Заппінг everyday, або Чи можна вивез(с)ти Галю з села?

17 Вересня 2008
40330
17 Вересня 2008
14:22

Заппінг everyday, або Чи можна вивез(с)ти Галю з села?

40330
Заппінг everyday, або Чи можна вивез(с)ти Галю з села?
Ввівши в обіг нібито новий для української аудиторії термін «заппінг» та давши аналогічну назву одній із рубрик свого проекту «Шустер live», факелоносець естафети Олімпійського вогню Пекін-2008 та просто видатний діяч ефіру Савік Шустер взявся за нелегку справу щоденної євроінтеграції українців. 
 
Таке враження, що поки наша країна роками шукає себе і перебуває в патогенній незавершеності цивілізаційного вибору, певні телеканали вирішили не гаяти часу та у новому сезоні взяли курс на європеїзацію власного ефірного подукту – кожен на свій хлопський розум, у межах, відведених форматом, та, само собою, в ім’я підвищення рейтингових показників. Деякі ж, попередньо дивом синтезувавши в собі розум та красу, взагалі примудрилися здійснити неможливе – «за один місяць подолати шлях з СРСР у ХХІ століття». Звісно, йдеться про «великого українця» Савіка Шустера.
 
Позначивши несподіваною траєкторією своєї чергової міграції з «Інтера» на ТРК «Україна» головну, за дотепним висловом Олександра Бригинця, тенденцію вітчизняного політичного мовлення, головнокомандувач прямоефірних бійок за свободу тепер виступає у благородному амплуа євроінтегратора. Зовсім не нова для пана Шустера роль у щоденному проекті «Шустер live» артикульована із такою кричущою демонстративністю, що я не здивуюсь, якщо в подальшому він, так і не заговоривши українською, тим не менш представлятиме Україну на якихось засіданнях єврочиновників та буде переконувати їх врешті-решт припинити бюрократичну еквілібристику і не вводити українців в оману обіцянками розчинити двері, які й так не зовсім зачинені. Втім, лише по-справжньому недоброзичливі та невдячні люди можуть недолюблювати громадянина Італії та Канади, який прибився до берегів Дніпра із високою та складною місією – зцілити нас від проклятої «відсутності інтегрованості у серйозні контексти». Викрити головного зрадника. Популярно пояснити, що таке свобода. Покласти нарешті край «некрасивому», на його смак, використанню в середовищі українських телекритиків терміну «кноппінг», пустивши в маси більш привабливий та давно вживаний усім прогресивним людством «заппінг». В оригінальний спосіб працевлаштувати Світлану Вольнову та реалізувати мрію Ірени Карпи, яка давно хотіла особисто поцілувати Петра Порошенка на знак вдячності за шоколадні батончики.
 
Звісно ж, я не збираюся недооцінювати естетичні та технологічні переваги та здобутки нової студії «Шустер live», хоча перший тиждень ефірів показав, що творці проекту поки залишаються у столітті двадцятому – з точки зору рівня володіння новим технологічним господарством. П’ять студійних екранів, які господар проекту поетично порівняв із п’ятьма континентами, завжди готовими бути на зв’язку з ним; обіцяний (але, щоправда, поки також не наповну реалізований) всеохопний звук, завдяки якому «кожен шепіт незгоди буде почуто»; комп’ютеризоване право голосу для сотні людей з різних регіонів України та інші технологічні досягнення «найсучаснішої студії у Східній Європі, а можливо, й у Західній Європі» – все це дуже дорого, має гідний вигляд і напевне буде ще тривалий час стимулювати у сильних медіагравців почуття конкуренції, а у слабких – заздрість.
 
Щодо решти – не варто обманювати себе, як на мене. «Шустер live» - нове для українців за формою, але стандартне за змістом і тому чергове розважальне шоу, яке завдяки новим технологічним наворотам лише детальніше та наочніше демонструє удавану змістовність, імітацію будь-якої, особливо серйозної, дискусії у телеефірі. І якщо цей проект й може бути цікавим глядачеві із головою на плечах, то переважно в одному-єдиному смислі – як реальний тріумф постмодерністської теорії і практики. 
 
Як і заведено в епоху постмодерну із властивою йому карнавальністю та принциповою відсутністю остаточної ієрархії авторитетів, у пана Шустера нарешті танцюють всі: від Віталія Коротича до Нестора Шуфрича, який цитує Аллу Пугачову, та від Бориса Грєбєнщікова до Дмитра Видріна, який цитує Канта. Минулого тижня окремим пунктом програми щоденника «Шустер live» та новим словом у просвітницькій діяльності його автора стали циганський ансамбль та Олег Скрипка, котрий виконав під караоке свіжу версію державного гімну.
 
Принцип запрошення гостей на ефір нагадав мені чомусь бестіарій з одної пісні «Мертвого півня». Попри щире бажання та готовність по-людськи розмовляти, по-справжньому спільних тем, проблем, понять та навіть слів, скажімо, у гостя Анатолія Гриценка та «хронікера» Ірени Карпи (ефір 8.09) виявилось десь стількі ж, скільки їх може бути у «голодранців, данайців, нанайців, салоїдів» і далі за текстом. Неможливість повноцінного діа- та полілогу в ефірі «Шустер live» компенсується здебільшого одним – послідовністю феєричних бенефісів його учасників, обдарованих кожен по-своєму. Так, виступ Леоніда Черновецького (ефір 12.09), який перебуває, за його ж словами, «в стані київського міського голови», - хіба це не свято? А коли під час прямого ефіру пан Шустер та високоповажний чиновник сперечаються на пляшку шампанського про те, що цей ефір завдяки участі Леоніда Михайловича стане найбільш рейтинговим, - це просто немислиме свято. Особливо для європейського глядача, якому таке навіть не насниться. Інша справа – українська телеаудиторія, процес євроінтеграції якої триває, тому поки що вона підтримує подібні казуси бурхливими оплесками.
 
Декларативно стверджуючи своїм новим проектом «злиття французької та української культур» (нагадаємо, що «Шустер live» частково дублює формат «Le Grand Journal» – французької програми, що виходить на каналі Canal+) та намагаючись час від часу хоч за вуха, але затягнути своїх візаві в ці самі «серйозні контексти», пан Шустер явно поспішає поперед батька в пекло та видає бажане за дійсне. Його гості, добре знайомі з попередніх ефірів, залишаються тими самими людьми, які активізуються переважно тоді, коли розмова починає вестися про них самих чи про те, хто більший зрадник – Ющенко або Тимошенко, «НУ-НС» або БЮТ. Чесно кажучи, вірним собі залишається й модератор: в його багатоманітній картині світу (тобто в тому її фрагменті, де розташована Україна) цікавішої теми також не знаходиться, навіть попри наявність в цьому форматі спеціальної людини (спочатку це був Максим Бахматов, потім – Петро Мага), «яка тримає в руках весь світ»  у вигляді прямої трансляції українських, російських та деяких зарубіжних телеканалів. Можливо, не завадило б задля профілактики отримати й швейцаський паспорт? Кажуть, 43% швейцарців не мають поняття, хто керує їхнім урядом.   
  
Якщо по п’ятницях (початок о 21:30) пан Шустер продовжує за старою звичкою диригувати багатогодинною балаканиною, і на її завершення навіть такі витривалі та молоді організми, як журналіст Єгор Соболєв, втрачають інтерес та відверто починають чекати на появу циган, то з понеділка по четвер (початок о 19:30) у глядача є нагода побачити день очима диригента. Будь-яка картина дня – це передусім саме картина, тобто, як зрозуміло із самого словосполучення, умовність, візуально-смисловий конструкт та результат певної суб’єктивної деформації того, що відбулося. Звісно, що й картина дня, відтворювана зусиллями пана Шустера та його творчої команди, в цьому сенсі не є винятком. Окрім особливостей людського сприйняття взагалі та кожного із творців програми зокрема, відтворення картини дня у «Шустер live» деформується фундаментальною вимогою цього формату – необхідністю розважати глядачів, яку передбачено апріорі («Глядача треба завжди дивувати!» – нагадує собі та присутнім ведучий). Так мимоволі проект, котрий міг би стати не лише їстівним продуктом для сімейного перегляду за вечерєю, але й впливовим, цінним в плані артикуляції справді нових смислів в загальносуспільному масштабі, фактично перетворюється на сеанс щовечірнього заппінгу, який вінегретом вивалюється на голови глядачів без жодних суттєвих висновків. «Хлопці! Людям нецікаво, тому розширюємо тему!» – оперативно реагує на показники голосування аудиторії, синхронізованого із студійною розмовою, пан Шустер та без зайвих сумнівів перебиває Анатолія Гриценка, який прийшов на програму пояснити небезпеку можливого в Україні «силового варіанту», причому в той самий день, коли, за словами голови Комітету ВР з нацбезпеки та оборони, були вагомі підстави говорити саме про таку сумну перспективу. На тлі кліпової мозаїки картинок з рубрики «Заппінг», політика Нестора Шуфрича, який оголошує своє рідне середовище – політикум – «великим ліжком», Бориса Гребенщикова у напівмедитації, вагітної народної обраниці Олесі Оробець, котра так продекламувала свій монолог, що Станіславський би ридав, та Святослава Піскуна, якому сподобався новий формат Савіка Шустера тому, що крізь прозорий стіл він зміг побачити коліна Ірени Карпи, не тільки Анатолій Гриценко, але й будь-яка інша людина в найкращому випадку матиме комічний вигляд в разі, якщо надумає говорити серйозно. В гіршому – її  фактично примусять замовкнути, бо Світлані Вольновій вже настав час хотіти Барака Обаму…
 
За таких умов єдиним доречним модусом розмови стає багатоголосе «бу-га-га», стьоб, найуживаніший в добу постмодерну. І тоді аудиторія вам аплодуватиме, а Савік Шустер посміхатиметься і спитає, чи почуваєтесь ви в його студії, як у Голлівуді. Я не проти гумору, іронії, дотепних питань та іншого в контекстіпрограми, котру сам автор описав як «спокійний погляд на інформаційну картину дня з елементами розваг».Але коли в студії присутній гість, що прагне донести до аудиторії якусь вкрай важливу інформацію, а ведучий його перериває (причому здебільшого в не дуже віртуозний та професійний спосіб – не даючи запрошеному завершити думку і не роблячи якусь зрозумілу для аудиторії «відводку») просто тому, що зараз за ефірним планом час релакснути чи втупитись у блимання уривків з новин різних каналів, стає прикро.     
 
До речі, що ж аудиторія, до якої ведучий з понеділка по четвер звернений обличчям, а по п’ятницях – спиною? Ретельно підібрана згідно з усіма класичними соціологічними вимогами, пронумерована (сто плюс п’ять запасних за лаштунками) та поголівно оззброєна трьома кнопками, вона мовчить. Щоправда, у п’ятницю серед сотні вираховують «найпозитивнішого» або «найбайдужішого», яким і передають на пару хвилин мікрофон. На відміну від гостей програми та хронікерів, яким дозволяється нагадувати, що вони не меблі (як це й зробив Євген Кисельов), сотні людей, яка проводить вечори протягом тижня у студії «Шустер live» і отримує за це по 100 гривень на людину щодня, призначено роль декоративного «безмолвствующего большинства». Її шепіт незгоди, попри запевнення Савіка Шустера, не було, не буде та й не має бути озвучено. Достатньо того, що аудиторію розважають новою грою, цього разу – в ілюзорне злиття французької та української культур.
 
Дивіться записи «Шустер live»:
 
Велике шоу – 5 вересня, 12 вересня
Щоденне шоу – 8, 9, 10, 11, 14, 15 вересня
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40330
Читайте також
20.02.2009 19:46
Марина Барановская
38 779
20.01.2009 19:59
Марина Барановская
32 114
06.10.2008 11:32
«Телекритика»
Вадим Денисенко, ProUA
20 422
18.09.2008 07:18
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
20 037
11.09.2008 09:23
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
32 432
06.09.2008 10:20
Андрей Рушковский, «Обозреватель»
19 423
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
и ещё раз об эвтанации
5700 дн. тому
Это просто кошмар какой-то, обнюхавшаяся она или психически больная... её то ли ломает, то ли трясёт, не пойму, но это явно больной человек, она спокойно не может сидеть на стуле, головку не держит, а судя по речи, это просто шиза, эта ваша Ирэна Карпа, Савик. Не знаю, может изобретённые вами "хроникёры" и должны быть умственноотсталыми и совершенно посторонними для обсуждаемых тем людьми, может так и задумано, чтобы выглядеть на их фоне интеллектуалом, но как врач, должен вас предупредить, что это негуманно по отношению к больным, а по отношению к зрителям вашей программы, не знаю, я не специалист в телевидении, может это допустимо, приглашать в студию и подавать как авторитетов попавших под руку болтливых обывателей. Это вульгарно. Девочка не знает как печатаются деньги, а вы спрашиваете у неё совета, что делать с финансовой системой страны. Ну что она может вам сказать кроме банальной сплетни как ей "одна баба говорила, что одни "деловые" люди ей сказали что сейчас деньги нужно...." Приглашайте в студию хотябы взрослых лузеров типа Рыбачука, он хоть и шлак, но он не пошлит базарно на реальные аргументы людей, как вчера было с комунистом Грачем. Но избавьте нас пожалуйста от созерцания психически больной шизофренички Карпы, это просто издевательство над зрителем. Не могу сказать "с уважением", пока вы отождествляете свою программу с такими как Ирена Карпа. Ваш доктор.
Галя
5700 дн. тому
І кому там заздрити? І за що? За це "убожище"?
Так званій "українці"
5700 дн. тому
Ваші люди - не українці. Ваші люди - савери шустріки. М'яко кажучи.
украинка
5701 дн. тому
Савик, прогрессивная личность. Молодец. Программа еще не устоялась, но нравится. Проба чего-то свежего, неординарного. А наши люди, украинцы, оказывается, завистливые. Учитесь у Савика. Что ж вы только облаять умеете? Сделайте лучше. Кто первый?
Ос
5701 дн. тому
Не треба вивозити Галю з села. Дайте Галі сала, а Шустеру - під зад.
Levenya
5701 дн. тому
З початком нового телевізійного сезону доводилось чути: "Ліпше би та Верховна рада не почила свої засідання. А то знову Шустер почне збирати тих дармоїдів, які будуть розказувати наввипередки, як вони дбають про нарад"... А сам народ втомився від пустобалаканини. Якщо то називається публіцистикою, то вибачайте. Здається, у селі мудріші люди. Там менше дивляться Савіка. Не дивився б ніхто, поїхав би великий публіцист туди, звідки приїхав, а то вчить нас як жити, а сам не може вивчити української. Ганьба такому журналісту!
басик
5701 дн. тому
Я не поклонник новой программы Шустера - вижу в ней много недостатков. Но дело совсем в другом - после статьи осталось четкое ощущение что автор завидует Шустеру - и не оставляло до конца статьи.
сослуживец по АНБ
5701 дн. тому
Савик, в Афгане ты мне больше нравился, иди уже на заслуженную пенсию.
Сашко
5701 дн. тому
Зараз спеціально УПЕРШЕ подивився по ITVN останній випуск цього шоу. Що можу сказати, людям грощі дівати НІДЕ! Бачив подібну програму на Canal+Polska, і близько нічого подібного. Так, є нарис якихось глупощів з різних каналів за день, там стілець завалився, там диктор обмовився, там суфіт впав, але до чого тут тупа нарізка новин і просто якихось уривків з програм? Але верхом євроінтеграції є Вольнова, з фризурою а-ля Анжеліка Лєонтьєва, часів програми Врємя, та з темою, яка напевно що цікавить тіки самого Шустера. А про її здібності читати наживо я вже навіть і говорити нічого не хочу. Може й дуже дорого це все, але неймовірно затягнуто та притягнуто за вуха. До сьогодні ніколи не бачів цього паскудства (заінтригували) і не жалкую цілком.
5702 дн. тому
2Наталія Хай хоч так. В усякому разі, наші люди зможуть( якщо зуміють) відчути, що політика зараз- це гра для дурнів Просто шкода що ті дурні в часах від картье і костюмах від версаче з набитими бабками кешенями вірішують наші з Вами долі.. Їх місце в СІЗО а справам в корзині для сміття.. А стравлівать "козявок" - мені це нагадує Римську імперію і Колізей.. Рефлекси у публіки ті самі..
Впечатления.
5702 дн. тому
Впечатления.Первый раз в сезоне урывками (полностью не осилила)посмотрела часовую передачу.Возникло несколько вопросов. Какав жанр передачи?Кто выбирал хроникеров (поразило существо в оголенными плечами, макияжем под проститутку, чешущуюся и размахивающую руками всю передачу с идиотскими вопросами... Что это нам показывают?). Все напомнило дешевый балаган, но ведь это делается с какой-то целью. Неужели у нас нет интересной молодежи, интеллигентной. интеллектуальной и воспитанной, способной задать умные, адекватные вопросы и получит на них такие же ответы. А не дублировать Катю Осадчую. Похоже, буду смотреть неважные, но новости других каналов....
Наталія
5702 дн. тому
Хай хоч так. В усякому разі, наші люди зможуть( якщо зуміють) відчути, що політика зараз- це гра для дурнів
авраамян
5702 дн. тому
Шустер - это Школа Погрома. Самое травоядное украинское существо, посмотрев его с месяц, делается гайдамаком-заризякой и ищет пейсатых под кроватью. Вероятно, мировой закулисе этого только и надо для посылки шестого флота в черное море. Вот же ж диссиденты-энурезники. Папа маму биль- биль, не убиль, а ми за мамеле всему свету отомстим
WSG
5702 дн. тому
У нашої нації сталеві шлунки. Пересічний піпол може зжерти безліч сала в придачу з оселедцями та молоком, та ще й щовечора дивитись на Шустера з нашими недодєланими політиками
Йорик
5702 дн. тому
Марина, забей на Савку. Он уже протух и разлагается.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду