Карта незалежних каналів для «Слуги народу»

Карта незалежних каналів для «Слуги народу»

25 Листопада 2021
3889
25 Листопада 2021
08:11

Карта незалежних каналів для «Слуги народу»

3889
Партія влади вирішила уникати залежних каналів. Ми вирішили їй допомогти.
Карта незалежних каналів для «Слуги народу»
Карта незалежних каналів для «Слуги народу»

Партія «Слуга народу» оголосила бойкот телеканалам Ріната Ахметова. Олігарха звинуватили в тому, що він лобіює в ефірі свої політичні та бізнесові інтереси. А самим медіа закинули «публічні образи», «маніпуляції» та «ненадання права на відповідь». Монобільшість вирішила ігнорувати ЗМІ, які «шантажують державу й суспільство». Але обіцяла лишитися відкритою для засобів інформації, що «працюють незалежно, збалансовано та заради об'єктивного інформування суспільства». 

«Детектор медіа» відчуває певну відповідальність за цю ситуацію, адже давно закликав владу перестати відвідувати сумнівні ефіри. Тому ми вирішили допомогти «Слузі народу» у пошуку нового майданчика. Щоб команда президента ненароком знову не натрапила на маніпулятивних олігархів та шкоду суспільству. 

«1+1». Ні, на цей телеканал ходити точно не варто, адже його контролює олігарх Ігор Коломойський. Якщо хочете знати, що це означає в контексті образ та права на відповідь, то запитайте Валерію Гонтареву. Із балансом у місцевих токшоу не складається — відверто піарять «За майбутнє». Щодо маніпуляцій — якось «плюси» розповіли з посиланням на скандального молдовського політика, що Петро Порошенко вбив свого брата. Лобіювання бізнесових інтересів олігарха присутнє. Та й узагалі, хіба ж «Слуга народу» може вважати незалежним канал, який уже бойкотує інша фракція? 

Прямий. Ні, тут монобільшість чекає лише розчарування. На каналі Петра Порошенка ведучі зізнаються, що ностальгують за Порошенком. Володимира Зеленського тут обзивають «гівнокомандувачем». А щодо лобіювання бізнесових інтересів — між токшоу є реклама «Рошен». 

ICTV. На жаль. Новини від Віктора Пінчука лобіюють його бізнесові та мистецькі інтереси. Та й про яку незалежність можна говорити, коли канал піарить тестя свого власника — Леоніда Кучму.

«Наш». Навряд влада захоче ділити ефіри з російськими бойовиками. Чи відвідувати студії, у яких ведучі насміхаються з гостей. Щодо незалежності від власника, «Наш» транслює з ним восьмигодинне піарне шоу щотижня. А щодо шкоди суспільству, то Євгеній Мураєв якраз захищає своїх глядачів: від вакцин, ЛГБТ-спільноти та жителів Азії.

«Дом». Цей канал не надто шкодить суспільству, коли не показує карту України без Криму. Але навряд медійні стандарти «Слуги народу» дозволять їй відвідувати настільки залежне медіа. «Дом» не лише весь час піарить здобутки команди президента. Тут є програма «Взгляд с Банковой» без жодного «надання права на відповідь».

Ukrlive. Секретар РНБО Олексій Данілов стверджує, що канали Медведчука займаються інформаційним тероризмом. Влада ж не буде співучасником такого?

Інтер. Так, канал Львочкіна-Фірташа ще існує. І ні, на нього не варто ходити, навіть коли там є токшоу (зараз — нема). Бо, крім шкідливих для суспільства радянських концертів, тут ще лобіюють бізнесові інтереси олігархів. Із  балансом на передвиборчих токшоу теж не складається.

Сподіваємося, «Слуги народу» не повторять своїх помилок і більше не зіштовхнуться з залежними та незбалансованими каналами. Виникає, щоправда, логічне запитання — куди ж тоді ходити?

На Суспільне!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3889
Читайте також
11.12.2021 10:40
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
7 460
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Oleksandr
875 дн. тому
"Прямий ... На каналі Петра Порошенка ..." То Прямий все ще належить особисто Порошенку?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду