Діагноз – «опраманія»

29 Лютого 2008
27686
29 Лютого 2008
12:34

Діагноз – «опраманія»

27686
Діагноз – «опраманія»
Одразу двоє авторів «Детектор медіа» – Марина Баранівська і Костя Гнатенко – не змовляючись, критично відгукнулися про ток-шоу «Проти всіх», що з 11 лютого виходить на 5-му каналі. Можливо, хтось із наших читачів матиме бажання посперечатися, виступити на захист дебюту Христини Бондаренко? Запрошуємо до дискусії.
 
Була собі на 5-му каналі гарна тележурналістка Христина Бондаренко. І робила вона лаконічні та змістовні репортажі на різноманітні резонансні теми, яких у нашій казковій країні завжди нівроку. Автор цих рядків також відзначав хист пані Бондаренко подавати звичну подію (страйк, наприклад) у досить незвичному ракурсі, навіть іронічно, але необразливо… Та не даремно колись вигадали прислів’я про солдата, що мріє стати генералом. Не знаю, чи був цей наполеонівський план у нашої Христини від найпершої ж появи на телевізії, чи визрівав поступово, та нещодавно з першокласного репортера Христина одразу перейшла у розряд дуже посередніх телеведучих ток-шоу «Проти всіх», а відтак поповнила список українських жіночок на телебаченні із діагнозом «опраманія».
 
Кажуть, що у великих слід учитися, навіть наслідувати їх. Не даремно художники багато копіюють. На жаль, у нашому випадку майже всі жіночі ток-шоу мавпують легендарну Опру, з паталогічним ентузіазмом кидаючись у вирішення найболючіших проблем соціуму, забувши, що ми не у Штатах. Якщо сама Христина Бондаренко не розуміє, що бути ведучою ток-шоу – м’яко кажучи, не її формат, то невже на 5-му в неї нема щирих друзів, котрі можуть про це чесно сказати?! Навіщо виставляти справді гарного професіонала репортажу в усіх найневигідніших для неї сенсах, починаючи з крупних планів і закінчуючи дивною новацією ставання навколішки перед візаві, не кажучи вже про перевантаження програми «викриттями».
 
У бажанні бути справедливим я чесно прагнув зрозуміти, чому Христина виглядає в кадрі так безглуздо й комічно. Ставка продюсерів на одвічне жіноче бажання «хмари розвести руками», звісно, працює, та щоразу виглядає все відверто спекулятивніше.
 
«Я болтлівая, – кокетувала Христина в останній програмі. – Чи змогла б я стати аферисткою?». До речі, чомусь вживалось саме це слово замість українського «шахрайство», «шахрай», «шахрайка». Так от, ані шахрайкою, дякувати Господу, ані цікавою ведучою, на жаль, Христина бути не може, бо в цих двох непоєднуваних «амплуа» треба вміти слухати і чути. Христина слухати не вміє, вона репортер, їй хочеться говорити самій, а в ток-шоу повинні говорити герої. А ще Христина не може утриматися від так званих висновків, що більше змахують на ярлики типу: «ви песиміст», «а ви притягуєте до себе негатив». Якщо у програмі присутній психолог, то лише він має право на подібні твердження.
 
Особисто я так і не зрозумів – проти чого і кого Христина (хоча ж – проти всіх і вся, за її твердженням) «шукала правду». Ну шукала, і що знайшла?! В результаті ані шоу, ані правди – суцільна тягомотина, в якій ведуча погрузла по саме годі.
 
Ток-шоу «Проти всіх» – відверто слабке і невизріле, без чіткої концепції та сценарію. Христина не імпровізатор, тому і ставить запитання ні в тин ні в ворота; сідає на кілька секунд, потім підхоплюється і біжить в іншій бік, а то й зовсім, бідолашна, стає навколішки. Відтак жодну заявлену історію не було як слід висвітлено. Звичайний підбір смажених фактів, жодної гідної поради, тим паче користі, від участі в ток-шоу.
 
5-й потребує оновлення в усіх можливих варіантах, формах і форматах. Не зашкодило б і подібне шоу, але доведене до відповідності форми та змісту. Дуже шкода, але Христина Бондаренко не шоувумен і, як засвідчила остання програма, навряд чи нею стане. На щастя, це зовсім не катастрофа, бо в неї є інший вдалий досвід.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27686
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Stringer
5884 дн. тому
Руководству 5го немешало бы Кристину отправить на некоторое время на курсы в США или Европу для понятия того как это делают качественно, чтоб было на чем учиться. На шоу Опры далеко не уехать. В интерпретации вышел базар-вокзал. С слабой замашкой на "Без Табу" или "горе вашим сім"ям". Есть много достойных шоу и мастеров которых стоило б посмотреть прежде чем запускать такую рпограмму. Теперь это такая же передачка как и "Майдан" и "5 коп", и жменя остальных в этой же корзине. Кристина и вправдь, очень хороша как репортер, ведущая - пока не еЁ
Зрительница
5895 дн. тому
Згодна з усім! Правильна стаття. Я сама мала необережність подивитися шматочок ціого ток-шоу. Це просто жах! Дівчина, яка, одразу помітно, в своєму житті нічого не бачила і не знає скільки коштує шмат лиха, запрошує гостей в студію із плсатмасовою посмішкою і дуже радіє: ви щасливі? - наполегливо запитує у чоловіка і так само наполегливо запитує у вкрай розгубленої дружини із дитиною на руках: ви дуже щасливі? І додає: Адже ви щасливі завдяки тому, що ваш чоловік ВІЛ-інфкований? І розгублена героїня механічно хитає головою на знак згоди. Я не змогла дивитися далі. Можливо дівчина і знала, що її майбутній чоловік інфікований, можливо вирішила що СНІД краще, приміром, наркоманії, можливо їй і пощастило разом з тим народити здорову дитину. Але треба бути повною безсердечною дурепою, щоб говорити цим людям такі тупі речі з такою фальшивою посмішкою. І виглядає вона зовсім негарною в кадрі. Побачила її вперше, більше дивитися не хочу.
Саня для Романа Лаврова
5903 дн. тому
Не волнуйтесь, Роман. {CENSORED} не тонет.... Люди, какая она девочка - тетка она бездарная...
людмила
5903 дн. тому
Вот какой она журналист не знаю ( новости на 5-ом не смотрю вообще), но пару раз попала на её шоу. Ну что сказать сутулое создание (могли бы и сделать ей по поводу этого замечание, всётаки на всю страну показали девочку), пытающееся выражать своё Я, которам на самом деле и не пахнет...
5905 дн. тому
Слава Богу, у меня не параноя и не я одна ужаснулась от попытки вывести еще одну программу типа "Село и люди" на экраны украинских телевизоров. Почему я не переключила на другой канал? Я работаю с телевидением и тенденции украинского ТВ-продукта мне близки (да, плачу и смотрю, чтобы понять, кто заставляет зрителя отказываться от украинских телепрограмм и уходить на русские каналы). Кристина, наверное, милая девушка, но анализ ситуаций, ведение и поведение у нее не лучше, чем у студента-первокурсника, который еще не умеет, но всячески старается показать противоположное. Я старалась удержать свое внимание на ЭТОМ даже когда муж начал ворчать, что ты за фигню, мол, смотришь. Но когда от ожидаемой кульминации я увидела лишь позорный провал (Христя заставляла постраждалого, который нашел в хлебе запекшуюся мышу, повторить все свои действия), терпению моему пришел конец!!!! Надеюсь, она не заставляла мужчину рыгать в студии! Коллеги, беда не в Кристине и даже не в редакторах и режиссерах. То, чем забито украинское телепостранство - результат насаждения украинцам навязчивой идеи о том, что украинское плохо, а вот русское, американское лучше. Украинское - это дешево. Украинский рынок еще изучать надо, а вот в России уже все ясно с рейтингами и т.д. и т.п.
ррр
5906 дн. тому
она {CENSORED} ведущая. тут и без ьаьки все ясно.. но чем больше об этом будет говорить телекритика, тем больший пи-ар она создаст безвкусной девочке, только-только достигшей американского совершеннолетия, но уже замахнувшейся на ведение ток-шоу и разбор взрослых ситуаций... должен быть хотя бы небольшой жизненный опыт... а 5 канал - это {CENSORED}, тут тоже говорить не о чем.. правда с Телекритикой они в шоколаде.. но я или ты, или он, ничего не изменим... патаму ша бабло............
Роман Лавров
5906 дн. тому
Благодарю автора за попытку разбора. Почему попытку? Ну, хотя бы потому, что автор, я имею ввиду уважаемого мной Костю Гнатенко, попытался обсуждать, или разбирать, если хотите - не обсуждаемое. Нет повода, нет предмета обсуждения, вот и всё. Ну, вроде она мила, болтлива, как сама про себя говорит, и не больше. Тут нет желания пнуть и утопить, упаси Боже! Дело в другом - вести ток-шоу, быть ведущей - этому нужно учиться. И нечего в этом нет стыдного, мол - учиться! Проводить треннинги, делать специальные упражнения, словом развивать себя в этом направлении. Костя говорит: "Тыняется по студии, то вдруг вскочит, так и хочется добавить, - побежит и запоет". Всё это от неумения, ненаученности, к сожалению. Девочка она не деревянная, определенно способная, - одна беда: на "5 канале" к тому о чем я говорю относятся крайне небрежно, я бы даже сказал - не видят этой проблемы, а она к сожалению есть. Лица запоминаются с трудом, если не в бороде или с лысиной. Ведущих нужно воспитывать, пестовать, и с ними нужно работать! И пожалуйста, обращаюсь к некторым злопыхателям - утопить очень просто, давайте продвигать позитив, разбираться в проблемах.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду