Ляпас серіалу «Школа»

15 Жовтня 2010
35075
15 Жовтня 2010
12:00

Ляпас серіалу «Школа»

35075
На десять учасниць реаліті-шоу «Від пацанки до панянки» на «1+1» – вісім шанувальниць міцних напоїв, залежна від наркотиків, подруга мажорів і спільний лексикон арго
Ляпас серіалу «Школа»

 

Дебют дівчачого проекту «Від пацанки до панянки» 13 жовтня на каналі «1+1» запам`ятався міцним перегаром і тональністю афтепаті шикарного кафе на околиці київської Борщагівки. Розповідаючи про себе, нетверезі, а якщо відверто - в дупу п'яні претендентки на титул леді заточувалися й падали, а то й засинали на бруківці нічного міста. Ні мордобою, ні задушевних розмов про те, хто кого поважає, у випуску не було, хіба елементи стриптизу і вокалізи а-ля Ніно Катамадзе - поки що глядачів лише докладно знайомили з учасницями та їхніми наставницями. Цей перший контакт нагадав зустріч приречених місіонерів із тубільцями: якщо дівчата після перепою були налаштовані рішуче, то їхні зразкові виховательки з ідеальної реальності викликали сльози. Бо, по-перше, цих порядних пані в першому епізоді було лише троє, а по-друге, їм навіть не видали беруші...

 

 

Манери до Києва доведуть

 

Можна здогадатися, що перед запуском нового реаліті-шоу фахівці «1+1» проводили ретельні дослідження його можливого успіху в цільовій аудиторії каналу. Нагадаємо, до травня цього року проект зі схожою назвою «Від босячки до леді» та аналогічним форматом у перекладі українською транслювався на каналі «Сіті», який входить до групи компаній «1+1». Як ми вже мали нагоду переконатися, тоді він здобув непогані показники: за даними Gfk Ukraine, середній рейтинг проекту становив 0,28%, частка 1,37% (аудиторія «18-54», вибірка «Київ»), тоді як середній рейтинг каналу за 2010 рік - 0,15%, а частка - 1,30%. А за комерційною аудиторією каналу (аудиторія «18-54», вибірка «200 тис. +»), проект здобув рейтинг 0,05% і частку 0,23%, що абсолютно тотожно до середніх показників «Сіті» за цією ж вибіркою.

 

Ще раніше, 2005 року, показники шоу Ladette to Lady переконали в його доцільності менеджмент найстарішої комерційної телемережі Великобританії ITV (Channel 3).

 

Комерційно успішний формат англійці схопили досить точно, явно покладаючись на особливості менталітету британців, передбачуваних до кінчиків манжет. За правилами шоу, група обділених світською грацією та манерами дівчат мають протягом п'яти тижнів навчатися в імпровізованому «Інституті благородних дівиць».

 

У першому сезоні шоу було десять, а в другому вісім конкурсанток. Ними опікуються виховательки - щонайменше шість дам на чолі з директоркою. Дами викладають флористику, основи етикету та соціального протоколу, риторику, кулінарію, хореографію та благородні манери.

 

Лише наївні можуть уявити, що виробники проекту примусили британців брати телеуроки педагогіки. На момент запуску Ladette to Lady реаліті-телебачення Великобританії було вже безнадійно зіпсоване як розвагами, так і шокотерапією. Тож замість невдячного моралізаторства сценаристи шоу захопилися грою контрастів: вульгарним, розбещеним, зіпсованим і при цьому фотогенічним учасницям протиставили огрядних, до комічності правильних та до маразму прискіпливих викладачів. Обираючи теми для шоу, редактори ITV не забували враховувати аспекти, що справді хвилюють аудиторію: у межах Ladette to Lady демонстрували, як правильно дібрати бра на очах у всієї країни чи як можна довести дівчат до блювання під час дегустації устриць тощо. Шоу здобуло таку популярність, що навіть ведуча найматюкальнішого в світі зіркового проекту The Charlotte Church Show (Channel 4), неперевершено брутальна співачка Шарлотт Черч у рамках свого ток-шоу влаштовувала такі собі пародії на Ladette to Lady - Lady to Ladette. Під час таких варіацій вона «навчала» співбесідників розмовляти й поводитися якомога природніше, без усіляких придворних дурниць.

 

Не те щоб британське шоу зовсім позбавлене виховного ефекту: в історії його учасниць були випадки, коли затяті алкоголічки кидали пити, виходили заміж, народжували дітей. Ladette мають прекрасний стимул: за правилами шоу, у фіналі конкурсантки знайомляться з потенційними женихами. Крім того, у британському варіанті шоу для леді намбер ван передбачено грошовий приз у розмірі 20 тис. фунтів стерлінгів (понад 250,5 тис грн.), а інколи - й авто.

 

Та все ж, з огляду на показники, цементують Ladette to Lady конфлікти інтересів учасниць та викладачок, що вибухають безліччю комічних та видовищних моментів.

 

Правильні манери здалися смішними не лише у звихнутій на стереотипах Британії. Поступово проект Ladette to Lady підкорив світ, завоювавши спочатку Британію, а тоді вже Австралію, Америку, більшість країн Європи та Нову Зеландію. Крім того, Ladette to Lady доповнили два клони - це реаліті-шоу The Girls of Hedsor Hall та From G's to Gents на MTV.

 

 

Леді на розлив

 

 

Глядачі «Сіті» мали можливість спостерігати іноземну версію шоу, та від того, що «1+1» захопився власним виробництвом Ladette to Lady, аудиторія нічого не втратила: всі ліцензійні близнюки британського продукту настільки близькі до оригіналу, що відрізнити їх можна хіба за кольором «стримано елегантної» форми учениць. В українському варіанті копіпейсту також скопійовано майже все - до форми перил у центральній вітальні «замку».

 

До речі, в самій Британії шоу знімалося в старомодному пансіонаті благородних дівиць Eggleston Hall, а потім - Hereford Hall. В версії «1+1» учасниць завезли у помпезний будинок із класичним інтер'єром у стилі «новодєл». Адресу особняка, про всяк випадок, для глядачів не зазначили.

 

Викладачів, на відміну від британських колег, відзначає приємна зовнішність, благородство, інтелігентність та суто український душевний підхід до педагогіки. За останнє їх найбільше шкода, особливо, якщо вони й справді щиро вірять у те, що їх запросили для доброї справи, а не заради істерик, яким натреновані серіалами та кривавими програмами глядачі надають перевагу набагато більше, аніж повчальним сентенціям. Поки що в програмі представили трьох педагогів. Це директорка Наталя Адамченко (випускниця історичного факультет Інституту міжнародних відносин. Викладає у вузах, проводить тренінги), завуч із виховної роботи Оксана Коваль-Костинська (кандидат філологічних наук, доцент кафедри слов'янської філології Київського національного університет імені Тараса Шевченка) та викладач стилю й образу Тетяна Демченко (спеціаліст зі створення іміджу. Навчалась іміджології в США та Росії. Проводить тренінги особистісного росту). Усі троє справляють три однакові враження порядних львівських пані - без будь-якого апострофа, хоча й більше відомі у столичній тусівці.

 

 

Директор Наталя Адамченко, завуч Оксана Коваль-Костинська, викладачка Тетяна Демченко

 

 

Надалі їм допомагатиме викладач французької мови, хореограф, викладач кулінарії, викладач української мови та мистецтва публічного виступу та викладач флористики - з ними глядачів познайомлять у подальших епізодах.

 

 

 

 

 

Щодо самих пацанок з України, то їхні британські колежанки вселяють оптимізму набагато більше. По-перше, англійки значно менше п'ють, по-друге, поводяться шляхетніше - навіть якщо й дуже намагаються набути вигляду зірвиголов.

 

Наші ж кадри набагато фактурніші, недаремно ж їх обрали у кількох містах України. З-поміж десяти учасниць віком від 17-ти до 30-ти років немає жодної дівчини з пересічною долею.28-річна Олена Семенко з Кривого Рогу розповіла про себе, що встигла зробити три аборти. 18-річна гламурна діва з Алчевска Вікторія Козій вражає абсолютною легковажністю, 30-річна психолог за освітою Вікторія Зубрейчук з Вишневого має проблеми з адекватністю та зі спілкуванням з людьми, 22-річна одеситка Ксенія Вересковська не уявляє свого життя без клубних вечірок та вільних поцілунків, а 29-річна Маріанна Коробань з міста Васильків, що на Київщині, не може зав'язати з наркотиками.

 

Це лише приблизні уявлення, які глядачам удалося отримати про дівчат: у кадрі учасниці постали настільки п'яними, що ледве трималися на ногах, спотикаючись то на терасах кафе, то на схилах пагорбів. Таке враження, що заради видовищних моментів редактори програми їх добряче напоїли, просто наполягаючи на необхідності прикластися до пляшки. Причому, незважаючи на заявлений формат реаліті, чимало сцен були відверто постановочними, позаяк мали документально демонструвати бекґраунд героїнь.

 

Доповнили портрети дебютанток розповіді їхніх батьків та опікунів - адекватних, на перших погляд, простих людей, яким телевізійні дебюти їхніх чад, напевне, закарбуються в пам'яті запахами валідолу та валер'янки.

 

Незважаючи на те, що програма вийшла в ефір у дитячий час - о 20:05, казковими розповідями перший епізод «Панянок» не страждав. Тут було все, що лише можна собі уявити, - розповідь про наркотики, істерика емоційної одеситки, аргументація переваг одностатевого кохання, посталкогольний тріп провінційної невдахи, оголена атмосфера нічного клубу.

 

Не дивно, що в ефірі «Від пацанки до панянки» просто вибухнув: за даними Gfk Ukraine, за комерційною аудиторією каналу («18-54», вибірка «Вся Україна») реаліті-шоу здобуло рейтинг 7,02% та частку 19,59%. Проект підвищив частку слоту: середня частка слоту «20.05 - 21.20» за минулий тиждень становить 13,91% (аудиторія 18-54, панель «Вся Україна»). Середні показники каналу за минулий тиждень такі: рейтинг 1,63% та частка 11,64% (аудиторія 18-54, панель «Вся Україна»), тож старт можна однозначно назвати вдалим. І це при тому, що на Новому каналі внаслідок змін у сітці через День жалоби у зазначеному слоті транслювалося реаліті-шоу «Здрастуйте, я ваша мама».

 

Як видно з першого випуску, глядачі проекту на дефіцит вражень не скаржитимуться. Як і на брак уваги НЕК: за прогнозами ТК, відео випусків не раз збуджуватиме цікавість членів комісії. Про коефіцієнт корисної дії цього реаліті-шоу поки що судити важко. Буденною річчю для проекту є така собі мила бесіда 22-річної киянки Анастасії Кононенко, яка на пораду подруги нанести рум'яна відповідає: «Не разговаривай со мной вообще, пожалуйста. А румяна намажь себе на письку». Цікаво, якщо головний приз здобуде саме оця неперевершена Стася: що вона обере з-поміж можливості здобути освіту у одній з Європейських шкіл або грошової премії у 200 тис. грн.? І якщо перше - то як саме зможе зарекомендувати себе і країну в одній із аудиторій Лондона чи Сорбонни?

 

Фото - pani.1plus1.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35075
Читайте також
17.12.2010 12:35
Раїса Дубцова
26 086
20.09.2010 09:38
Олена Коркодим
28 989
23.08.2010 09:29
Олена Коркодим
28 479
11.08.2010 15:40
Олена Коркодим
35 236
03.08.2010 17:55
Олена Коркодим
, Тетяна Веремчук
21 058
12.02.2010 08:50
Олена Коркодим
13 458
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
(_Y_)
4879 дн. тому
Нормальное,интересное шоу!!!Смотрела все выпуски!Классные персонажи так что не гоните!!!Я думаю девочки исправятся и в жизни после проекта у них все будет отлично))))
Уж0с
4946 дн. тому
Жуткие - слабо сказано! Просто отвратительные персонажи! К сожалению "такие" заполонили всю Украину, да и не только. Позорная программа!
Зритель
4946 дн. тому
Слушпайте, да эта Стася уже абсолютно состоявшийся человек. С чего вы взяли, что она нуждается в "перевоспитании"? А вообще - она очень даже нормальная и адекватная в сравнении со многими современными рядовыми украинками. Так что почаще бывайте среди народа, Елена Коркодым.
Олена
4946 дн. тому
http://pani.1plus1.ua/vykladachi
VikKa
4946 дн. тому
Прізвище директорки - АДАМЕНКО. Наталя АДАМЕНКО. А не Адамченко. А шоу - нічого собі, можна дивитись, навіть цікаво.
МММ
4947 дн. тому
Жуткие персонажи. Рагульство, "запиканные" маты, агрессия - вот они ваши "справжни украинкы - поэтычни и спивучи". ДЖикарство, падение ниже некуда.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду