«Розсміши коміка по-новому»: хто не сміється, той москаль

«Розсміши коміка по-новому»: хто не сміється, той москаль

16 Березня 2024
1846
16 Березня 2024
09:00

«Розсміши коміка по-новому»: хто не сміється, той москаль

1846
Нарешті іспанський сором.
«Розсміши коміка по-новому»: хто не сміється, той москаль
«Розсміши коміка по-новому»: хто не сміється, той москаль

На початку березня на Новому каналі стартувало гумористичне шоу «Розсміши коміка по-новому». Воно виходить з понеділка по середу в вечірньому праймі. Правила гри залишилися незмінні з 2011 року, коли «95 квартал» започаткував проєкт. Учасники намагаються розсмішити двох суддів за одну хвилину. Якщо це вдається, вони можуть або забрати виграш, або продовжити гру за підвішеною ставкою. Якщо в наступну хвилину обличчя членів журі залишаться серйозними, весь виграш згорає. Гроші видають готівкою прямо на сцені, з величезного сейфа, що стоїть позаду суддівських стільців.

Нового в «Розсміши коміка по-новому», — це, по-перше, канал трансляції. Спочатку шоу виходило на «Інтері», потім на «1+1», а в останньому до повномасштабного вторгнення 18-му сезоні перебралося на «ТЕТ». Цей сезон не встиг вийти повністю, адже стартував 14 лютого 2022 року. Згодом усі епізоди проєкту виклали в ютуб. «Новий канал», де тепер виходить шоу, не позиціює його як 19 сезон. Тож сміливо можна казати про перезапуск.

По-друге, змінився склад суддів. За тривале життя проєкту перестановок у журі було декілька. Найдовше протримався тандем Володимира Зеленського (посідав суддівське крісло з самого початку) та Євгена Кошового (замінив російського гумориста Михайла Галустяна у другому сезоні). У 16 сезоні місце Зеленського посів Юрій Ткач, який залишився і в оновленому проєкті. Щоправда, вже без Кошового. Партнеркою Ткача стала зіркова ведуча Нового каналу Леся Нікітюк.

По-третє, в шоу прийшов новий ведучий: замість Володимира Дантеса з 18-го сезону цю роль тепер відіграє гуморист Валентин Міхієнко. Головною задачею ведучого є прискіпливе стеження за реакцією суддів. Як тільки хтось хмикне, ведучий тисне червону кнопку і віддає виграш гравцю.

По-четверте, змінився розмір мінімального призу. Замість тисячі, що сплачували учасникам за першу вдалу хвилину виступу з часів заснування шоу, тепер дають дві. Інфляція… Щоправда, інші ставки залишилися незмінними: друга хвилина — п’ять тисяч, третя — десять, четверта — двадцять. Максимальний приз — 50 тисяч гривень, його можна отримати за п’яту хвилину виступу.

По-п’яте, змінилася фірмова пісня.

А як бонус — оновлене шоу забезпечило нові глядацькі емоції. Принаймні мені.

Про іспанський сором так часто згадують в критичних статтях і блогах, що вираз став сприйматися як синонім незадоволення низькою якістю «культурного продукту». Але насправді ж це не так. Щоб поринути у цей незабутній стан, просто поганого сценарію, нещирої гри акторів чи пласких жартів недостатньо. Треба відчувати, що ти дотичний до того, що відбувається на екрані. Коли раніше судді відверто фальшиво сміялися з невдалих жартів колег, щоб протягнути їх далі, це сприймалося як чужий корпоратив. Хай як вони там не танцювали на столах, ти лише спостерігач. З «Розсміши коміка по-новому» так не вийде. Бо тепер журі тягне військових, від яких неможливо внутрішньо відокремитися.

Військові, що брали участь у перших випусках проєкту, зі складнощами читали жарти з папірця, але легко зірвали максимальний приз. Деякі жарти були незрозумілі в буквальному сенсі, а не через специфіку професії. Наприклад, відкривав сезон штурмовий сапер Євген Турський із Білгорода-Дністровського.

Хочу звернутися до мешканців деокупованих територій. Якщо ви десь побачили вибухонебезпечний предмет, слідкуйте інструкції. Після (далі частина тексту відсутня. Спочатку слово нерозбірливо, наступне слово запікано), дзвоніть у ДСНС, — пожартував він.

Після схвального сміху суддів, ведучого і залу гравець отримав першу винагороду — 2 тисячі гривень. Мені залишилося чекати на наступні жарти, щоб зрозуміти: чи то у мене щось зі слухом, чи з почуттям гумору. З першим все виявилося добре, бо все інше я гарно розібрала.

Коли мене питають, навіщо я обрав професію сапера, я відповідаю чітко за інструкцією. Мені нравиться, як воно горить, оркі суєтяться, вони всі взриваються (так в оригіналі — «ДМ»), — пожартував Євген на 5 тисяч гривень.

Гравець переможно прямував до останньої призової хвилини та став повним лавреатом, тобто володарем 50 тисяч гривень за жарт:

Моя жінка дуже тяжко мене розуміє, іноді я її також. Інколи вона мені телефонує: «Любий, я йду на розтяжку. Я їй — стой (так в оригіналі — «ДМ»).

Отже, проблеми у мене з почуттям гумору. До речі, жарт «хто не сміється, той москаль» за три випуски звучав двічі — і в обох випадках гравці отримали максимальні 50 тисяч гривень.

Звісно, в програмі брали участь не лише військові, а й цивільні. Серед останніх була помітна кількість професійних гумористів. Наприклад, учасник «Ліги сміху» Дмитро Зелінський із Хмельницького, який співав «куплети» під гітару. Спочатку ліричні та політичні:

Красива жінка не за Зелю

Стоїть засмучена в метро,

Дуже чекає, що в президенти

Знову полізе пан Петро.

Виграш у 50 тисяч гривень Дмитру Зелінському приніс куплет «про країну-гній» за мотивом пісні крокодила Гєни «Голубий вагон»:

Туалетний папірець закінчився

В Рашці його можна не шукать

Бункерний звіздюк тепер замислився

Чим кацапам сраку підтирать

Скатертю, скатертю…

 

Ігорю Новінчуку з Тернополя, він же водій Богдан Богданович із тревел-шоу «Ле маршрутка» з Лесею Нікітюк, пощастило менше. Він насмішив суддів на 20 тисяч, але втратив їх на останній хвилині. Всі його жарти стосувалися Лесі Нікітюк. Що Леся сказала, що подумала або як вчинила в тій чи тій ситуації. Наприклад: «Одного разу під час зйомки у нас із Лесею зламався транспортний засіб, серед ночі, зимою, в лісі. І ми з Лесею були змушені роздягатися догола та гріти один одного власними тілами. Не вірите? От і жінка моя не повірила. А ти, Леся, казала: повірить, повірить, я сто раз вірила».

Ще одним гравцем, чиї жарти були повністю присвячені Лесі Нікітюк, стала її маленька племінниця. «Леся дуже часто викладає мене у свій інстаграм. Але в мене одне питання. Шановна, де мій відсоток?» — почала дівчинка свій монолог, який, здається, вивчила напам’ять як вірш. 5-річна Анюта Нікітюк з’явилася на сцені «абсолютно несподівано» для своєї тітки. Мовляв, команда проєкту вирішила зробити сюрприз і домовилася з ріднею Лесі за її спиною. А щоб не було зайвих питань, Анюта пообіцяла витратити виграш «на рукавички та шкарпетки для захисників». До речі, Богданович теж приїжджав на конкурс начебто потайки від «директорки» Нікітюк. І теж пообіцяв витратити гроші на допомогу ЗСУ. На відміну від Богдановича, Анюта вчасно зупинилася та забрала свої 20 тисяч виграшу.

Так чи так вплести у виступ жарти про Лесю намагалися й інші цивільні учасники. Деякі навіть у римі:

Я не можу більше мовчати,

Я хочу це сказати:

Леся Нікітюк, в мене все валиться через тебе з рук.

Ти крута, поїхали до мене в село,

Я тебе заберу і не віддам,

Давай із відповіддю не тягни,

Бо я вдягнув свіжі труси.

Любовна поезія принесла братам Богдану й Олегу Пташнюкам із села Мощаниця 50 тисяч гривень. Засміявся, щоправда, лише Юрій Ткач.

 

Загалом «Розсміши коміка по-новому» вочевидь стане рекордсменом за кількістю зірваних головних призів. За три випуски вже шестеро учасників отримали по 50 тисяч. Звісно, сьогодні це вже не така велика сума, як на початку. Але все одно для порівняння: за весь перший сезон головний куш був зірваний лише одного разу.

«Як приємно роздавати гроші. Хочеться, щоб усім людям нашої країни роздавали гроші. Я не знаю, як. Хай просто отак роздають усім гроші, — прокоментувала це Леся Нікітюк.

Так може, так і зробити? Перерахувати фонд програми на потреби ЗСУ, а гравці хай змагаються у гуморі за ідею. Ідея полягає в тому, що спекулювання на патріотичних почуттях не робить жарт смішним.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1846
Читайте також
03.12.2023 10:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
3 488
17.11.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
4 037
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
37 дн. тому
Ну і тут стало ясно яке продажне видання детектор. Ті, хто знімав хоч щось а зараз воює має слухати якесь дивне мнжніє проросійської спалєк))) бридота
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду