Сахар на рану, або «Ласкаво просимо»

30 Жовтня 2010
31277
30 Жовтня 2010
09:52

Сахар на рану, або «Ласкаво просимо»

31277
На відміну від деяких акул пера, ведуча нового проекту на каналі «Україна» Алла Крута співрозмовнику намагається сподобатися, а глядачам – розповісти про нього лише хороше
Сахар на рану, або «Ласкаво просимо»

 

 

З вірою в людей

 

Не кожному вдається достукатися до глядача о 8:30 у суботу, але ведучу програми «Ласкаво просимо» на каналі «Україна» Аллу Круту сонними зойками не візьмеш. За плечима уродженки Гайворона, що на Кіровоградщині, - понад 10 років роботи на телебаченні США та України, а також маса авторських інтерв'ю з зірками музичної та довколагламурної індустрії.

 

У світ поп Алла Крута увійшла 1999 року, з програмної сітки єдиного безкоштовного російськомовного каналу Філадельфії, RTV-Phila. Мало хто знає, що за п'ять хвилин до кінця ХХ сторіччя вона прокинулася відомою під іншим прізвищем - Баратта, оскільки на той час була заміжня за американським адвокатом. Як зазначено на сайті телеведучої, проект «Візаві з Аллою Баратта» швидко завоював популярність у глядачів усього штату «благодаря особой доверительной манере, свойственной Алле».

 

Про цю манеру хотілося б сказати відразу ж. Річ у тім, що планида ведучої категорично відрізняється від небезпечної для оточуючих агресії деяких журналістів, які можуть собі дозволити поставити відомій людині запитання на кшталт «Хто вас утримує?». І з етичних, і з суто людських міркувань Алла Крута має інші секрети майстерності. Вона не лише уникає аспектів, незручних і для співбесідника, і для глядача, і для композитора Ігоря Крутого, який, до речі, є її рідним братом, а не чоловіком, як багато хто вважає. На відміну від деяких акул пера, Алла Крута співрозмовнику намагається сподобатися, а глядачам - розповісти про нього лише хороше. Приємний виняток, погодьтеся. Можливо, так сталося тому, що Алла Крута має не журналістську освіту, як дехто помилково вважає, а музичну, і це робить її програми світлими, радісними і дещо імпресіоністичними. «На самом деле мы знаем о звездах ровно столько, сколько они позволяют нам знать!», - каже ведуча й давно обіцяє написати мемуари про все те, що лишається за кадром зйомок.

 

Формат теплих позитивних інтерв'ю виявився живучим, і 2002 року програма «Візаві» стартувала в ефірі всесвітнього російськомовного каналу RTVI.

 

 

 

 

 

 Алла Крута

 

 

 

Далі у стрімку кар'єру Алли Баратти втрутилося саме життя: з тим філадельфійським адвокатом ведуча розлучилася. Після повернення до Росії вона заявила про себе новими проектами на ТРК «Україна», в яких вже звалася Аллою Крутою. У 2009 році це були «Зіркові зустрічі» для ТРК «Україна». Проект виходив щонеділі, пропонуючи українським глядачам теплі приємні інтерв'ю з цілою плеядою зірок російського шоубізу - від Філіпа Кіркорова, який, кажуть, був тамадою на весіллі доньки ведучої, до Діми Білана, який виступив на «Євробаченні» з піснею  Філіпа Кіркорова. Видно, співпраця з ТРК «Україна» виявилася взаємовигідною: з одного боку, Алла Крута не зобов'язана була їздити до Києва як на роботу, з іншого - канал отримав альтернативу кільком зіркам українського шоубізу у вигляді кращих (бо ж сусідських) облич з РФ. «Я очень хорошо знаю всех этих людей - знаю и люблю, - сказала ведуча в епохальному інтерв'ю «Возвращение Аллы Крутой». - Надеюсь, что мое доброе отношение к ним будет чувствоваться в моих интервью и зрители смогут открыть для себя любимых артистов с какой-то другой стороны».

 

 

Від Алсу до мистецтва поливання каменів

 

Починаючи з 16 жовтня, Алла Крута постала в ролі ведучої наступного зіркового проекту на ТРК «Україна». Програма «Ласкаво просимо» цікава тим, що містить не лише інтерв'ю з улюбленцями російської естради, чимало з яких є друзями Крутих. Проект доповнюють розповіді про географічні принади світу, рецепти страв із запасів ведучої і надзвичайно спокійна тональність - аби не налякати й без того неспокійних суботніх жайворонків.

 

Деякі глядачі вважають, що «Ласкаво просимо» - рімейк програми «Пока все дома». Зазначимо, що у випадку з Аллою Крутою все набагато дорожче та урочистіше. Крім того, у «Ласкаво просимо» взагалі не передбачено непрестижної рубрики про всілякі «рукоділля» - «Очумелые ручки».

 

Розпочинається «Ласкаво просимо» із опитування на вулиці. На питання про те, що вони знають про гостя програми, відповідають, вочевидь, пересічні росіяни. І це логічно, що не американці: все ж слов'янський глядач завжди зрозуміє слов'янського перехожого. Далі після невеликого вступу ведучої з'являється й сам учасник, якого Алла зустрічає у власній вітальні або ж розпитує про життя-буття на території візаві. Усе це дійство супроводжують нескладні поп-мелодії. Десь на четвертому запитанні Алла Крута несподівано з'ясовує, якою країною цікавиться співрозмовник, і після цього глядач на пару хвилин поринає в тематичний відеосюжет. Також до уваги аудиторії - рецепти простих страв із чіткою і зрозумілою технологією приготування та по-людськи поданим переліком інгредієнтів. А на закуску в фіналі програми - чарівне відео з тієї чи іншої країни.

 

Першою гостею в ефірі «Ласкаво просимо» 16 жовтня була Алсу, тож програма розпочалася з фрази якогось неерудованого юнака: «Красива дівчина. А стосовно пісень, то нічого не чув, на жаль». До квартири ведучої Алсу завітала сама: чоловік, на жаль, саме поїхав до Сочі. Для співачки Алла Крута власноруч приготувала млинці й варення, для глядачів - фото Алсу з її сімейного альбому - такого типу, як «Пока все дома» - а також фрагменти її чарівних відеокліпів. Представляючи співачку, закадровий голос перелічив найвизначніші факти її біографії: початок музичної кар'єри (1998), участь у «Євробаченні» та здобуття другого місця (2000), співпраця з відомим співаком Енріке Іглесіасом (2000), одруження з бізнесменом Яном Абрамовим (2008).

 

Не зраджуючи своїй п'ятизірковій ніжності, Алсу була тихою і спокійною. Навіть у момент, коли ведуча ледве не вийшла за рамки авторської манери і дозволила собі поміркувати про релігійні традиції. Як відомо, Алсу - з татарської родини, а її чоловік - із єврейської. І хоча після весілля пройшло вже два роки і всі давно заспокоїлися з цього приводу, Алла Крута все ж знайшлася: «И та, и другая вера не предполагает смешения в браке. Как и те, и другие родители отнеслись к этому? Это было проблемой или ваша любовь все преодолела?». «Это не настолько острая тема», - байдуже сказала на це Алсу і продовжила розповідь про те, як вона обожнює свого чоловіка. Щоб іще більше розкрити свою героїню, Алла несподівано для всіх запропонувала співачці щось намалювати. І Алсу раптом зобразила очі Алли Крутої. «Правый глаз лучше получился», - винувато сказала художниця. «Может, он у меня и в жизни лучше», - мудро підсумувала Алла Крута.

 

Оскільки Алсу навчалася у Британії, глядачам представили у поп-форматі Лондон. А після тонкощів приготування мікс-салату та оприлюднення рецепту сьомги з кабачками увагу аудиторії скерували на... Грецію. У цьому сюжеті божественна піна морська прикрасила розповідь про рибу. Завершилася подорож до Греції «шедеврами русской кухни», де найкращою вважалася «красная рыба». «Но все это - история, а сейчас на столе - рулеты из семги с микс-салатом», - різко повернув до реальності глядачів повар.

 

Гостею наступного випуску, 23 жовтня, стала сама Алла Крута, яка вирушила до обійстя сімейства Юдашкіних. Причому, на початку другої програми ведуча не змигнувши оком повідомила: «Ну вот, новая программа, новые лица.. Я даже волнуюсь, как все пройдет - первая съемка»...

 

У випадку з Валентином Юдашкіним у програмі представили Японію - національний одяг та страви, особливості східних садів, де істинні поціновувачі ландшафтів звикли поливати камені водою. Щодо самого будинку Юдашкіних, відеоряд обмежився частиною білосніжної тераси, а розповідь Валентина Юдашкіна про його сад і прилеглий до нього ліс ілюстрували «картинки» з подіумних дефіле.

 

Шляхетно відмежувавшись від побутових подробиць, Алла Крута зосередилася на родинних стосунках Юдашкіних. «Маринка, - звернулася ведуча до дружини дизайнера, - ну вот ты в тот момент, когда Валя начал подниматься, решила посвятить себя семье. Хотя я помню, что попасть к тебе, как к мастеру, было невозможно»... Доньку Юдашкіна Алла Крута докладно розпитала про навчання у школі, про стосунки з ровесниками.

 

Найбільше ж запитань дісталося Валентину Юдашкіну. Аллу Круту цікавило, що він любить на сніданок, яким стравам надає перевагу під час вечері, і чи правда, що під час трапез у його домі зазвичай все відбувається так, як у кіно показують. Не дивно, що найяскравіший факт, що запам'ятався після перегляду програми, стосувався не моди: закарбувалося, що Валентин Юдашкін їсть лише двічі на день, зранку і ввечері.

 

Власне, до сфери високого дизайну можна віднести найгостріше запитання випуску: ведучу дуже цікавило, чому зірки Голлівуду прилітають за обновками до Парижа, а не до Москви.

 

 

Жорстока мова цифр

 

До виходу в ефір «Ласкаво просимо» у суботньому слоті 8:30-9:20 транслювалися гумористичні програми та художні фільми. І проект із Аллою Крутою поки що, на жаль, не зміг підняти частки слоту. Середній рейтинг двох випусків «Ласкаво просимо» 0,56%, частка 5,55% (аудиторія «18+», вибірка «Вся Україна» - тут і далі наведено попередні дані overnight компанії Gfk Ukraine). У великих містах із населенням понад 50 тисяч показники проекту вищі - рейтинг 0,70%, частка 6,63%.

 

При цьому середній рейтинг суботнього слоту 8:30-9:20 у вересні-жовтні становить 0,71%, частка -7,38%*, а за вибіркою «50 тис.+» - 0,80% (рейтинг) та 7,63%(частка). Середні показники ТРК «Україна» у вересні-жовтні такі: рейтинг 1,54%, частка 10,52% (аудиторія «18+», вибірка «Вся Україна») та, за вибіркою «50 тис.+», - 1,66%(рейтинг) та 10,99% (частка).

 

Для порівняння візьмемо показники ранкових програми схожого формату «Пока все дома». Проект виходить на «Інтері» щонеділі о 10:20-11:20. Середні показники проекту у вересні та жовтні такі: рейтинг 2,38%, частка - 15,39% (аудиторія «18+», вибірка «Вся Україна»). У містах із населенням понад 50 тисяч показники дещо нижчі: 2,48% (рейтинг) та 15,24% (частка).Середній рейтинг каналу у вересні і жовтні - 2,78%, частка - 19,01% (аудиторія «18+», вибірка «Вся Україна»), у містах «50 тисяч плюс» - 2,43% (рейтинг) та 16,10% (частка).

 

Як бачимо, формат інтерв'ю на «Інтері» виявився успішнішим, ніж на ТРК «Україна». Однак варто зважати на те, що порівняння умовне: програми виходять у різні дні й у дещо різних слотах. Також середня частка «Інтера» вища, ніж ТРК «Україна».

 

Нагадаємо, на показники може впливати як розміщення у сітці, так і якість самого проекту. На відміну від «Пока все дома», «Ласкаво просимо» є виявом своєрідної телевізійної терапії (не плутати з Грецією і телапією). Алла Крута нікого не засмучує, не радує і не намагається віроломно обдати глядача та учасників відром холодної води, твердо тримаючи себе в рамках інтелектуальних дієт гламурних видань. Не женеться ведуча ні за новими фактами, ні за революційним креативом. Зате неозброєним оком видно: дуже старається. Тож хочеться побажати пані Крутій і успіху, і творчої наснаги. Подумати лишень: з часів 1991 року пісні Радянського Союзу зі свідомості пересічних українців почали відходити до архівів. А тут такий поворот судьби, такий сахар!

 

 

Дані щодо рейтингів телеканалів і телепрограм надано компанією Gfk Ukraine

 

Фото - kanalukraina.tv 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31277
Читайте також
15.10.2010 12:00
Олена Коркодим
35 075
20.09.2010 09:38
Олена Коркодим
28 989
23.08.2010 09:29
Олена Коркодим
28 479
11.08.2010 15:40
Олена Коркодим
35 235
03.08.2010 17:55
Олена Коркодим
, Тетяна Веремчук
21 058
12.02.2010 08:50
Олена Коркодим
13 458
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Idle-pro
4923 дн. тому
Хіба ви ще вірите рейтингам? Ви ж грамотна людина!
Юра
4931 дн. тому
Лєна, дякую! :) Прикро тільки, що у випадку з "українськими" каналами хист доводиться скеровувати на аналіз такої (всюдисущої) CENSORED
Олена
4932 дн. тому
Віталію, перепрошую, а Ви зі сфери ЗМІ? Якщо так, то мали б знати, що таке ремінісценція, рецензія та ремісія - щодо мовного питання.
Виталий
4932 дн. тому
Для Олени: тоді слово слід було взяти у лапки. Ви ж банально припустилися русизму і не хочете цього визнати. Всяке буває, але нормальний журналіст завджи дасть вичитати свій текст "свіжій голові". Нормальний, а не "геніяльний". Тож пояснення не приймається! :)))
Олена
4932 дн. тому
А сахар у заголовку тому, що я дуже мрію, щоб у моїй країні дяді і тьоті казали по телевізору "цукор"
Виталий
4932 дн. тому
А откуда "сахар" в заголовке? Разве "цукор" отменили-скасувалы???
Олена
4932 дн. тому
Даруйте, але я не маю що сказати. Все ж не щодня тут у коментарях така філософія, свого часу я замало читала Альбера Камю. Пригадаймо його «Міфи про Сізіфа»: «Для людини без шор немає видовища прекраснішого, ніж свідомість у двобої з дійсністю, яка перемагає. Ні з чим не зрівняти образ гордої людяності… Дисципліна, якій дух себе підпорядковує, воля, яку він кує з будь-якого підручного матеріалу, рішучість зустрічати віч-на-віч — у цьому є могутність і непересічність...»
otaman
4932 дн. тому
Що за єлейна заказушна маячня???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду