Журналістика ленінських ґатунків у благодатній Малоросії

6 Липня 2009
11721
6 Липня 2009
08:36

Журналістика ленінських ґатунків у благодатній Малоросії

11721
Журналістика ленінських ґатунків у благодатній Малоросії

Починаючи з вранішніх годин 30 червня з небаченою, мабуть, раніше наочністю оприявнила себе тяжка хронічна недуга українських мас-медіа, описана у «Детектор медіа» Борисом Бахтєєвим у статті «Сировинна журналістика» та автором цих рядків у текстах стосовно професіоналізму та відповідальності «акул пера і клавіатури». Можливо, хворобу підсилила якась містика зв‘язку події, яка стала однією з топ-новин того дня, і значної частини сьогоднішньої журналістики України, що виросла не з «Шинелі», а з «Правди». Можливо, пухир сам собою гранично набряк і мусив таки луснути, рано чи пізно. Так чи інакше, але сталося те, що сталося.

 

Нагадаю, п‘ятеро радикально налаштованих персонажів уранці 30 червня пошкодили «головного Леніна України», себто пам‘ятник вождеві більшовиків у центрі Києва. І практично всі ЗМІ, приватні і державні, електронні та друковані, відреагували на це однотипно. Ось як, скажімо, поінформував (точніше, "поінформував") публіку про це сайт інтерівських «Подробностей»:

 

«...Памятник Ленину напротив Бессарабки представляет историческую ценность и занесен в международный каталог ЮНЕСКО. Милиция возбудила уголовное дело по части 2 статьи 296 Уголовного кодекса (хулиганство). Но учитывая, что памятник входит в перечень ЮНЕСКО, не исключают, что будет переквалификация на другую статью УК, предполагающую более серьезное наказание. Это будет зависеть от выводов экспертов по поводу серьезности повреждения памятника и суммы материального ущерба».

 

І так одні за одними, ЗМІ верзли маячню про те, наче пам'ятник перебуває під охороною ЮНЕСКО як культурна цінність світового значення. Це ж треба репортерам, дикторам і випусковим редакторам мати таке викривлене (хотів ужити значно більш міцне слово, але стримався) сприйняття дійсності, щоб прирівняти головний київський пам‘ятник Леніну за культурною вартістю до Святої Софії Київської чи Києво-Печерської Лаври, які справді перебувають під охороною ЮНЕСКО! А щодо професіоналізму - то перевірити інформацію про каталог дуже легко: треба тільки зайти на відповідний сайт - займе півхвилини часу, не більше...

 

Але звичка до «сировинної журналістики» - хтось сказав щось, а я просто перекажу своїми словами, не обтяжуючи себе з‘ясуванням істинності мовленого, - плюс гранична і хронічна некомпетентність більшості медійного персоналу зробили свою справу - абсурдна дезінформація розійшлася країною. Підсиливши і без того абсурдне сприйняття дійсності багатьма українськими громадянами.

 

Мені особисто не вдалося знайти першоджерело, звідкіля пішло те - «під охороною ЮНЕСКО». Щоправда, колега, який тривалий час працював парламентським кореспондентом, клянеться, що першим про ЮНЕСКО заявив знаний лівий політик М. ще наприкінці 1990, у фактично до-Інтернетну (для України) еру, тож перевірити це складно; тим більше, що політик М. як борець проти «злочинного режиму Кучми» дуже полюбляє судитися зі ЗМІ, які дозволяють собі критичні слова про нього. Утім, переконані націоналісти виявилися нічим не кращими за непрофесійних журналістів: вони також легко повірили базіканню про ЮНЕСКО. Ось показовий фрагмент тексту дніпропетровця Олексія Мазура: «Це справедлива відплата! Акт національної помсти! В цьому зв'язку не має абсолютно ніякого значення, чи занесено цього «леніна» до архітектурних пам'яток, що охороняється ЮНЕСКО, чи ні! Пам'ятників катам українського народу та символів тоталітарного режиму не може і не повинно бути в Україні!»

 

Щоправда, далі дещо оговталися й журналісти, і націоналісти. А відтак у ЗМІ пройшла інформація (на правах «новини», а не спростування!), що «бессарабський Ленін» не перебуває під опікою ЮНЕСКО, а занесений лише до внутрішнього реєстру пам‘яток. Щоправда, і тут не все зрозуміло, оскільки в останньому за часом списку об'єктів, занесених до Державного реєстру нерухомих пам'яток України (див. додаток до Постанови Кабміну від 27 грудня 2001 р. N 1761), монумент Леніну у Києві (як і будь-які монументи Леніну) відсутній. Проте список складений так, що його можна потрактувати не як вичерпний перелік пам'яток, а як доповнення до списку ще радянських пам'яток історії та монументального мистецтва. Роз‘яснення цієї ситуації мені, на жаль, не вдалося ані почути з телеекрану, ані прочинати на жодному сайті.

 

А тепер - про оціночні судження. Деякі нотаріально завірені ліві політики негайно назвали «антиленінську п‘ятірку» такими собі «злочинцями з кувалдою», попри те, що за Конституцією встановити злочинність певних дій може тільки суд. Звісно, можлива ще й моральна оцінка (зло-дій, добро-дій), але ж це треба, очевидно, спеціально оговорювати. Але Ленін з ними, з тими дуже-опозиційними-до-всіх лівими політиками. Є питання важливіші - це те, як сьогодні оцінюють ситуацію медіа. Впадає в очі: теза щодо коли не «злочинності», то «вандалізму» дій «антиленінської п'ятірки» не викликає сумнівів у більшості ЗМІ України. Скажімо, газета «Сегодня»  зве учасників акції «націоналістами-вандалами»., і майже те саме на всю країну повторює «Інтер»: «Вандалы, повредившие памятник Ленину в столице - на свободе. Пятерых задержанных отпустили под подписку о невыезде». Звичайно, журналісти мають таке саме, як і політики право на оціночні судження, але невже так складно замислитись: чи мали б вони змогу реалізувати це право не лише в інвективах на адресу «націоналістів-вандалів», якби Україна й далі жила під прапором Леніна?

 

Власне, про цю позицію провідних телеканалів України йдеться у заяві Київської міської організації Товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса: «Дивує позиція ЗМІ України, як канал ICTV, 1+1, "Інтер", які цих киян назвали "вандалами", в той же час не сказали ні про історичну справедливість, ні про факт розв'язання Леніним війни проти України. Забули вони сказати і про організацію ним підривної та терористичної діяльності проти тодішнього уряду України. Така подача інформації про подію не може не оцінюватися як умисно упереджена. Це свідчить про колоніальне мислення власників та редакторів цих ЗМІ».

 

Але ж не тільки про неоколоніальне - а й про неототалітарне, чи не так? Бо «вандал» тут - це той, хто проти пам‘ятника творцеві першої у світі тоталітарної держави, учителю Муссоліні та одному із натхненників Гітлера, а «цивілізована людина» - той, хто виступає за збереження символу, від яких давно вільні не те що Польща, Румунія та Болгарія, а й навіть Албанія. Хто там хоче в Євросоюз із Леніним у центрі столиці? Хто там із журналістів скаржиться, що поліція західних країн кепсько ставиться до дурнуватих українців?..

 

...Звісно, з кувалдою на тоталітарний символ у мармурі і кварциті - воно наче й негарно. Проте чи не боролася стільки років українська журналістика за ствердження громадянського суспільства? І от коли це суспільство повстало проти монумента своєму переконаному ворогові й душителю, журналісти назвали представників цього суспільства «вандалами», а сам монумент оголосили пам‘яткою культури всесвітньо-історичного значення. ПроФФесіонали, одначе.

 

P.S. Текст уже був повністю написаний, коли на одному сайті я наштовхнувся (дез)інформацію, народжену в тих самих політичних нетрях, що й про «Леніна імені ЮНЕСКО», - і яка так само кочує з сайту на сайт, а, може, десь пролунала й на телебаченні чи радіо. Наведу її повністю з посиланням на одне з українських джерел (бо з‘явилася ця писулька не без російської участі):

 

«Несколько месяцев в секретариате президента Украины Виктора Ющенко лежит письмо группы ветеранов Великой Отечественной войны, Героев Советского Союза, которые просят о встрече с президентом, чтобы высказать свое мнение о целенаправленной фальсификации истории на Украине. Об этом сообщил ветеран Великой Отечественной войны, историк Юрий Шиловцев.

 

"Совсем недавно, месяца три тому назад, десять Героев Советского Союза написали письмо Ющенко с требованием - примите нас... Даже ответа нет, что письмо получено", - сказал Шиловцев в четверг на заседании "круглого стола" РИА «Новости».

 

На "круглом столе" на тему "Совместная борьба украинского и российского народов против предателей и оккупантов: от Полтавы до Великой Отечественной" историки, социологи, политики и общественные деятели обсудили ситуацию, которая сложилась в исторической науке на Украине, и подвергли критике попытки нынешних властей героизировать предателей и пособников оккупантов.

 

Шиловцев сказал, что украинские ветераны Великой Отечественной особенно остро это воспринимают. По его словам, еще в 2004 году съезд 12-миллионной организации украинских ветеранов ВОВ обращался к политическому руководству Украины в связи с переписыванием истории, но никакой реакции на это обращение не последовало. "История фальсифицируется специально, так как никакой другой предмет не влияет так на формирование мировоззрения народов", - заявил історик».

 

Винесімо за дужки оціночні судження щодо позиції певної групи ветеранів. Мова йде про журналістів. «12-миллионная організація українських ветеранів ВОВ» - це як? Кожен третій дорослий громадянин України - ветеран війни??? І як це стикується з тезою про «фальсифікацію історії»? Тож справді: проФФесіонали, одначе...

 

«Детектор медіа» готова опублікувати й інші думки з теми, піднятої Сергієм Грабовським.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11721
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 539
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 729
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 840
30.10.2009 13:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 295
15.10.2009 10:20
Сергій Грабовський, «День»
38 474
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 976
28.09.2009 16:51
Сергій Грабовський, для «Радіо Свобода»
20 219
23.08.2009 11:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 929
30.07.2009 11:55
Сергій Грабовський
2 869
28.07.2009 11:01
Ірина Дружук, «День»
14 592
27.07.2009 17:51
Михаил Кальницкий, «Интересный Киев»
9 489
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 654
30.06.2009 09:30
Олександр Михельсон
, для «Детектор медіа»
11 192
27.06.2009 09:53
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
19 889
25.06.2009 15:46
Олександр Михельсон
, для «Детектор медіа»
22 932
23.06.2009 09:21
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
14 730
09.06.2009 13:58
Лариса Івшина, «День»
38 497
25.05.2009 15:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 090
Коментарі
55
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Славко
5406 дн. тому
2 Ніна Ніяка ситуація сама по собі не настає, її створюють люди. Але треба розуміти (і не робити собі ілюзій), що будь-яке застосування молотків, кос і вил у масовому масштабі відкине нас на багато років назад. Практично на межу існування держави. Росіяни тільки аплодуватимуть. Чи цього так настійливо домагаються "державники"? Принаймні штовхають суспільство саме на такий шлях. Шкода. Аби цього не відбулося, хулігани з молотками мають бути засуджені. Отам на зоні нехай попрацюють молотками.
Злой
5406 дн. тому
2 жартома. Меня уже ничем не зацепишь, за плечами такая жизнь книгу можно писать. Не надо хвататься за слова, я думал у тебя есть какое-то другое видение ситуации. Я прекрасно знаю, что Котовский родом из Молдавии, отец - поляк, мать - русская. Знаю откуда Сергеев. Я имел в виду их роль в годы гражданской войны у нас на Украине. Нормальные люди поймут, тупые типа тебя как не пиши, все в пустоту. В одном я с тобой соглашусь ," взагалі продовжувати немає сенсу".
жартома
5407 дн. тому
От, злой, мабуть тебе по-справжньому зачепили, що ти аж слиною почав бризкати. Після "українців" Котовського і Артема, історичну дискусію взагалі продовжувати немає сенсу, бо у тебе, злой, самі набори політичних штампів, пишеш ти багато, а все без толку.
ніна
5407 дн. тому
В Україні немає ідеології і взагалі то немає і влади у повному розумінні цього слова, бо зараз правлять олігархічні клани, яким наплювати на людей і на те, що вони думають. Тому пам"ятники ери комунізму прибиратимуть лише на словах, хаос і безлад триватумать далі, якщо щось не зміниться аобо у кірцевому випадку самі українці не візьмуться за молотки, коси і вила, у чому нічого хоршого, звісно, немає, але і така ситуація може настати
Злой
5407 дн. тому
Нина, не надо так обо мне хорошо думать, т.к. я Грабовского мягко скажем не навижу. Ну, а раз вы с ним одного поля ягода, делайте выводы. Спешу вас успокоить, что живу я в центре Украины и прекрасно ВИЖУ и СЛЫШУ чем и как живет страна,, поэтому и делаю выводы. И судя потому, что не получаю ответов на четко поставленные вопросы, значит думаю правильно. Разберите то, что написал "жартома" и становится понятно, "пусть все здохнут, я один правый". Элементарная дисскусия в этой стране не возможна. Немцев позвали, а большевиков, рабочие заводов и шахт не могут позвать. Я еще раз спрашиваю - Немцы хлебушку растили или вешали украинцев и жгли их села. Селяни пошли "до Махна", а другие не могли пойти в отряды Щорса, Котовского, Артема и других УКРАИНЦЕВ которые поднимали людей. Ну все, до едино в 17 году на Украине были счастливы и довольны, а нет приперлисть кляти маскали. Ну с Грабовским ладно, все понятно, он никогда не простит Гитлеру, что тот не удержался на Украине. Но для "жартома". И у немцев и у итальянцев и у японцев хватает ума и скромности не пиариться на ошибках истории которые были в их странах. Это их жизнь, это их история. А ты свою историю пытаешься сделать на предателях, измениках и людях которые ради минутной славы и достатка гробили свой народ, а когда начинало пахнуть жареным бежали с родной земли. Примеры приводить или сам знаешь? Чем же Свердлов отличается от Петлюры? Ты там был, в те времена, ты с ними разговаривал. Что за фатальная тупизна в нашей стране, выбрать определенные периоды истории и хаять и ныть, и хаять и ныть. ПОЧЕМУ по сей день в Киеве стоит памятник главному зраднику Украины Б. Хмельницкому? Почему мы не требуем с Польши возместить убытки за соженный Киев и другие украинские города, замученых и убитых наших соотечественников. К тому же Юля просила нормальных людей ИНТЕР не смотреть.
TAG
5407 дн. тому
Автор кстати тоже неправ. Никакие это не киевляне. Так что факты надо проверять и самому тщательнее
Вася
5408 дн. тому
Быку - Все они привязаны к Ленину. С его портретами к памятникам этих головорезов и придут.
Бык
5408 дн. тому
Вася, что значит, не кем заменить? Не будьте наивны, дружище. Поставят туда другого головореза - Бандеру, Шухевича, далее по списку. Еше есть великий герой Петлюра, проигравший все битвы... Много претендентов.
Вася
5408 дн. тому
Проблема не в том, чтобы снять Ленина, а в том, что некем его заменить. Для тех, кто за, и для тех, кто против - он центральная фигура. Ну снимут постамент и на что будут господа националисты разливать красную краску каждый месяц? С кем будет бороться Грабовский? На чьи могилы он пойдет гадить? Кстати, тех, кто с упоением уничтожал памятники в 1917-20 с чувством выполненного долга расстреляли в 1937. Что посеяли, то и пожали. Теперь опять сеем...
жартома
5408 дн. тому
Злой, дивіться до речі телеканал Інтер іноді. Учора там показали чудовий фільм про Свєрдлова, і про те якими кривавими методами "кувалася" революція. Питання виникає - хто насправді та людина, якій стоїть (поки що) монумент на Бесарабці?
жартома
5408 дн. тому
злой, саме так - німців довелося кликати, щоб звільнитися від більшовиків та їхньої "революції". Селяни йшли до Махна, Григор’єва, Зеленого та їм подібних. На заводах і фабриках працювали, мабуть, і українці, але вони не могли тут нічого зробити аж поки не відбулася пряма військова інтервенція з боку комуністичної Росії. Ну не було тут радянської влади, встановленої виключно українцями. Так само і з протилежного боку. Все трималося на багнетах третіх сторін. У німеччині теж ще живі ті хто йшов воювати за наказом Гітлера. І що з цього випливає - треба відродити націонал-соціалізм, поставити фюреру боввани? Яка різниця, до речі, між більшовизмом і націонал-соціалізмом?
ніна
5408 дн. тому
Злой. Ви робите мені компліменти. Значить у нас є схожість мислення із Грабовським а він мені подобається. А взагалі таке враження, що Ви живете десь далеко від України, якщо не знаєте. чи люди дишуть.
Тарас
5408 дн. тому
Сошальський пише: "Я проти знесення Памятника Леніну. Це - наша історія. Історія єднання з великим братнім росіським народом." PS: Малоросе, похмелись...
Злой
5408 дн. тому
Я думаю, что все значительно проще. Под ником НИНА, пишет сам Грабовский. Статья и коменты в одном ключе. Нормальная (тем более) женщина, так сыпать ахххххинею не может. Это природно не возможно. И Юля и другие украинки много выступают по ТВ, можно сделать выводы. Поэтому если отбросить истерику нины, то действительно это не красит нашу страну, еще один минус в копилку цивилизованного государства. Даже если представить, что в один день поломают все памятники, перепишут названия улиц и площадей, городов и поселков, то в стране ничего НЕ ИЗМЕНИТСЯ. Вы, что думаете эти дебилы с молотками пойдут и встанут к станку или сядут за руль комбайна. Ленин что-ли виноват, что мажоры типа Лозинский, людей долбят как мух, оказывается большевики виноваты, что в кабинет Зварыча ходят посевают лимонами. Щорс значит виноват, что МВД, ГАИ, Прокуратура, суды - это государство в государстве со своим пониманием жизни и законов. И возвращаясь к теме. А. что делать с людьми которые верой и правдой в те годы под руководством КПСС служили в армии, работали на заводах типа ХТЗ,, Криворожсталь, на наших шахтах добывали уголек,,, действительно много строили. Это была их жизнь - ОНИ ЕЩЕ ЖИВЫ, ОНИ СРЕДИ НАС. И вдруг появляются такие типа нины, жартомы и все ставят по полочкам, честно и справедливо. И конечно этих "патриотов" хочется спросить. А, что на киевском Арсенале, не украинцы работали когда поднимали восстание, а на других заводах и фабриках в 17 году одни монголы трудились, которые поддержали революцию. А в деревнях на Украине откуда взялась гражданская война. А, что делали немцы у нас в годы революции - сеяли хлебушку? Мне, что еще очень нравится, такие как нина ведь толком тему не знают, т.к. даже не читали об этом ничего, так понахватались с инета цитат, корчат знатока жизни, строителя будующего Украины. В Чернобыль бы вас таких, граффит разбирать,, пока достойная жизнь наступит.
жартома
5409 дн. тому
Є дані про 5 тисяч розстріляних після взяття Києва більшовиками у 1918 році. Достатньо відкрити історичну літературу. Цьому леніну треба відбивати голову кожного дня, і нехай екзальтовані особи потім називають хлопців "вандалами"...
ніна
5409 дн. тому
Ви дуже нервовий ,На полном серьёзе , і не треба приватизувати собі Ульянова, може він вам був гарний прадядя чи хто там, але для України він був ворогом, немає сенсу цитувати все те, що відомо багатьом, варто хоча б згадати, що у коли Україна зробила спробу незалежності , особистиим указами нищив її, червона армія чинила розстріли , влада влаштовувала концтабори, і під час української революції 1917-1922 року загинуло не менш ніж півмільйона українців. Ви тут зовсім не при чому, але сучасна влада зобов"язана знести пам"ятники вашого родича.Інакше звісно люди братимуться за молотки
Сошальський
5409 дн. тому
Я проти знесення Памятника Леніну. Це - наша історія. Історія єднання з великим братнім росіським народом.
На полном серьёзе
5409 дн. тому
Первое. Истерики нет. Попросите об этом диверсантку Нину, если, конечно, Нина- не Вы. Второе - не надо стебаться и иронизировать. Я - КОСВЕНЫЙ родственник Ульянова, а не "нащадок революціонерів". Чтобы не глупить и не писать ахинею - читайте внимательней посты, там же написано всё. Третье - дебилизм, как Вы выражаетесь, обвинять меня в разноцветных пристрастиях, называть "нащадком..." и обвинять в ненависти к украинцам. Это проделала Нина и кое-что Вы (если Вы - не Нина:). И последнее. Действительно, обязанность любой власти - строить, НО НЕ ЛОМАТЬ КУВАЛДОЙ ПАМЯТНИКИ!!! Так вот, последние 17 лет строят ничтожно мало. А ломают - много. Особенно памятники. Ещё наломали много дров.
Славко
5409 дн. тому
Ніно, руйнатори ніколи ще в історії нічого не збудували. Бо в них свідомість руйнаторів. Ви таких називаєте державниками, але помиляєтесь - то руйнатори. Державники - ті, що створюють.
адвокат
5409 дн. тому
Следует взыскать материальный урон с того молодчика с молотком. Нет денег - принудительно продать квартиру, движимость и т.д. За его счёт вначале восстановить памятник. А уж потом на городском референдуме решать, что с ним делать. И не так, что кому-то, видишь, захотелось, он взял молоток и пошёл прогибать под себя город.
жартома
5409 дн. тому
"На полном серьезе" - некрасиво влаштовувати істерику. Нащадку революціонерів це не личить. І припиніть вже згадувати що щось там було збудовано за радянської влади. Це повний дебілізм - будувати і є обов’язком будь-якої влади.
На полном серьёзе-Нине
5409 дн. тому
Нина, Вы написали мне ниже: "Ви не один,На полном серёзе , нащадків червоної потвори ще досить, і зрозуміло . космополітизм для них це модно. і зрозуміло, вони ненавидять українців" Нина! Вы и все люди в 21 веке пользуются ТОТАЛЬНО КИТАЙСКИМИ товарами, но это не означает, что все "нащадкі жовтої потвори". Или, например, ежедневно, Вы и все Киевляне пользуются СОВЕТСКОЙ инфраструктурой - метро, мосты, и т.д.. Но это тоже ничего не значит, т.к. нет альтернативы. Вместо учёных - троешники с молотком, ломающие памятники. И вообще, что вы мелите? У меня украинский паспорт. Займитесь, лучше, поиском мужчины. Ваша женская агрессия во всех постах ниже - не в полне характерна для настоящей женщины-патриота, которую действительно ЛЮБИТ и которой ЗАНИМАЕТСЯ М_У_Ж_Ч_И_Н_А! Так понятно? И национальности здесь не причём. Хамить и оскарблять в своих постах , Нина, пользователей "Телекритики" не нужно. Есть правила написания комментарий и не нужно их нарушать. Иначе, МОДЕРАТОРЫ, где ваш резак? P.s. Только цензуру со своей дуростью путать не нужно....
На полном серьёзе
5409 дн. тому
В Харькове, на главной площади под государственным флагом есть камень, посвящённый дню независимости Украины. Однажды, где-то в начале 90-х, два пьяных курсанта разбили камень пополам ( по сей день видно!) и написяли на него. Ясное дело, что их нашли и им тода настал пипец. Спустя больше 15 лет всё повторилось.... Нормально это или нет - я описал своё мнение ниже, в следующем посте, но поймите главное - оба случая - одинаковы. А раз так - это было, есть и будет. Жаль, столько времени в масс-медиа уделяется этим вчерашним троешникам с комплексом маленького писюна, которые как проститутки, за деньги или по дурости готовы разломать головы не только памятникам. Наверху нет национальностей. Жалко их жён и детей. Надо же, кому-то достались такие примитивные идиоты.
ніна
5409 дн. тому
Ви не один,На полном серёзе , нащадків червоної потвори ще досить, і зрозуміло . космополітизм для них це модно. і зрозуміло, вони ненавидять українців
На полном серёзе
5409 дн. тому
Моя троюродная сестра замужем за Сашей Ульяновым с 1990 года. Саша Ульянов - пра-правнук Мити Ульянова - младшего из знаменитой семьи. У них у всех в роду были мальчики и фамилия Ульянов сохранилась. Плохо это или хорошо - мне пофиг. Но я единственный в Киеве, а может и на Украине, кто может рассуждать о следующем. Часто в 4 утра завтракую в Мистер Снеке напротив Ленина. Если бы тогда я был рядом, я бы лично подбил лестницу, чтобы чьи-то мозги растеклись под гранитом. И любой суд меня бы оправдал, как косвенного родственника. А если серьёзно, тот, кто ЭТО сделал - имеет комплекс маленького писюна. Лучше бы этот человек учился "на отлично" в школе, чтобы стать академиком или космонавтом, чтобы популяризировать Украину в мире. А разломать памятник - это всё равно, что разламать СОВЕТСКИЙ мост Патона или взорвать метрополитен. Это же делали СОВЕТСКИЕ специалисты под управлением МОСКВЫ! Знаете, когда я был маленьким, наш класс приехал на экскурсию в Москву и у могилы неизвестному солдату, что возле Кремля, я увидел уникальный памятник. Посвящён коммунистам- объяснил экскурсовод, хотя основа и постамент - дореволюционный и раньше здесь был памятник царю. Но коммунисты поломали:(((( Вот идиоты - подумал я.... Это было в 1988 году.... Не думал, что встречу таких же идиотов спустя 11 лет.... И последнее, неужели не понятно, что иностранцы едут сюда окунуться в псевдо советскую экзотику? Посмотреть на памятник Ленину...... Не нравится? А чем вы можете удивить больше? Инфраструктуры нет.... Вложите деньги в комфорт и устройте НОВУЮ сказку.... Так нет же ничего! И даже просто КРЕАТИВА:(((( И самое главное: пока ломали памятник - кто-то что-то украл, а всех отвлекли.... 5 баллов! Вы думаете, эти люди ломали бесплатно? Если это и так, тогда у них комплексы не только маленького писюна. Сейчас модно быть ИНТЕРнационалистом и космополитом, а не националистом.... Глупо и мелко!
Албанець
5409 дн. тому
в Албанії була комуністична диктатура
Chornogora
5410 дн. тому
"""""а «цивілізована людина» - той, хто виступає за збереження символу, від яких давно вільні не те що Польща, Румунія та Болгарія, а й навіть Албанія. ГРАБОВСЬКИЙ ПРИНИЖУЄ АЛБАНІЮ, НЕМОВ ЮЩЕНКО - МОЛДАВАН!!!!
ніна
5410 дн. тому
Славко, а Ви за своїми турботами щодо ЗМІ та громадських організацій і не помічаєте, що у Вашій хаті давно вже живуть або точніше буде сказано все ще живуть. Ну хіба це варто "обговорення у ЗМІ"? після стількох років обговорення? Бути пам"ятникам Леніну чи не бути- на цю тему журналісти затупили свої пера ще у минулому століття, у 90-х.Сьогодні про все це треба вже було б і забути! треба було будувати держави а не волочити за собою минуле. Ленін. Сталін- їм давно пора винести вирок . Доки буде ця жвачка- нічого не буде
Євген Булавка
5410 дн. тому
Cеред загальної критики думки Сергія Грабовського варто згадати, що хлопців, які розбили Леніну носа, підтримали люди, яких прийнято називати "в’язнями сумління". На то вони й радикали, що зробили те, на що не зважувалося багато більш поміркованих людей. Люди з молотками виходять на вулицю тоді, коли держава запізнюється - давно пора було цівілізовано прибрати цей пам’ятник. Надто дражлива постать для українців.
Славко
5410 дн. тому
Шановна Ніно, Ви щось плутаєте. От, наприклад, пишете: "А тих, хто стоїть на державницьких позиціях і вважає за необхідне знносити пам"ятники червоним ідолам"... нічого собі: "вважає за необхідне". А якщо хтось завтра "вважатиме за необхідне" поселитися у вашій хаті, а вас звідти викинути? Що, як реагуватимете?.. Ото логіка! Якщо комусь не подобається певний пам'ятник, є цивілізовані способи досягти мету. Спеціально для вас повторюю (я вже писав про це): тиснути через ЗМІ, ТВ, створити громадську організацію "Анти-дєдушка", пікетувати пам'ятник і мерію, влаштувати мітинг, прес-конференцію абощо - працювати з громадською думкою. Так роблять у нормальних країнах. А не молотком. І не треба отой вандалізм прикривати державницькою позицією.
ніна
5410 дн. тому
Якщо ми і далі ітимемо таким "ленінським курсом", то скоро Росія нам дасть команду переписати підручники з історії, і Мазепу назвуть "фашистом" ,а Леніна благодійником українців. А ми все будемо дебатувати і розказувати, що у нас демократія і все можна.
ніна
5410 дн. тому
ТВшник //, ну що ж Ви так одразу. Так і чується знайоме. Як що- так" фашисти". То ви всі загралися цим словом. І мене продовжує дивувати- чому комуністів , наприклад, чи всяких Колісніченків- Корнілових не притягують до кримінальної відповідальності за антидержавницькі висловлювання? Вони мутять людей з допомогою телебачення та інших ЗМІ. А тих, хто стоїть на державницьких позиціях і вважає за необхідне знносити пам"ятники червоним ідолам, називають фашистами. При чому, за ці обзивання ніхто не карає. Російською мовою говорячи-"обидно же!"
Пилип з конопель
5410 дн. тому
Збирався відкоментувати, але мене випередило чимало тверезо мислячих людей. Тому, пане Грабовський, додам лише одне - ви вчергове переплутали ваші особисті погляди та здатність до тверезого аналізу. Про це свідчить грандіозна змістова лажа у тексті, яку не може дозволити собі вчений та публіцист - дії кількох осіб чітко визначених переконань, ба більше - представників певної політсили ви подали за позицію широкого загалу - "суспільство повстало проти монумента своєму переконаному ворогові". Ви не жартуєте?! Ви справді думаєте, що наше, з дозволу сказати "суспільство" має такі переконання? Тобто ви вважаєте, що 40 років, аби забути рабство (і вивчити цівілізовані способи висловлення своїх переконань) - то тільки євреям потрібно, а українці - вони особливі, їм вистачить і 17-ти? Нє, не філософ, ви пане Грабовський, не філософ, і навіть не ідеаліст...
Shondor1
5410 дн. тому
Вопрос "оценочности" суждений в том, что отношение к Ленину и его памятнику в обществе биполярное. Для одних он "кат", а для других - "дедушка Ленин". И еще надо посмотреть, кого больше. Поэтому если кто-то разрушает кувалдой дорогой БОЛЬШОМУ количеству людей памятник - то не осуждать его нельзя. А называть вандалов преступниками до решения суда... Вы осмелитесь до решения суда называть бандитами тех кто отобрал у вас мобильный в подворотне? Или будете ждать решение Фемиды?
ТВшник
5410 дн. тому
Нина, Вам не кажется, что Вы заигрались? Если лично Вы готовы принести МНОГО цветов к памятнику Гитлеру в Киеве, то врядли Вы можете расписываться за остальных. Может быть в Вашем городе это и приветствуется,а здесь ваш воинственный разрушительный менталитет вызывает отторжение. А с Гитлером осторожнее. Или Вы - поклонница фашизма?
ніна
5410 дн. тому
Бык, однозначно, якби зараз поставили пам"ятник Гітлеру у Києві- знаєте скільки квітів туди б понесли? Те що Ленін і його поплічники нищили українців не гірше за Гітлера - документально підтверджено. А те ,шо квіти до ідола носять представники влади повинно бути сигналом. Але ж не є! Бо "демократія". Але нам до Америки далеко, там громадянське суспільство. а у нас совки і їх нащадки. Так може не треба таких надлишків "демократії"? І хай прихильники Леніна, Сталіна та ін знають своє місце?
Бык
5410 дн. тому
Ну если к памятнику кто-то до сих по кладёт цветы, тем более его сносить не нужно. Те, кто кладёт цветы, имеют такие же гражданские права, как и те, кому дедушка не нравится. Что делают в нормальной стране? Ставят на другой улице другой памятник. Одни кладут цветы первому, другие второму (третьему, пятому, десятому). И все довольны. Но у нас же строить ничего не умеют - только молотком орудовать. Как там? "весь мир разрушим... а затем". Так вот это "затем" никогда не наступает почему-то. Большевики валили памятники и разрушали, теперь эти скоты. В чём разница? Судить бандюганов, чтоб и остальным не повадно.
Дмитро
5410 дн. тому
Наш канал, ICTV, у випуску новин в 18-45 дав велике розслідування, у тому числі ми спростували й загальну інформацію про те, що пам"ятник ніби то охороняється ЮНЕСКО.
ніна
5410 дн. тому
Молоток не дуже красиво, але словоблудіє ще більш потворне явище. Які способи? За 18 років існування держави не знайти способів прибрати нарешті "дєдушку" із п"єдесталів? До нього і до цього часу кладуть квіти, і не тільки комуністи. Так у якому просторі ми існуємо?
Славко
5410 дн. тому
Ніно, не плутайте державницьку позицію і вандалізм. Хіба це те саме????? Я не захищаю Лєніна (я вже писав це), я пишу лише про СПОСОБИ дій. Бо обстоювати державницьку позицію варварськими методами не годиться. І не плутайте ці різні речі. А маразм - отой молоток у Коханівського :-(
ніна
5410 дн. тому
та які професіонали. Молоді, зелені, служать хазяїнам- засновникам і хочуть грошей. Де вона, громадянська позиція у журналістиці? Чому у Німеччині не ставлять пам"ятники Гітлеру- а це ж історія?У нас же називають "нацистами" тих, хто має державницьку позицію. І ніхто за це нікого не карає . А Леніна ( який нищив українців)захищати треба. Маразм! І в цьому маразмі ми живемо.
ку-ку
5410 дн. тому
qwerty, не лезьте в бутылку и я не буду. после прочтения Грабовского у кого хош глаз замылится
очам не вірю!!!!!!!!!!
5410 дн. тому
прочитав... більшої ганьби для країни, що сповідує дем. цінності і (начебто) рухається в европу, навмисно не вигадати. Також не очікував від Грабовського такої відвертої дурні ( як це й досі пан автор не спромігся видертися по драбині і "доопрацювати" те, на що не вистачило часу в "суспільства"?!?!). автор робить ацент на "ЮНЕСКО- неЮНЕСКО", наче саме це є головним! Схаменіться, пане Грабовський, бо в Києві стоїть і пам*ятник Тарасу, і ті ж самі мавпи завтра приставлять драбину до нього (не приведи Господи)! Згоден з усіма коментарями- це не діло недоумкуватих вандалів, до яких би політтаборів вони не належали!
іgreta
5410 дн. тому
123 // 06.07.2009 11:42:08 давайте лучше клумбу пойдем вскопаем на лугу :) Кому потрібна "клумба на лугу"?! Давайте "вскопаєм" її на місці Лєніна біля Бесарабки - там хоча б буде кому її поливати!
ТВшник
5410 дн. тому
Уважаемый автор! Я уже задавал Вам вопрос: а чем Вы были заняты до 1991-го года? Что-то Вашей фамилии в числе известных диссидентов не наблюдал. Во почему Вы так любите незалежнисть: можно сколько угодно облаивать прошлое, потому что это безопасно. По-поводу памятника: это только в Украине возможно: по ТВ идет сюжет, в котором дремучий нацист сообщает о своем намерении что-то разбить, а потом разбивает. Такой сюжет равнозначен официальному утверждению Ющенко "Хлопци молодци. Нагородыты их!"
Славко
5410 дн. тому
Пане WSG, 1917 рік розпочався з "щирої подяки" інтелігенції Вірі Засуліч. Я зараз не про Леніна, а про способи демонтажу, зацініть різницю. Варвари свого часу спромоглися вбити навіть таку могутню цивілізацію, як давньогрецька. Варварів сучасних треба судити - і в зону. Їхнє місце - там. Бо завтра інші люди відірвуть голову Бандері у Львові, післязавтра комусь не сподобається пам'ятник Незалежності на Майдані... І до чого все це призведе? Ви ще й досі аплодуєте?
WSG
5410 дн. тому
Живу поряд бесарабки. Давно дратувало те кацапське {CENSORED}. Вдячен тим людям, які на відміну від мене, вирішили це питання в практичній площині
qwerty
5410 дн. тому
господину "ку-ку" , который и читать-то нормально не научился и слогикой не в ладах, можно порекомендовать кукарекать и дальше, но в стенах лечебного заведения по ул.Фрунзе в Киеве/ А написано о том, что смешно выглядят бывшие лидеры комсомола и компартии, передовые коммунисты, волающие теперь про национальную идею и коммунистические преступления, и не создавшие за 18 лет независимости ничего. кроме громких лозунгов, всё в том же пратийном стиле, только с иным теперь уклоном, вершившие ранее свои преступления под именем Ленина (который к этому не при чем), а теперь прикрываясь "именем независимой украины" и украинского народа, совершают мелкие подленькие выходки против того же Ленина, чьим именем прикрывались еще 20 лет назад
Славко
5410 дн. тому
Будь-який тоталітаризм починається з анархії, коли кожен робить те, що йому заманеться. От узяли кувалду і побили монумент - бо їм так хочеться. Завтра будуть бити по голові живих людей - бо їм теж так захочеться. Будемо аплодувати? Я далекий від симпатій до Лєніна, але ТАКИЙ спосіб дій має бути засуджений суспільством і покараний через суд. Не подобаються пам'ятники Леніну? Тисніть через пресу, пікети, створіть громадську організацію "Анти-Ленін" тощо, але добийтеся законним шляхом демонтажу тих монументів. Якщо ми правова держава (чи принаймні намагаємося такою бути). А ТАКІ методи - це від 3 до 5 років. Колись суспільство аплодувало Вірі Засуліч, яка стріляла в генерал-губернатора, і суд її виправдав. Після того почали стріляти по свій країні, і на тому електораті піднялися більшовики. Схаменіться, панове!!! Оці "герої" - бандити, свою кіпучу енергію мають тепер застосувати на фізичних роботах у зоні. І то буде справедливо.
123
5410 дн. тому
Было б о чем писать, памятники "иличам" стоят везде, отомрут-таки и без этого пафоса. А бить друг другу носы стоить ли из-за такого? Или, по-ученому, не стоит "заниматься провокативной политикой", давайте лучше клумбу пойдем вскопаем на лугу :)
Историк
5410 дн. тому
Господин Грабовский, вандал - это правонарушитель, чьи действия подпадают под статью УК о вандализме, так что все правильно. Посмотрите на фото по этой ссылке: http://www.flickr.com/photos/antmoose/57164784/ Это обелиск в честь дуче в Риме, с надписью "Mussolini dux", возведен в 1930-х годах. Фашистский режим никто не идеализирует, но если какие-нибудь экстремисты-леваки полезут на этот обелиск с молотками, они понесут заслуженное наказание за порчу исторического памятника
ку-ку
5410 дн. тому
qwerty, не верю в вашу наивность, наверняка понимаете, что и без большевиков построили бы "жилые дома, общежития, метро, ж/д дороги, больницы, школы и т.д..." Лучше передайте привет своим тягнибоковцам - нормальный человек не полезет с памятником счеты сводить.
qwerty
5410 дн. тому
Лица тех, кто сейчас призывает к сносу памятников Ленину, рассказывает о коммунистических преступлениях и национальной идее, давно очень хорошо известны. По членству и руководящим должностям в той самой "преступной" коммунистической партии. пользуясь же логикой автора статьи, надо бы разрушить заодно и созданные "преступной" коммунистической властью все построенное в СССР:жилые дома, общежития, метро, ж/д дороги, больницы, школы и т.д. Пользоваться будем тем что построили КУН УНА-УНСО ВО "Свобода" БЮТ и ПР и враз все станем патриотами и заживём счастливо и богато.
й
5410 дн. тому
ЦИТАТА: "коли суспільство повстало проти монумента своєму переконаному ворогові й душителю, журналісти назвали представників цього суспільства «вандалами», а сам монумент оголосили пам‘яткою культури всесвітньо-історичного значення." АФФФТАРУ: Не называй, ничтожное отродье, 4 выродков суспільством! Равно как "суспільством" не является свора черносотенцев во главе с их лидером Тягни..с..раком в количестве 150 человек. Это, скорее уж выпускники колоний строгого режима, досрочно освободившиеся под амнистию из мест заключения, благодаря сердобольности президента.Нет сомнений, что свои действия эти граждане совершили вовсе не из переживаний за отчизну и её свободу,а совершили их, получив в период кризиса возмножность подработать от "Свободы".Часть таких целыми днями, в ожидании каких-то предложений в чем-то за деньги поучаствовать, от очередной партии и движения, тыняется по майдану и крещатику и возле вокзала.Основной род занятий(вне зависимости от образования и идейных "переконань") - хулиганство,распитие спиртных напитков, уличный разбой. Если это по вашему "суспільство", то пойдите проконсультируйтесь у психиатра,как минимум.Ведь ни вас, ни действия этих негодяев не поддерживают не только восток, юг и центр украины, но и большая её западная часть. Потому что своей маразматичной "свідомістю" и извращенным издевательством над самой идеей независимого государства. бандитизмом и коррупцией, держанием народа в качестве быдла и т.д. вы уже всех достали, как в Севастополе, так и в Киеве, так и во Львове, так и в Ивано-Франковске...
Cepriu
5410 дн. тому
"«Телекритика» готова опублікувати й інші думки з теми, піднятої Сергієм Грабовським." -- ага, надрукуйте ще думку "політика М.", журналістів із видань, які так осоромилися, і "12-мільйонної організації українських ветеранів ВОВ".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду