Адвокат Порошенка наполягає, що суд заарештував активи «опозиційних медіа» — 5 каналу і Прямого

Адвокат Порошенка наполягає, що суд заарештував активи «опозиційних медіа» — 5 каналу і Прямого

7 Січня 2022
3709

Адвокат Порошенка наполягає, що суд заарештував активи «опозиційних медіа» — 5 каналу і Прямого

3709
Йдеться не про самі канали, а про компанії, які мовлять у Запоріжжі та Кам’янському.
Адвокат Порошенка наполягає, що суд заарештував активи «опозиційних медіа» — 5 каналу і Прямого
Адвокат Порошенка наполягає, що суд заарештував активи «опозиційних медіа» — 5 каналу і Прямого

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань називає неправдивою заяву Державного бюро розслідувань про те, що суд не арештовував майно 5 каналу та Прямого каналу — колишніх телеканалів Петра Порошенка, які з 5 листопада належать холдингу «Вільні медіа». Ігор Головань навів скриншоти ухвали про арешт та прокурорського клопотання. Ці ухвала та клопотання, за словами адвоката, були переписані до ухвали судді Віти Бортницької.  

«Там чорним по білому: ДП "ТРК" НБМ - ЗАПОРІЖЖЯ” та ТОВ ТЕЛЕКОМПАНІЯ "АВТОР ТВ”. Компанії, що мають прямий стосунок до трансляції програм опозиційних телеканалів. От тільки частки Петра Порошенка у капіталі цих юридичних осіб давно немає. Петро Порошенко давно і публічно передав ці активи ТОВ "ВІЛЬНІ МЕДІА”, засновниками якого є десяток відомих журналістів і народних депутатів», — пише Ігор Головань.

Раніше партія «Європейська солідарність» заявила, що суд арештував «активи 5 каналу та Прямого каналу», не уточнивши, про які компанії йдеться. Водночас ведучий 5 каналу Віталій Ковач стверджує: «Влада арештувала рахунки 5 каналу та Прямого каналу, зупиняючи цим їхню професійну діяльність».

«НБМ-Запоріжжя» є місцевим мовником і транслює 5 канал у Запоріжжі. Компанія «Автор-ТВ» мовить у Кам’янському Дніпропетровської області.

У реєстрі єдиним засновником компанії «Автор-ТВ» зазначена телерадіокомпанія НБМ, а кінцевим бенефіціаром — Петро Порошенко. Втім кінцевим бенефіціаром самої НБМ у реєстрі зазначена Уляна Фещук. Аналогічна ситуація в компанії «НБМ-Запоріжжя», яка є дочірнім підприємством НБМ. Згадку про Порошенка в реєстрі Ігор Головань пояснює тим, що «кінцевий бенефіціарний власник може змінюватися з певним запізненням від дати зміни власника». Нагадаємо, Петро Порошенко продав юридичні особи Прямого і 5 каналу компанії «Вільні медіа» 5 листопада 2021 року.

«Вони ще й замість коду ТОВ ТЕЛЕКОМПАНІЯ "АВТОР ТВ” зазначили код іншого активу ТОВ "ВІЛЬНІ МЕДІА” — ТОВ "ТРК “ЕКСПРЕС-ІНФОРМ"», — додає Ігор Головань. Він висловлює думку, що прокурор та суддя навмисно наклали арешт на медіаактиви компанії «Вільні медіа», бо «замовник Зеленський зацікавлений саме в знищенні опозиційних телеканалів». Раніше компанія «Вільні медіа» заявляла, що Петро Порошенко не фінансує і ніяк не впливає на телеканали.

Співвласниками ТОВ «Вільні медіа» є десятеро людей, які володіють по 9% акцій: Лариса Губіна, Ірина Геращенко, Світлана Глуховська, Володимир Мжельський, Дмитро Жданов, Володимир Ар’єв, Святослав Цеголко, Ірина Фріз, Яна Конотоп та Вікторія Сюмар, а також ТОВ «Телеканал Прямий» та підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «Телерадіокомпанія НБМ» (одна з компаній-власників ліцензії 5 каналу). Ці компанії володіють по 5% акцій. Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, нардепи передали свої акції в управління трудовим колективам компаній.

5 канал має дві юридичні особи, Прямий — одну. До появи ТОВ «Вільні медіа» засновником усіх трьох компаній було ВАТ «Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "ПРАЙМ ЕССЕТС КЕПІТАЛ"», яким, своєю чергою, володів  Петро Порошенко. Коли два канали заснували ТОВ «Вільні медіа», в реєстрі автоматично відобразилося, що кінцевим беніфіціарним власником цього ТОВ є Петро Порошенко. Але після укладення угоди про продаж каналів новому ТОВ у юридичних осіб каналів також змінився засновник. Тепер підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «Телерадіокомпанія "НБМ"» (одна з юридичних осіб 5 каналу) належить ТОВ «Вільні медіа»; їм же належить і ТОВ «Телеканал "Прямий"». Інша юридична особа 5 каналу, ТОВ «Телерадіокомпанія "Експрес-інформ"», належить, своєю чергою, ТОВ «Телерадіокомпанія "НБМ"».

6 січня стало відомо про арешт майна Порошенка, про що повідомили його адвокати. Повний текст ухвали мають оприлюднити 14 січня. 

Офіс генпрокурора перелічив майно, яке потрапило під арешт, назвавши «об’єкти нерухомості, корпоративні права та інше»

Петро Порошенко раніше заявляв, що повернеться до Києва 17 січня

Він виїхав за кордон 17 грудня, коли представники ДБР намагались вручити йому повістку у справі про постачання вугілля із тимчасово окупованих територій.

20 грудня 2021 року ДБР повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3709
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду