СТБ перепросив за поточну версію фільму «Юрик» і вилучив його з показу. Виробнику доручили «внести значні зміни»

СТБ перепросив за поточну версію фільму «Юрик» і вилучив його з показу. Виробнику доручили «внести значні зміни»

5 Вересня 2023
13396
5 Вересня 2023
17:46

СТБ перепросив за поточну версію фільму «Юрик» і вилучив його з показу. Виробнику доручили «внести значні зміни»

13396
Компанії OsnovaFilm Production пропонують розробити нову версію стрічки, зокрема забрати «будь-які згадки Маріуполя як місця, в якому розгортаються події», та включити документальний постскриптум з реальними фактами про масштаб російських злочинів.
СТБ перепросив за поточну версію фільму «Юрик» і вилучив його з показу. Виробнику доручили «внести значні зміни»
СТБ перепросив за поточну версію фільму «Юрик» і вилучив його з показу. Виробнику доручили «внести значні зміни»

СТБ вилучив з показу поточну версію художнього фільму «Юрик» і доручив виробнику стрічки OsnovaFilm Рroduction внести значні зміни. Про це повідомила пресслужба мовника.

«Ми дякуємо жителям Маріуполя, захисникам міста та всім українцям, які звернули нашу увагу на невідповідність частини сцен в художньому фільмі "Юрик" історичній правді. СТБ вилучить з показу поточну версію стрічки та приносить вибачення перед глядачами, яких ранив її показ», — йдеться в повідомленні. 

Як зауважили в СТБ, OsnovaFilm Рroduction пропонують розробити нову версію фільму, зокрема, забрати «будь-які згадки Маріуполя як місця, в якому розгортаються події» та не використовувати назв населених пунктів, які перебували або досі перебувають під російською окупацією.

Художня стрічка також повинна містити документальний постскриптум з реальними фактами про масштаб російських злочинів і жертв та не демонструвати «прояви інших організацій в частині висвітлення евакуаційного процесу».

«Художні переосмислення не можуть викривляти правди про масштаб наслідків російського терору, відображення реальності має бути чутливішим, уважнішим і більш вивіреним з точки зору фактчекінгу. Особливо за наявності згадок про конкретні міста, події та обставини російсько-української війни. Це важливий урок не тільки для нас, а і для всієї індустрії», — додав мовник.

У день міста-героя Маріуполя, 10 вересня, телеканал анонсував спеціальний показ документальних стрічок, зокрема, фільму «Маріуполь. Невтрачена надія».

СТБ також запровадить нову посилену систему перевірки контенту про події повномасштабної війни для додаткової оцінки його чутливості та фактчекінгу. Норми перевірки стосуватимуться як зовнішніх партнерів-виробників контенту, так і внутрішніх команд творців.

Воєнна драма «Юрик» — проєкт спільного виробництва, який на замовлення СТБ створили український продакшн OsnovaFilm та естонський телеканал ETV (ЕТеВе). Заснована на реальних подіях картина розповідає історію 11-річного маріупольця Юрика, який унаслідок воєнної агресії росіян втратив свого батька, сестру та дідуся. Російськими обстрілами була знищена квартира, де жила родина хлопця.

Нагадаємо, прем’єра телевізійного фільму «Юрик», яка відбулась в ефірі каналу СТБ 24 серпня, викликала критику в ЗМІ та соцмережах аж до вимоги маріупольців до творців стрічки принести вибачення, видалити її з ютубу та скасувати плани щодо подальших показів. Глядачів обурила, зокрема, наявність у персонажів фільму світла і води та здатність вільно пересуватися містом, а також сюжетна лінія про так звану евакуацію ОБСЄ, якої в Маріуполі насправді не було.

Одним із перших із критикою виступив актор із Маріуполя Євген Сосновський, який зазначив, що хоча такі фільми, як «Юрик», потрібно створювати, вони «повинні бути набагато чеснішими». Акторка Ірма Вітовська також закликала кінематографістів, які братимуться за створення стрічок про війну, звертатися до очевидців подій та консультантів.

1 вересня депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін звернувся до Міністерства культури й інформаційної політики та Ради національної безпеки з проханням перевірити «всі обставини та факти фільму на предмет порушення законодавства». Депутат також закликав тих маріупольців, яких обурило викривлення у фільмі «Юрик» подій весни 2022 року, надсилати власні звернення до Мінкульту.

Виконувач обов'язків міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв також відреагував на дискусію навколо «Юрика», наголосивши, що МКІП не є замовником у виробництві стрічки та не фінансував її.

Читайте також:

Фото: OsnovaFilm Production

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13396
Читайте також
10.11.2023 15:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 748
15.09.2023 10:00
Starlight Media
для «Детектора медіа»
553
27.08.2023 10:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
18 100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду