«Детектор медіа» запускає спецпроєкт про українських медійників-колаборантів

«Детектор медіа» запускає спецпроєкт про українських медійників-колаборантів

4 Серпня 2023
5027
4 Серпня 2023
19:05

«Детектор медіа» запускає спецпроєкт про українських медійників-колаборантів

5027
Перші публікації в проєкті стосуватимуться звільненого Херсона та медійників, які пішли на співпрацю з ворогом під час окупації.
«Детектор медіа» запускає спецпроєкт про українських медійників-колаборантів
«Детектор медіа» запускає спецпроєкт про українських медійників-колаборантів

У проєкті «Медіаколаборанти» ми збиратимемо та публікуватимемо інформацію про тих українських медійників, які після початку повномасштабного вторгнення Росії добровільно перейшли на бік ворога та поширюють пропаганду на тимчасово окупованих територіях. Також ми будемо писати про тих, хто пішов на співпрацю з окупантами з 2014 року і зараз продовжує брати участь в інформаційній війні проти України на окупованих територіях Криму та Донбасу. Дані про цих людей збиратимемо і з відкритих джерел, і з власних джерел на окупованих територіях, а також з офіційних справ, які вже порушені державними органами України, зокрема СБУ. Першим буде текст Наталїї Данькової про медіаколаборантів Херсона, його ми опублікуємо 5 серпня.

Наталія Лигачова, шефредакторка «Детектора медіа»: «Ми вважаємо, що суспільству потрібна інформація про тих, хто перейшов зараз на бік ворога та свідомо, без примусу поширює дезінформацію на користь Росії. Це важливо і тому, що справедливість має бути встановлена — хай у майбутньому, але ми знатимемо, що ці люди покарані. І тому, що в нас уже є досвід війни з 2014 року, і всі ми бачили, як медіаспільнота, експерти, медійні організації, зокрема "Детектор медіа", багато писали, звертали увагу держави на те, як люди просувають проросійські наративи, працюють фактично на ворога — але вони залишилися непокараними. Ми бачимо зараз, до чого призвела бездіяльність держави в її небажанні бачити проблему та вирішувати складні питання: де свобода слова межує зі свободою працювати на ворога. Сподіваємося, під час повномасштабного вторгнення і суспільство, і держава дійдуть консенсусу і спільно зможуть протистояти загрозі. І покарати поширювачів пропаганди, які підтримують російську агресію та фактично продовжують її завдяки своїй брехні та розпалюванню ненависті проти України та українців. Водночас ми підкреслюємо, що йдеться лише про добровільну співпрацю з ворогом. Хто змушений був піти на певну співпрацю під примусом або через непереборні обставини — звісно, потребуватимуть від нас лише співчуття та допомоги після деокупації».

«Детектор медіа» вдячний колегам із каналу «Еспресо», які ще торік запустили власну програму «Колаборанти», де висвітлюють у тому числі співпрацю з ворогом колишніх українських медійників. З дозволу авторів програми частину інформації, яку знайшла її команда, «Детектор медіа» публікуватиме у своїх досьє з посиланням на програму каналу.

«Детектор медіа» також звертається до представників медійної спільноти й загалом читачів усіх вебсайтів нашої медіагрупи з проханням надсилати інформацію про тих українських журналістів, які зараз працюють у російських медіа як на окупованих територіях, так і в самій Росії, на адресу info@detector.media. Ми будемо вдячні за допомогу в пошуку інформації, яку ми ретельно перевіримо перед публікацією.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5027
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мелітополь
266 дн. тому
Треба ввести підрозділ "перевзуті". Зверніть увагу на РІА МЕЛІТОПОЛЬ. Головний редактор Залізецьку не один десяток років дозволяла антиукраїнським коментаторам оприлюднювати на своїх сторінках брудні пасквилі на Україну і її державність. Таке продовжуєть я і зараз. Спокійно видаляються патріотичні дописи.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду