Пропагандистку з кримського телеканалу «Міллет» судитимуть за виправдовування російської агресії

Пропагандистку з кримського телеканалу «Міллет» судитимуть за виправдовування російської агресії

12 Квітня 2024
4324
12 Квітня 2024
17:29

Пропагандистку з кримського телеканалу «Міллет» судитимуть за виправдовування російської агресії

4324
Айше Шулакова систематично просуває російські наративи та сприяє створенню «позитивного ефекту» від вторгнення Росії в Україну, виправдовуючи в такий спосіб збройну агресію ворога.
Пропагандистку з кримського телеканалу «Міллет» судитимуть за виправдовування російської агресії
Пропагандистку з кримського телеканалу «Міллет» судитимуть за виправдовування російської агресії

Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно ведучої програми пропагандистського кримського телеканалу «Міллет», що мовить в окупованому Криму. Як повідомила прокуратура, її дії кваліфіковано як колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Обвинуваченій загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У відомстві не вказали ім'я підозрюваної, але за даними Інституту масової інформації, йдеться про Айше Шулакову. У своїй авторській програмі вона публічно підтримує незаконні дії окупантів, зокрема щодо повномасштабного вторгнення РФ на територію України, представляючи збройну агресію як «благородну» та «оборонну». 

«Повторюючи типовий наратив російської пропаганди про наявність на території України “секретних лабораторій Пентагона” з виготовлення “біологічної зброї”, які держава-окупант має знищити, фігурантка виправдовує збройну агресію РФ проти України», — зазначають у прокуратурі.

Крім того, у прямому ефірі одного з випусків своєї програми пропагандистка охарактеризувала окупацію територій України як «повернення до рідної гавані, додому».

У 2023 році Шулакова отримала нагороду «Кореспондент року» в межах дев'ятої щорічної премії «Журналіст року», яку проводить російська влада в окупованому Криму.

Нагадаємо, 1 квітня 2015 року через відсутність реєстрації згідно з російським законодавством припинив роботу  телеканал ATR та інші ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR, до якого входили ще дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер». Напередодні «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввоєнний час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR неприпустима.

20 липня кримськотатарський телеканал ATR почав мовлення з Києва.

У серпні 2015 року Роскомнагляд видав універсальні ліцензії на мовлення в окупованому Криму прокремлівській кримськотатарській телерадіокомпанії (телеканал «Міллет» і радіостанція «Ветан Седаси»). 1 вересня о 7 ранку телеканал «Міллет» розпочав аналогове та цифрове тестове мовлення. 

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що прокуратура АР Крим повідомила про підозру окупаційній посадовиці та головній редакторці пропагандистського інформаційного агентства «Крим сьогодні» в публічному виправдовуванні агресії Росії проти України. 

Крім того, про підозру в колабораціонізмі повідомили редакторці пропагандистської газети «Панорама» Тетяні Третьяковій. За даними правоохоронців, після захоплення Харцизька Донецької області у 2014 році головна редакторка газети готувала антиукраїнські публікації, а нині популяризує думку про «покращення» життя після приходу російських окупантів.

Читайте також: 


На фото — пропагандистка, ведуча телеканалу «Міллет» Айше Шулакова

Фото: YouTube / Millet Channel

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4324
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Хай Шмль
17 дн. тому
А шо в нашому Кримінальному Кодексі про злочинця/цю: "особа що систематично просувала...." ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду