Голова УПЛ: Фінансові пропозиції щодо медіаправ на чемпіонат з футболу були можливі лише за участі всіх 16 клубів

Голова УПЛ: Фінансові пропозиції щодо медіаправ на чемпіонат з футболу були можливі лише за участі всіх 16 клубів

28 Липня 2023
1318
28 Липня 2023
15:28

Голова УПЛ: Фінансові пропозиції щодо медіаправ на чемпіонат з футболу були можливі лише за участі всіх 16 клубів

1318
Однак щодо єдиного пулу клуби не домовились.
Голова УПЛ: Фінансові пропозиції щодо медіаправ на чемпіонат з футболу були можливі лише за участі всіх 16 клубів
Голова УПЛ: Фінансові пропозиції щодо медіаправ на чемпіонат з футболу були можливі лише за участі всіх 16 клубів

Українська Прем’єр-ліга намагалась продати медіаправа на Чемпіонат України. Про це в коментарі «Детектору медіа» сказав голова Української прем’єр-ліги Євген Дикий.

«Так, перемовини велись, але будь-які фінансові пропозиції були "на столі" виключно за умови участі усіх 16 клубів у пулі», — сказав він.

Як уже писав «Детектор медіа», представники 12 клубів Української Прем'єр-ліги вирішили, що готові співпрацювати з ОТТ-сервісами щодо трансляцій матчів Чемпіонату України сезону 2023/24. Серед них: Megogo, «Київстар ТБ», Sweet TV, Vodafone TV, Setanta Sports тощо. Матчі на «початковому етапі» показуватимуть безкоштовно.

На запитання, наскільки тривалим буде цей початковий період, Євген Дикий зазначив: «Точний період не визначено, на початковому етапі трансляції будуть у відкритому доступі. Щодо змін у фінансовій моделі трансляцій буде повідомлено додатково».

ОТТ-платформам свої права передали такі клуби: «Верес», «Ворскла», «Колос», «Кривбас», ЛНЗ, «Металіст 1925», «Минай», «Оболонь», «Олександрія», «Полісся», «Чорноморець», «Шахтар». За словами Євгена, клуби разом з УПЛ в робочій групі спільно ухвалюють усі рішення та обирають умови, на основі яких УПЛ централізовано підписує з ОТТ-платформами угоди.

Також УПЛ не відмовляється від наміру запуску власного сервісу «УПЛ-ТБ». Консультації щодо реалізації цього проєкту надають експерти компанії Megogo. «У нас немає ніякого "ексклюзиву" з платформою Megogo, в даному проєкті нічого не зациклено на одному партнері, не побудовано на якійсь конкретній ОТТ-платформі», — сказав Євген Дикий. До показу матчів 12 клубів УПЛ доєдналась платформа провайдера Volia. На Volia TV транслюватимуться всі матчі першого туру чемпіонату за участі 12 клубів, що приєднались до телепулу. Перемовини, за словами Дикого, ведуться зі  Sweet TV, Vodafone TV.

Про показ матчів згаданих клубів в ефірі телеканалів, за словами голови УПЛ, поки що не йдеться.

Права на матчі решти чотирьох клубів УПЛ: Динамо», «Дніпра-1», «Зорі» та  «Руху», — залишились у них, і вони реалізуватимуть їх самостійно. У минулому сезоні матчі цих клубів виходили на каналах групи «1+1». «Детектор медіа» очікує на коментар «1+1 медіа» щодо того, які матчі має намір показувати «Київстар ТБ».

Нагадаємо, у квітні 2023 року Setanta Sports оголосив про дострокове припинення контракту з Українською Прем'єр-лігою. Угоду компанії підписали в середині серпня 2022 року. Тоді  УПЛ оголосила про створення єдиного телепулу і обрала офіційним транслятором Setanta Sports. Контракт розраховано на три сезони. В офіційному повідомленні УПЛ назвала суму трирічного контракту із Setanta — 16,2 мільйона доларів. Експерти, з якими говорив «Детектор медіа», кажуть, що за перший рік канал був готовий дати лише 3,2 мільйона. З них 1,6 мільйона — гроші клубам і стільки ж — на продакшн.

Низка клубів висловила  незгоду з цим рішенням. Клуби заявили, що мають право самостійно продавати права на свої матчі, і уклали угоду з «1+1 медіа». Клуби, які не передали УПЛ права, — це «Динамо», «Дніпро-1», «Рух», «Зоря» і «Металіст».

У вересні Верховна Рада прийняла закон «Про фізичну культуру і спорт», який забороняє національним асоціаціям та лігам розпоряджатися медіаправами на трансляцію спортивних матчів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Читайте також
23.06.2023 16:12
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 507
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду