Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді

Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді

22 Вересня 2023
3939
22 Вересня 2023
11:58

Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді

3939
За словами письменника, він «залишатиметься індивідуалістом, який сам приймає рішення про свої дії».
Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді
Андрій Курков заявив, що не відмовиться від спільного виступу з Машею Гессен у Канаді

Український письменник Андрій Курков заявив, що не відмовляється від дискусій із вихідцями з Росії на міжнародних майданчиках, оскільки «про Україну без українців говорити не можна». Таким чином він відреагував на скандал, що спалахнув через його намір взяти участь у дискусії з письменни(цею/ком) російського походження Машею Гессен, котра має відбутися в рамках Міжнародного фестивалю авторів у Торонто. Тема зустрічі, яку анонсував PEN Canada, — «Нотатки про вторгнення: Маша Гессен та Андрій Курков у розмові про війну Росії в Україні». 

Анонсом цієї події обурився український письменник та військовий Артем Чех. Він пригадав, як у травні він, його дружина Ірина Цілик та Артем Чапай відмовилися брати участь у подібному фестивалі в Нью-Йорку, який проводив американський PEN, саме через подію, в якій паралельно в рамках фестивалю брали участь Маша Гессен й «інші хороші руські (російський контекст, жертви тоталітаризму, оця вся болотна муть)». 

Допис у фейсбуку Чеха спровокував палку дискусію в соцмережах довкола цієї ситуації і теми участі українських журналістів, літераторів, спортсменів тощо в заходах разом з росіянами взагалі. Як повідомляв «Детектор медіа», під постом Артема Чеха активно почали висловлюватися люди з літтусовки і не тільки. Переважна більшість рішення Андрія Куркова критикувала, розділяючи здивування Чеха, що Курков вирішив бути не солідарним із колегами. «Тоді наша позиція була такою. Вона була для нас важливою. Вона була непохитною. І Андрій Курков не міг не знати про цей скандал. Знав, звісно. І навряд чи забув. Але це не заважає йому зараз сісти за один стіл з Гессен. Напевно, він розповідатиме багато правильних і банальних речей про Україну», — написав Артем Чех.

Андрій Курков відповів: «Кожен у нас сам вирішує, що і як він робить для перемоги. Комусь подобається, що українських письменників не запросили на початку вересня взяти участь у Берлінському міжнародному літературному фестивалі, але запросили трьох російських емігрантів, щоб говорити про війну в Україні. Мені це не подобається. Про Україну без українців говорити не можна. Саме тому я і буду говорити з Машею Гессен, про яку ви можете дізнатися з Гугла. До речі, українським режисерам, що регулярно беруть участь у кінофестивалях, куди також запрошують росіян, претензії у нас ніхто не виставляє».

Письменни(ця/к) Маша Гессен народилися в Москві, у 2012–2013 роках нетривалий час були директор(кою/ом) російської служби «Радіо Свобода», а згодом з міркувань безпеки емігрували до США. З 2014 року Гессен публікувалися в журналі The New Yorker. З 2017 року вони стали його штатн(ою/им) авторк(ою/ом). Також ведуть викладацьку діяльність. Є критик(инею/ом) російського режиму, активно виступають на захист прав ЛГБТ-спільноти.

Читайте також:

Фото: «Українська правда», Politico

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3939
Читайте також
08.12.2023 19:13
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 655
06.09.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
899
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду