Біографія зрадників і медіаколаборанти Запоріжжя

Біографія зрадників і медіаколаборанти Запоріжжя

23 Серпня 2023
2237

Біографія зрадників і медіаколаборанти Запоріжжя

2237
Хто, як і чому співпрацює з ворогом.
Біографія зрадників і медіаколаборанти Запоріжжя
Біографія зрадників і медіаколаборанти Запоріжжя

Вівторок, 22 серпня 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

«Ілюзія відпустки»

Сьогодні я хочу розпочати з того, чому минулої п’ятниці ви не отримали мого листа з найкращими матеріалами «Детектора медіа». А історія ось така. Усе, що почало відбуватися зі мною з минулої п’ятниці, я назвала «ілюзією відпустки», а у відпустці завжди щось трапляється не за планом. Чому «ілюзія»? Основна причина — бо я працюю. Чому ж тоді відпустка? Тому що листи вам увесь цей час я писала з-за кордону, а минулої п’ятниці повернулась в Україну і відчула, що розслабилась, заспокоїлась, видихнула, з’явилась енергія, сили, бажання, і серце почало не тільки качати кров, а й ніби ожило. Колись щось подібне я відчувала, якщо їхала десь з України відпочивати, а тепер повернення до життя відчуваю, повертаючись додому — «ілюзія відпустки»… До речі, цього листа я вам пишу під звуки сирени, під час ракетної загрози, у коридорі поміж двох стін у суцільній реальності.

Утім, мій авторський відступ затягнувся — далі тільки матеріали моїх колег. Цього разу їх однозначно більше, ніж зазвичай. І всі вони з тих, які я щиро раджу читати й ділитися ними зі своїми колегами та друзями.

«Медіаколаборанти»

Медійні колаборанти Запоріжжя: хто, як і чому співпрацював із ворогом. «Детектор медіа», продовжує власний спецпроєкт про медійників, які за власним вибором, без примусу, стали поширювати російську пропаганду на тимчасово окупованих територіях. Ми вже публікували тексти про медіаколаборантів Херсонщини. Цей текст Ірини Семенюти та Андрія Богдановича — про тих, хто став рупором російської пропаганди в Мелітополі, Бердянську та інших окупованих Росією містах Запорізької області. До речі, нагадаю, що про те, хто такі медіаколаборанти з погляду закону, ви можете прочитати тут.

Біографія зрадника

Цього разу у спецпроєкті «ДМ» «Досьє» Юлія Лавришин розповідає про шлях Михайла Чаплиги: від постійного гостя вже закритих каналів кума Путіна до теперішніх підозрілих ютуб-проєктів, від людини, яка називає себе українським політологом, правозахисником і громадським діячем, до рупора російської риторики, який у 2021 році на NewsOne прямо виправдав анексію Криму, а перед початком повномасштабного вторгнення, вмикаючись в ефіри російських пропагандистів, відкрито глузував із підготовки України до війни та говорив, що «Путін в очах українців є потужним лідером».  Михайло Чаплига  — людина, яка є у списку Zрадників країни громадського руху «Чесно», яка на ютубі досі має чималу аудиторію серед українців, яка продовжує відпрацьовувати  російські методички в українському інформаційному просторі, дискредитувати державу Україна і деморалізувати українську армію і яка дотепер не має жодних підозр з боку влади. Тож «Детектор медіа» продовжує робити все можливе, щоб не дати нам забути і «простити» проросійських діячів, які мають відповідати за свої слова та дії. Треба читати, аби бути пильними, нарощувати медіаграмотність і ділитися інформацією з тими, на кого досі діють пропаганда, дезінформація  та маніпуляції.

Також мої колеги з «ДМ» аналізують якісні ютуб-проєкти, в яких, наприклад, пояснюють простими словами складні речі, не спрощуючи при цьому реальність, як-от, наприклад, програма «Дикий і Лиховій». Які функції насправді виконує переважна більшість військових експертів в українському інформаційному просторі, наша Марія Спалєк запитала у Дмитра Лиховія — співавтора самої програми і редактора сайту «Новинарня».

«Єдині новини» і їхні рекорди порушень

Тим часом медіаексперт Ігор Куляс завершив текст моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» за 11–12 серпня. Цього разу фіксував багато рекордів порушень стандартів і владний «паркет» у ICTV та СТБ, політичний піар і колишніх проросійських ведучих у «Ради», прояви комерційного піару в «1+1», «паркет» і рекорд порушення стандарту достовірності в «Інтера», а також порушення у Суспільного та «Ми — Україна». Новинарі  «Ради» не припиняли ще й насичувати ефір власними (а не експертними) суб’єктивними, емоційними  і часто некомпетентними оцінками. І вчергове наш експерт навів усі необхідні приклади, сподіваючись, що конструктивну критику почують.  Ігор Куляс пише, що частіше за інші редакції реагує на моніторинг і найбільше дотримується стандартів Суспільне, але й до редакції цього мовника в нього достатньо зауважень. Така суворість пояснюється тим, що до Суспільного планка вимог вища, ніж до комерційних каналів.

Інші важливі тексти «ДМ»

За минулий тиждень у нас багато нового:

1. Наталя Данькова спілкувалась із Ганною Ковальовою, співзасновницею креативних агентств «We know how» і «Badoev ID», про купівлю каналів народного депутата від «ОПЗЖ» Вадима Столара, ребрендинг та амбіції відновити телемовлення.

2. Оксана Наумова написала про документальний проєкт Суспільного «Видимі»: десять історій людей, які надихають.

3. Лєна Чиченіна шукала фриків на Одеському кінофестивалі в Чернівцях, а знайшла їх у Росії, у фотодописах  української режисерки, яка любить усе російське, — Оксани Байрак.

4. 19 серпня у Чернівцях відкрився 14-й Одеський кінофестиваль. Через загрозу російських обстрілів його перенесли з Одеси на захід України. Дмитро Десятерик проаналізував, що на  третій день ОМКФ потужно прозвучали теми аутсайдерів та кризи сімейних цінностей. Про перший і другий день кінофестивалю читайте тут і тут .

5. І трохи епічних історій сварок із підписниками від дівчат із гурту Anna Maria. Співачки знову посварилися з читачами у фейсбуку через співи у військовому шпиталі і відповідь на просте запитання «чий Крим?», яке часто ставить певних людей у глухий кут.

6. Видання NV вперше за всю історію свого існування відійшло від принципів складання редакційних рейтингів, зваживши на думку громадськості, і змінило обкладинку свого журналу через обурення українців у соцмережах: «Від початку ми просто не зрозуміли,  як наша обкладинка виглядатиме назовні. Ми щиро хотіли показати людей, які йдуть на певні жертви та докладають неймовірних зусиль для внеску у перемогу України», — сказав у коментарі «Детектору медіа» Віталій Сич, головний редактор NV.

І не забувайте слухати наш подкаст «Русскій фейк, іді на ***» – цього разу Вадим Міський розповідає, що брехала роспропаганда про ракетний удар по Чернігову. А також дивіться нові випуски «Ньюспалму». Юрко Космина, попри всі російські намагання зіпсувати нам усе, знаходить влучні слова (люблю його віршовані тексти), щоб висміяти росіян і підтримати своїм гумором нас із вами.

Наразі це все. Дякую, що дочитали

(саме в цей момент  телефон сповістив про відбій повітряної тривоги).

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям. 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2237
Читайте також
13.09.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
830
06.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
901
02.09.2023 14:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
811
16.08.2023 15:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
629
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду