Дорогим-любим катам від вдячних нащадків замордованих жертв

21 Липня 2009
16271
21 Липня 2009
12:00

Дорогим-любим катам від вдячних нащадків замордованих жертв

16271
Репліка у відповідь на публікацію Сергія Грабовського «Журналістика ленінських ґатунків у благодатній Малоросії».
Дорогим-любим катам від вдячних нащадків замордованих жертв

Не кожного дня випадає раптово натрапити на згадку про себе в статтях глибоко шанованих тобою авторів, чиї публікації імпонують зваженістю аналітичної думки і державницьким, патріотичним змістом. Одним з таких достойників, творчий доробок якого знаходить e мене позитивний відгук, є журналіст і науковець Сергій Грабовський.

 

Днями, знайомлячись із матеріалом «Журналістика ленінських ґатунків у благодатній Малоросії», несподівано побачив у тексті і своє ім'я. Отже, реагуючи на згадку про мене в цій статті та висловлену інтернет-виданням «готовність опублікувати й інші думки з теми, піднятої Сергієм Грабовським», пропоную свою репліку.

 

Зокрема, Сергій Грабовський пише: «І так одні за одними, ЗМІ верзли маячню про те, наче пам'ятник перебуває під охороною ЮНЕСКО як культурна цінність світового значення. Це ж треба репортерам, дикторам і випусковим редакторам мати таке викривлене (хотів ужити значно більш міцне слово, але стримався) сприйняття дійсності, щоб прирівняти головний київський пам'ятник Леніну за культурною вартістю до Святої Софії Київської чи Києво-Печерської Лаври, які справді перебувають під охороною ЮНЕСКО! /.../ Утім, переконані націоналісти виявилися нічим не кращими за непрофесійних журналістів: вони також легко повірили базіканню про ЮНЕСКО. Ось показовий фрагмент тексту дніпропетровця Олексія Мазура: "Це справедлива відплата! Акт національної помсти! В цьому зв'язку немає абсолютно ніякого значення, чи занесено цього "леніна" до архітектурних пам'яток, що охороняються ЮНЕСКО, чи ні! Пам'ятників катам українського народу та символів тоталітарного режиму не може і не повинно бути в Україні!"».

 

аскільки я зрозумів, Сергій Грабовський обурюється самою можливістю припущень чи потраплянню під вплив «базікання» про перебування київського «ілліча» в переліку пам'яток, які охороняються ЮНЕСКО. Одначе сказане мною - не про це. Адже в наведеній цитаті не стверджується моє сприйняття пам'ятника як занесеного до охоронного списку. Навпаки! Я висловлюю свою позицію, що називається - в принципі, незалежно від того, де б і в якому реєстрі цей пам'ятник не перебував! Для мене ганебний сам факт існування такого. Йому та подібним не місце на українській землі. Всіх їх, без винятку, туди, куди і належить, - на смітник історії, під чиєю б опікою вони не перебували!

 

Отже, мою згадку про ЮНЕСКО слід сприймати як відповідь тим, хто намагався цією організацією захистити істукана. Писав же ті рядки, справді, коли з телевізійних екранів ведучі новин загальнонаціональних каналів дружно й активно, наввипередки дезінформували, як справедливо і точно зазначає пан Грабовський, українське суспільство щодо «особливого» статусу гранітного істукана на Бессарабці.

 

При цьому враження «жахливості» скоєного націоналістично налаштованими «вандалами» «злочину» всіляко підсилювалися емоційно: відповідною інтонацією, напускною гримасою гніву з приводу «негідного» вчинку і жалю до «ілліча». Надзвичайно зворушливою в поданні новини виглядала орденоносна Олена Фроляк (нагороджена орденом «Княгині Ольги»): повідомляючи інформацію про інцидент, вона, здавалося, ще трохи - й зарюмсає в прямому ефірі від глибокого співчуття до зневаженого «вождя світового пролетаріату». Ведуча ICTV вклала в це повідомлення всю свою по-жіночому чутливу душу, що знайшло віддзеркалення і в її чарівних виразних очах, і в спеціально підібраній тональності голосу з характерною для неї особливою українською мелодикою у звучанні. Складалося враження, що з її глибоких очей-океанів от-от хлине нескінченний потік.

 

На продовження теми хочу запропонувати обмінятися думками з приводу одного сюжету, на який надихнули київські події місцевих, дніпропетровських телевізійників. Отже... Як би хто відреагував, якщо б почув, приміром, що: 1) пам'ятники катам від вдячних нащадків замордованих жертв, віншування тиранів на честь їхніх злочинів проти людства і людяності, вшанування пригнобленими своїх гнобителів - все це нормально, правильно, так і треба; 2) Дніпропетровську Ленін не заважає, він тут «жив», «живе» і «житиме»; 3) Голодомор - надто далека й сумна для городян тема, щоби нею перейматися й даремно зайвого разу засмучуватися. Містяни воліють думати про щось веселіше; 4) якщо теперішній президент хоче більше казати про Голодомор, то колишній - навпаки, підтримує дніпропетровців, кажучи, що в нашій країні щось не про те співають.

 

Про все це йдеться в продемонстрованому в п'ятницю, 10 липня, сюжеті телевізійного випуску новин дніпропетровського 9-го каналу («Приват ТБ Дніпро») - репортажі кореспондентки Анни Гірєвої з центральної міської площі ім. Леніна «Дніпропетровську Ленін не заважає». Можливо, я щось перебільшив, хибно потрактував, згустив фарби чи неправильно зрозумів? Тоді розгляньмо репортаж разом, а потім поділимося думками з цього приводу, звіримо відчуття. Ось його повний текст (взято з сайту 9-го каналу).

 

«Ведучий в студії: Чи є в Дніпропетровську ярі націоналісти? Останні події в Україні примусили місто замислитися над цим питанням. Ганебні настрої народу вже помічені в Луганську та Києві. Що ж чекає вождя пролетаріату в Дніпропетровську? Це намагалася з'ясувати Анна Гірєва.

 

Кор.: Пам'ятник Леніну в Дніпропетровську не закиданий тухлими помідорами чи гнилими яйцями. Стоїть собі і стоїть, ще й людей навколо збирає. Дивно це чи не дивно, але до городян нелюбов до Леніна поки не дійшла, а можливо і взагалі ніколи не дійде. Площа Леніна для мешканців Дніпропетровська - своєрідна точка збору. Тут можна і на всіляких концертах на свята потанцювати, і просто разом з друзями посидіти у тіньочку. До присутнього при цьому вождя городяни відносяться по-різному, втім прибирати мовчазного спостерігача з площі ніхто не пропонує.

 

Репліки опитаних журналісткою городян: 1) "Я хочу, чтобы он остался, это память, она должна быть. Необязательно, конечно, чтоб на каждой улице, но один памятник пусть будет"; 2) "Это наша история, поэтому пусть остается".

 

Кор.: До тих, хто історію не поважає, мешканці ставляться зі зневагою. І швидко для таких знаходять добру купу аргументів на підтримку своїх думок.

 

Репліки городян: 1) "Почему-то везде за рубежом стоят памятники даже тем, кто эти страны завоевывал и никто эти памятники не разрушает"; 2) "Если мы каждый раз будем снимать памятники о всех, а каждый раз ставить новые, то... о старых тоже нужно помнить и почитать. Этот человек достаточно прославился, ну и есть много тиранов, которые тоже сделали много нового для жизни будущей".

 

Кор.: Приблизно те саме люди кажуть і про перейменування вулиць. Мовляв, якщо ми поміняємо таблички по всьому проспекту Карла Маркса, бюджету міста стане худо, а в нас і так є куди дівати гроші. Тим паче, що городяни не хочуть вулиць, які б нагадували про Голодомор чи ще щось трагічне - краще інші назви, які б підходили всім.

 

Репліки городян: 1) "А пусть будут Абрикосовая, Цветочная, Сиреневая - названия, которые никого не будут обижать".

 

Кор.: Та все ж таки є люди в місті, на яких настрої останніх років сказалися: вони б і вулиці перейменували, і Леніна знесли. Таких можна зустріти і не просто на вулиці.

 

Репліка очільника місцевої організації КУНу на прес-конференції: "Я вважаю, що ці пам'ятники є великим негативом для нашого підростаючого покоління, тому що ми втрачаємо майбутніх будівників України. І тому я вважаю, що пам'ятники ці повинні бути знесені".

 

Кор.: Чи далеко підуть ці настрої в місті припустити важко. Поки що в нас Ленін жив, живе і буде жити. І якщо теперішній Президент хоче більше казати про Голодомор, то колишній - навпаки, підтримує дніпропетровців, кажучи, що в нашій країні щось не про те співають.

 

Репліка Леоніда Кучми: "Меня, самое главное, беспокоит, что сегодня в Украине раздается одна молитва - за упокой. Если посмотреть на территорию, сколько там крестов понаставили. А когда ж будет за здоровье, за здравие?"».

 

Наприклад, у мене цей репортаж викликав низку запитань. Чи не поширюється висловлена в підводці до сюжету оцінка про «ганебність настроїв народу» і на укази президента, якими передбачається проведення заходів з вшанування жертв Голодомору та демонтажу пам'ятників організаторам геноциду та політичних репресій? Окрім широкої підтримки з боку пересічних українців, звичайних громадян України на захист людей, що вдалися до реалізації своїх «ганебних настроїв», стало чимало знаних і шановних громадсько-політичних діячів, організацій та об'єднань, колишніх дисидентів, політв'язнів, представників правозахисного руху, творчої інтелігенції, митців, літераторів, науковців, серед яких Євген Сверстюк, Сергій Пантюк, Борис Гуменюк, Анатолій Дністровий, Іван Андрусяк, Володимир Гарбуз, Віталій Кошляк, Віктор Нестерук, Володимир Сердюк, Тетяна Мельникова, Володимир Цибулько, Ігор та Ірина Калинці й багато інших.

 

Чи не замислювалася редакція, чому люди, просякнуті непідробною любов'ю і патріотизмом до Батьківщини, заважали своїм громадянським обов'язком стати на захист «вандалів»? Чому в телевізійному репортажі про це зовсім не згадали, не обмовилися бодай рядочком? Чи для редакції їхнє слово, звернення, заяви і петиції до влади у зв'язку з резонансними подіями навколо пам'ятника Леніну в Києві нічого не варті - пустий звук, не гідний найменшої уваги? А якими ж словами можна передати «ганебність настроїв», «помічених» у самому сюжеті, в бліц-опитуванні городян щодо їхнього ставлення до «вождя світового пролетаріату» та демонтажу поставлених йому пам'ятників?

 

Як належить сприймати почуте тим, для кого пам'ять про мільйони безневинно убієнних співвітчизників - жертв голодного геноциду; замордованих в катівнях НКВД-КГБ; знищених комуно-більшовицьким режимом у концтаборах і ГУЛАГах; масово репресованих і розстріляних - є національною святинею, наруга над якою боляче ранить серце і ятрить душу. Українське серце, українську душу. Фактично сюжет став осанною комуністичному диктатору і в плоті, і в граніті та запровадженій ним системі, а тему Голодомору представлено як чужу й не варту уваги жителів адміністративного центру області - території, зауважте, яка є однією з найбільш постраждалих від голодного геноциду. Слід зазначити, такий сюжет - зовсім не дивина для регіонального телебачення, яке на Дніпропетровщині взагалі не можна дивитися без внутрішньої напруги і хвилювання через ризик вкотре наразитися на образливі для національної свідомості та пам'яті українців меседжі.

 

Антиукраїнські неподобства регулярно видаються в ефір місцевими телевізійниками. Суть цього ж конкретного репортажу виглядає не лише свідомо антиукраїнською й антиющенківською, а ще й антихристиянською та антилюдською взагалі. Хіба можуть не шокувати почуті у вуличному опитуванні репліки перехожих про доречність існування пам'ятників підкорювачам від підкорених? У такий спосіб пам'ятник Леніну на центральній площі міста здобував ще один досить оригінальний аргумент на збереження своєї недоторканності. Здавалося б, якщо таку рабську позицію й можна було виносити на широку аудиторію, то лише для того, щоби бити на сполох: «Що ж це з нами відбувається, люди, коли ми на 18-му році незалежності України кажемо такі жахливі речі? Де ж наш волелюбний козацький дух? Де ж наша національна гордість та людська гідність? На що ж ми, українці, перетворилися? Хто чи що нас зробило такими?».

 

Але ж ні, репліки городян подано з екрану телебачення зовсім не для засудження, а радше навпаки - як приклад для наслідування. Що це, як не акт наруги над Україною в телевізійному ефірі? Як інакше розуміти осанну тоталітарному минулому і возвеличення комуністичного вождя? Та ще й сьогодні, коли в Європі офіційно прирівняно сталінізм і нацизм, фашизм і комунізм? Якщо для когось через катастрофічний брак інтелекту, неволодіння темою та цілковиту відсутність елементарної поваги до української землі В. І. Ленін і досі залишається таким собі милим дідусем, добродушним персонажем із радянських фільмів та дотепних «анекдотів про Ілліча»; якщо хтось не знає його справжньої жорстокої сутності, підступності та ворожості до України як держави і українців як нації, - це аж ніяк не привід для трансляції свого дрімучого невігластва на мільйонну аудиторію.

 

Хіба не покликане телебачення слугувати розвінчанню міфів, виконуючи в такий спосіб суспільно корисну просвітницьку функцію? Ленін - «наша» історія. Може, для когось вона і «наша», але ж точно не для українців. Ця історія стала горем для країни. Зайшла сюди, несучи кров і смерть нашим пращурам! Як же можна шанувати своїх катів?

 

Розгляньмо ситуацію і з такого аспекту. Чи можна, приміром, уявити, коли б на 9-му каналі ведучий єврейської культурної програми «Алєф. Наше время» Олег Ростовцев в одній з програм узяв та й ні сіло, ні впало закликав євреїв не перейматися вже так сильно Голокостом, принаймні, не надавати йому такого значення, не згадувати надто часто, позаяк це ж суцільний негатив - мільйони жертв, розправи в гетто, концентраційні табори, жахливі тортури, газові камери - чи не забагато трагедій та негативних емоцій, тож чи не варто переключитися на щось більш оптимістичне, веселіше?

 

На «Приват ТБ» кажуть, що Голодомор - надто сумно. А як бути зі Стіною Плачу? Чи не забагато в ній людського горя і сліз? Але ж ніхто з євреїв не пропонує знести її або перейменувати, приміром, на Стіну Сміху. Хіба не є кощунством вести про це розмови? Так чому ж подібного кощунства «приватівське» ТБ припускається відносно українського Голодомору? Чим пояснити таке зневажливе, зверхньо-зухвале ставлення до геноциду українців? Євреї ж, незважаючи на те, що Голокост - дуже сумна тема, не відмовляються від неї. Чому ж українцям пропонують не засмучуватися з приводу своєї трагедії вселенських масштабів, що стала справжньою катастрофою української нації? А на підкріплення ідеї ще й Кучму до мікрофона тягнуть: забагато хрестів, бачте, по Україні встановили, що не пісня - то за упокій, а він за здравіє хоче? Ну і знайшли ж «морального авторитета»! Хіба це нещастя може сказати щось путнє й цінне, та ще й з такої теми?

 

Як пояснити те, що на «Приват ТБ» вже давно нормою стало всіляко демонструвати зневажливе ставлення до теми Голодомору й насміхатися з президента Ющенка за те, що її піднімає та постійно опікується нею? Хіба можна уявити, приміром, ситуацію, коли б в Ізраїлі якийсь недоумок почав закидати президенту те, що національний лідер ну надто вже переймається Голокостом? Як би це було сприйнято? Чи знайшов би після цього такий моральний покидьок місце для себе в суспільстві? Що б зробила з цим мерзотником хвиля всенародного обурення?

 

На моє глибоке переконання, національні трагедії таких масштабів, як Голодомор і Голокост, заслуговують, щоби ними повсякчасно опікувалися, постійно нагадували про них людству, щоби, не дай Боже, не забути й не допустити їхнього повторення! Але чомусь виходить так, що опікуватися Голокостом - справа потрібна й почесна, а такі ж підходи до українського Голодомору на «Приват ТБ» зустрічають лишень зневагу і якусь незрозумілу, чорну, неприпустиму іронію.

 

Відомо мені також і те, що ображені зневажливим ставленням українці дзвонили до редакції каналу, але там відмовлялися їх слухати. Намагання применшити й відсунути кудись на задній план значення і масштаби геноциду українців, та ще й на фоні возвеличення ката українського народу, - хіба це не сатанізм в чистому вигляді?!

 

В своїй статті Сергій Грабовський називає мене націоналістом. Так, правильно, я - український націоналіст! До того ж - позапартійний. Але в жодному разі не антисеміт і не расист! І коли три роки тому лише за появу на вулицях Дніпропетровська білбордів із написами івритом лазаренківська «Днепровская правда» від 15 вересня 2006 року в статті «Каждому - свое?» нагадала єврейській меншині міста про... Бухенвальд (!) та пригрозила «обрізаним» (так кільканадцять разів євреї називалися в цій статті) розправою з боку місцевих скінхедів, я вважав своїм громадянським обов'язком рішуче засудити подібні антисемітські прояви, захищаючи міжнаціональний мир і злагоду в регіоні. Про це - в статті на «Детектор медіа» «За що в Дніпропетровську євреям про Бухенвальд нагадали».

 

Не промовчав я тоді, не збирався мовчати і тепер, коли з екранів телебачення принижують національну честь і гідність українців.

 

Олексій Мазур, Дніпропетровськ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Мазур, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16271
Читайте також
28.07.2009 11:01
Ірина Дружук, «День»
14 592
27.07.2009 17:51
Михаил Кальницкий, «Интересный Киев»
9 489
27.07.2009 16:31
Тарас Шульга, «Русский вопрос»
25 534
06.07.2009 08:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
11 722
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леонід
5392 дн. тому
Сергію, щойно наведені Вами приклади саме й свідчать, що про "геноцид" узагалі не може йтися. Голод - так, але геноцид... Саме тому все влаштоване владою навколо "геноциду" виглядає швидше клоунадою, ніж намаганням вшанувати пам*ять. І не треба тут нікого ділити на євреєїв і квазі-євреїв, так само як і на українців і квазі-українців. Не треба ділити громадян однієї країни на сорти. Добре? Бо невідомо, до якої саме категорії, приміром Ви відноситеся.
Сергій Грабовський
5393 дн. тому
Олексію, вітаю! Я думаю, що ця квазієвреї з певних телеканалів, ктім усього іншого, по-блюзнірськи ставляться до пам"яті тих десятків тисяч своїх співплемінників, які загинули під час Голодомору, бо були українськими євреями. Так само виморювали й українських греків, німців, болгар, поляків... Бо на той час уже складалася навколо українського етнічного ядра нормальна нація, і за офіційною статистикою абсолютна більшість навіть іноетнічної молоді вільно говорила українською і вважала Україну (бодай і радянську) своєю батьківщиною. А хіба можна було допустити розвитоок цієї тенденції? Я читав поміж інших зведення ГПУ по Бердичеву від початку 1933 року, де йшлося про розмову міє євреями-робітниками, які казали: "от учора на руський (тобто православний) цвинтар привезли 65 трупів, а на наш - 40. Так усіх нас разом і виморять..." Отож як український націоналіст ви маєте чудову нагоду захистити пам"ять іноетнічних жертв Голодомору від "інтернаціоналістів" такого штибу, бо насправді саме вони і є запеклими антисемітами...
123
5393 дн. тому
Жаль страну и ее жителей... Ни чести, ни совести... особенно в юго-восточных областях. Это ж надо додуматься, чтоб осудить "западенців" за сочувствие пострадавшим от Голодомора. А все просто - нет сейчас пострадавших у нас от него, все наехавшие извне (потомки палачей-московитов?). Жители областей, наиболее пострадавших в тридцатые, уже не украинцы, это ж "набежавшие хазары без роду без племени". Откуда у нас память...
Знающий
5394 дн. тому
Раздайте им оружие! Постреляйте друг друга! Тогда в Телекритике появятся интереснее темы, чем эта.
О
5394 дн. тому
Противно, когда о голодоморе начинают говорить западенцы. В 1933 году жрали и не подавились, а теперь поучают всех, как "відзначатиі" память о жертвах голода.
О
5394 дн. тому
И снова голодомор. Да давно уже доказано: голодомор устроили националисты, агенты ОУН, чтобы "заморити комуняк". А вы тут со своими сполями.
Юрко
5394 дн. тому
Блазень з Банкової... А ви ж, Оресте, за нього голосували. А може, ще й агітували. То треба повагу мати принаймні до себе. І не лаятись. Бо сидів би сьогодні на Банковій Янукович, і про той голодомор ви б згадували лише пошепки, з друзями. Подумайте про це.
Орест
5394 дн. тому
Цікавий // 21.07.2009 18:20:17 Шановний Оресте! Голодомор - це трагедія. Це загибель мільйонів. Якщо у когось повертається язик чи рука на "не зовсім пристойні слова" з цього приводу, йому можна тільки побажати, щоб його рідні на його очах вмерлі від голоду. А тоді вже він матиме право на "не зовсім пристойні слова". Ющенко тут ні до чого. Людиною треба бути, а не скотом. Орест: ви мої слова не перекручуте до гори дригом! все ви розумієте! не брешіть: не "зовсім пристойні слова" мають відношення НЕ до Голодомору, а саме "до віті і голодомору". Ющенко "тут ні до чого"?!?!брехливі потвори і ви, і ваш вітя недоумкуватий! це ж треба яким бути збоченцем, що би ТРАГЕДІЮ перетворити в суцільний фарс, театр одного актора -невдахи! ви, і такі як ви БРЕХУНИ, що перекрутять з ніг на голову будь що, перебрешуть на свій власний розсуд, підлаштують під свої збочені погляди навіть людську ТРАГЕДІЮ, перетворять ЖАХ на конвеєр для набивання кишень, приватизують навіть смерть від голоду моєї прабабці (в харківській області в 33-му). Ось про що я писав, і ви добре все ЗРОЗУМІЛИ, тому і почали брехати в своєму дописі! Бо є з кого приклад брати- блазень з Банкової як не ступить- так і бреше на кожному кроці.
ТВшник
5394 дн. тому
А вот Корнилова не трогайте. Умный мужик, последовательный, принципиальный. Пускай вышепредставленный автор лучше его статьи почитает. Аргументация в них - убийственна. Потому и ненавистен так нацикам.
Телекритик
5395 дн. тому
Дякуємо, пане Олексію! Моя думка про Дніпропетровськ змінилася на краще завдяки тому, що там живете Ви.
Цікавий
5395 дн. тому
Шановний Оресте! Голодомор - це трагедія. Це загибель мільйонів. Якщо у когось повертається язик чи рука на "не зовсім пристойні слова" з цього приводу, йому можна тільки побажати, щоб його рідні на його очах вмерлі від голоду. А тоді вже він матиме право на "не зовсім пристойні слова". Ющенко тут ні до чого. Людиною треба бути, а не скотом.
Спостережливий
5395 дн. тому
Сміливо! Напевне, автор готовий до цькування за висловлювання таких поглядів - не подарують. І дійсно про Леніна - не сумно - збираються біля численних пам"ятників святкуюсь якусь чергову річницю, а про Голодомор - всім набридло - пам"ятники зайве, згадувати - зась - бо це ж тема "вітя та Голодомор"!? Кожного разу, коли таке чуєш, хочеться сказати: "попитайте у своїх рідних, напевне, і у вашій родині були або "розкулачені" або загиблі під час Голодомору!" Ну не "вітіна" ця тема, а Українська!
i
5395 дн. тому
Цікаво, а що поганого зробив Ющ у темі голодомору? Якщо у нього низький рейтинг, то чи значить це, що всі його слова і діяння дурниці? Що він нічого розумного сказати не може?
Орест
5395 дн. тому
автор, а ви, даруйте, нічим не відрізняєтесь від левченків-корнілових- затуліних. Те ж саме, тільки в профіль. Тему "вітя ющенко та Голодомор" краще не піднімайте, бо доведеться читати не зовсім пристойні слова.
Паша
5395 дн. тому
Це не репліка. Це інший жанр - донос на колєг.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду