Секс і Христина Бондаренко

23 Серпня 2010
28461
23 Серпня 2010
09:29

Секс і Христина Бондаренко

28461
Цей фейлетон присвячено окремому випуску циклу «На межі» і цнотливості − отому чи не найбільшому дару журналіста, що його не компенсувати ні досвідом, ані темпераментним відчуттям професії
Секс і Христина Бондаренко

Телевізійну кар'єру Христини Бондаренко встелено добрими намірами, більшість із яких ще справдяться в майбутньому. Вона ще навчиться йти до мети ходою спокійної й упевненої в собі людини, не падаючи на коліна перед «візаві» чи власними примхами. Трагедія (чи комедія) полягає в тому, що кожне зауваження телекритиків, схоже, діє на мудру вдачу Христини, немов червона хустинка. Як наслідок: набутий досвід авторитетної репортерки й амбіції створювати епатажні авторські проекти Бондаренко перекреслює гасло: «Я ж ні за кого. Я проти всіх». Її відповідь на тисячі знаків рецензентів - власні абзаци та ерзаци, простота і зухвалість, людяність і легка вдача. І нехай «Проти всіх» сам 5-й канал визнав не найвдалішим її проектом, Христина Бондаренко не відступає від традицій войовничого бекґраунду та макіяжу. І треба віддати їй належне: в цьому журналістці не заважає ні голлівудська зовнішність, ані вміння «розколоти» на королівські синхрони найбезнадійнішого аутиста.

 

Суть і мета її авторського проекту соціальних розслідувань «На межі» не стали ясними навіть для одного з найтверезіших українських критиків, Михайла Сергійовича Бриниха. В одній зі своїх рецензій під назвою «Одержимість стендапом» (Київ, 2009) він тонко порівняв конфліктність програми з межею між сусідськими городами. З того часу майже нічого не змінилося: авторка й ведуча програми стала ще кращою, ще стрункішою і працьовитішою, що не може не радувати селян. Свої появи в кадрі вона й надалі супроводжує ґрунтовними «декораціями», що можна розглядати радше як елемент соціального самопромоушену, аніж спосіб заглибитися в небезпечну для глядача проблематику. Як і рік тому, беручись за підйомну свою тему, журналістка тиражує прості й відомі людям істини. Так само, майстерно розговоривши своїх героїв на відверті речі, не розмежовує ексклюзив і секонд-хенд. Її авторському стилю й надалі притаманні вирвані з заголовків газети «Факты и комментарии» окремі слова, а також щира невимушеність.

 

Зупинімося детальніше на подробицях окремого випуску проекту циклу «На межі», що вийшов в ефір 17 серпня о 21.50. «Наша програма - про секс-індустрію. Ви побачите людей, які працюють у цій сфері, та дізнаєтеся, що їх приваблює у такому заробітку», - дещо куртуазним тоном обіцяє ведуча. І поки глядач не подумав, навіщо йому все це бачити, вводить його у телевізійний світ масного відео, сексу за телефоном, душевних переживань продавчині з ринку в оточенні розіпрілого перцю; непривабливого торсу хлопця, який ритмічно рухає ручним насосом; голими фактами з історії винаходу телефону... (тут і далі можна продовжувати перелік засобів господарки проекту «протів желтізни, но нє протів попси»).

 

Свій «огляд» Христина Брондаренко розпочинає з репортажу з вітальні колишньої психолога, а нині працівниці телефонної секс-індустрії. Розвою сюжету надають плюшеві тигрові «інсталяції», ягуарове покривало і зодягнена в махрові шаровари героїня із «затуманеним» обличчям. Із міріади варіацій у межах історії Христина Бондаренко обирає дві крайні точки: особливості запитів мастурбаторів і малюнки психолога, які, за її словами, та створює, аби не заснути під час розмови з клієнтами. Ці писані олівцем твори, либонь, і є найцікавішим моментом програми, що співпадають із граничною суттю «На межі». Журналістка справді показує працівницю секс-індустрії, як і обіцяла, але при цьому її розслідування зводиться до тиражування радше полуничних моментів. З-поміж них можна виділити інтонаційні забарвлення голосу жінки в момент обслуговування клієнта, особливості запитів «абонентів», деталі інтер'єру квартири, де мешкає власниця еротичного голосу та згаданих вище шароварів.

 

Вочевидь, надати серйознішої ваги програмі мав коментар про збоченців та еротоманів Богдана Бенюка, який двічі вийшов в ефір загальнонаціонального каналу з солідним титром - «Нацрада з питань захисту суспільної моралі». Однак ані революційних даних він глядачам не повідомив, ані нових думок не висловив... Прості, як на розслідування, резюме були і в психолога, поясненнями якими ведуча відтінює риси викарбуваних із порнографічної тьми персонажів. Наприклад, психолог зауважує, що відчувати ознаки збудження під час телефонних розмов схильні люди, «в яких переважає слуховий сенсор».

 

Наступною знахідкою випуску став порноактор, а насправді - худорлявий юнак, що з невідомих причин ховався в кутку кімнати на турецькому килимі поруч із дешевим кальяном. Ефектно, у його розумінні, пускаючи дим над «затуманеним» обличчям, він чесно розказав, якою тяжкою працею йому доводиться заробляти на хліб та амфетаміни, знімаючись у кіно. Вочевидь, щоби його розповідь не здалася нудною, Христина ілюструє її відвертими сценами зі знімального майданчика порнофільмів. Ці кадри, як припускаємо, мають привернути увагу до тяжкого життя зірок фільмів, які мало не ризикують життям - адже «зйомки статевого акту мають відбуватися у кілька (!) дублів». Немов підкреслюючи, що заявлена тема насправді є резонансною і надважливою для суспільства, між постільних сцен Христина Бондаренко й сама з'являється в кадрі поруч із атрибутикою невеличкої кіностудії, сяючи блискучим обличчям і поглядом.

 

На закуску глядачеві пропонують білявку, яка, на превеликий жаль (у сенсі відповідності заявленій темі), працює не у порно-індустрії, а на Краматорському ринку, що на Донеччині. Її Христина Бондаренко представила як жертву порноскандалу. За сюжетом програми, «порноскандал» полягав у тому, що знайома колишнього хлопця білявки з особистої помсти розповсюдила по ринку непристойний відеролик, учасниця якого візуально була схожа на постраждалу. Варто зазначити, що «порноскандал» завершився відразу ж, як його жертва переконала своїх знайомих, що на відео насправді зафіксовано не її, а схожу на неї дівчину кращої статури.

 

«Науковці дослідили - останнім часом людство стало удвічі менше займатися сексом, ніж лише двадцять років тому, й у чотири рази менше, ніж сорок років тому. Причини вони вбачають у надмірній сексуальній свободі. Відкритий одяг, вільний доступ до порносайтів та легковажність у стосунках - усе це зменшує потяг до реальних сексуальних відносин», - пояснює глядачеві Христина Бондаренко мету свого розслідування. Природно постає питання: якщо вона хоче, щоб усі люди займалися сексом, то з якою метою показує в ефірі полуниці (у буквальному та переносному сенсі)?

 

Свій стендап ведуча проголошує посеред Хрещатика, прогулюючись між людей, як героїня серіалу «Секс і місто», і хизуючись кітчевим гримом у стилі «Город і секс». «Якщо і надалі нічого не змінюватиметься, психологи запевняють: всі фільми жахів про людей із пробірок можуть стати реальністю», - попереджає Бондаренко, напевно, щиро вважаючи, що всі проблеми людства - від мастурбації. Можливо, за її задумом, герої цього випуску мали викликати в людства відразу до сексу за телефоном чи перегляду порнофільмів. Але ж психолог під час програми переконував: обмежувати таких «клієнтів» не варто, оскільки в такому випадку вони розпочинають шукати інші шляхи задоволення власних потреб, що може унеможливити безпечне існування решти громадян.

 

Загалом, випуск програми свідчить про намагання ведучої знайти цікаву форму подачі матеріалу, що нівелюється бажанням продемонструвати в ефірі все. Тобто, в даному випадку має місце максималізм, зумовлений суто побутовими чинниками, такими як рейтинги, суспільна думка людей на ринку та перезрілі сенсації, з яких доречніше готувати джем, аніж цілу програму на дорогоцінні для каналу та глядача 22 хвилини.

 

Фото Валерія Мілосердова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28461
Читайте також
16.11.2010 09:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 580
15.10.2010 12:00
Олена Коркодим
35 052
01.03.2008 18:11
Вячеслав Пиховшек
для «Детектор медіа»
19 422
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
armanoantonov
4983 дн. тому
Не заперечую, що критика потрібна. Не заперечую, що резонансних відкриттів, і бурхливих суперечок матеріали не викликають. Не заперечую, що стенд-апи інколи, скажімо, вимагають бажати кращого. Не заперечую, що попри фінансування, а воно вкрай маленьке потрібно робити якісний і потрібний продукт. А тут уже натикаємось на плюси. Продукт якісний і потрібний, головне він цікавий, можливо інколи трохи "перебор" зі спеціями, та назагал він вартий уваги. А Христина працює якісно попри усі обставини, кажу з власного досвіду, оскільки колись працював з Христиною. Однак якісний журналістів які б працювали на проекті за гроші 5-го каналу знайти практично не можливо. А щотижневу програму робити одній людині нереально:) Тож вибачайте, або дивимось або допомагаємо, тими ж резонансними темами і розслідуваннями. Христина все-одно молодець:)
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
4984 дн. тому
"Хрыстына Бондарэнко. выглядит как гот, интонации и комментарии - это просто тихий ужас" - а чому ви пишете ім'я та прізвище тележурналістки по-російськи через "ы" та "э", а не "и" та "е"? Це ви так надсміхаєтесь над українським ім'ям та прізвищем? А "готом" ви її, скоріше, називаєте лише через те, що вона брюнетка, а відтак полюбляє відповідні кольори в одязі. Але ж це - нормально. Хіба ні? Коментарі і інтонації в неї - такі, якими вони мають бути, без найменших відхилень від норми.
Введіть ім'я
4985 дн. тому
Хрыстына Бондарэнко. выглядит как гот, интонации и комментарии - это просто тихий ужас.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4985 дн. тому
Продовження. "Она (Христина Бондаренко) просто обрушивается: интонациями, агрессивной внешностью, плохими манерами". Шкода, ви не бачили в ефірі нашу В.Шилову. Уявляю, щоб ви тоді написали. У порівнянні з цією (самоцензура) Христя - сама цнотливість, безневинне янголятко, щоб воно і про кого б не казало, які б теми не піднімало і як би їх не висвітлювало.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4985 дн. тому
Инга: "Она просто обрушивается: интонациями, агрессивной внешностью, плохими манерами" - "агрессивная внешность" - щонайменше занадто по відношенню до Бондаренко. Як же вона має виглядати, щоб не бути звинуваченою в "агресивній зовнішності". Може оголоеною повністю? А Нацрада таке чудо пропустить? Та й чи врятує це ситуацію? А раптом якась CENSORED побачить родинку чи якусь родиму цятку не на тому, як їй здаватимеметься, місці? Чи ще щось не сподобається - у формі, розмірах, кольорі і так далі... Буде Христина при цьому обертатися балериною - скажуть, надто академічна, нудна; стрибати в паркурі - надто динамічна, дика, але в обох випадках - однаково розбещена і вульгарна, якій не місце на ТБ.
совесть человеческая
4986 дн. тому
Если не ошибаюсь, автор Коркодим уже имела подобного рода придирки. к доктору Комаровскому. Если рассуждать здраво - это не критика, а именно придирки. в общем достаточно было написать всего два абзаца, абы поклевацца так сказать. без лишней философии, домыслов и сарказма. дважды перечитала текст - с одной стороны написано - как бы свысока, а с другой - очень низко. нема чого робить и смотреть? хочется верить, что наши умнички-ведущие подобную "критику" читают с улыбкой. как говорится - бывает/находит :)
Инга
4986 дн. тому
Когда на экране Хрыстына Бондарэнко, у меня удушье. Она просто обрушивается: интонациями, агрессивной внешностью, плохими манерами. И даже темами: все жареное, кричащее... Стихийное бедствие какое-то.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4986 дн. тому
Щодо мене, приміром, то Христина мені ніяка не подруга. Бачу її лише по телевізору, як телеглядач. Отже, як то кажуть - нічого особистого.
Дмитро
4987 дн. тому
Даремно ви так критично. Загалом проект Христини «На межі» досить вдалий. Взагалі Христина молодчинка. Пам’ятаю, колись вона приймала участь у аналітичному проекті «Велика Політика» разом із Трохимчуком. Мені подобалась її аналітика.
Єгор
4987 дн. тому
Олено, про що матеріал? Загалом ваші закиди свідчать про те, що ви жодного відношення до телебачення не маєте. РОзмірковуєте з точки зору, навіть не газетчика, а скоріш письменника. Не плутайте книжки та телебачення.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ.
4987 дн. тому
Перед тим як написати свій відгук про матеріал, перечитав його тричі. Негативні враження, які виникли після першого разу, лише зміцнилися. Якийсь туман суцільний, як той дешевий кальян, що згадується в статті. Пускання димових кілець, і більше нічого. Якісь незрозумілі закиди на адресу ведучої "На межі", намаганя автора створити навколо себе ореол супер-пупер критика. Потім іде переказ змісту програми "На межі" як його зрозуміла автор статті, з припущеннями і висновками та зі знову-таки мало зрозумілими суттю своєю закидами і претензіями тележурналістці. Ця стаття виглядає такою, яка пишеться від нема чого робити. А бажання придертися - є. Я не кажу, що Христина Бондарено не підлягає рецензіям і зауваженням, але в з цієї статті не зрозуміло, в чому її конкретна провина? Взятий автором замітки менторський тон залишає багато запитань і претензій передусім до неї самої. Так і хочеться її спитати :"Что ты имела в виду?...Не, все понятно, но шо конкретно?...Вот я не понял..."
кокотюха
4987 дн. тому
поки читав - готував розлогий хвалебний комент авторці. дочитавши останнє речення, обмежусь коротким: хороший текст.
О чем здесь
4987 дн. тому
Что здеь анализировать!Мистечковый проект.Такого добра хватает в провинции.Ищете смысл там,где его нет и не было.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду