вилучив фільм з показу.

На цьому поки що все,
дякую, що лишаєтеся з нами.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Скриншот відео: Yulia Latynina/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
903
Читайте також
27.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 003
13.09.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
830
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
811
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
629
11.08.2023 17:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду