Як і чому журналіст ТВі Костянтин Усов викликає вогонь на себе

5 Квітня 2012
40162

Як і чому журналіст ТВі Костянтин Усов викликає вогонь на себе

40162
У фільмі «Лук’янівка. Тюрма №1» Усов наочно показав, як злагоджено працює корупційна система. Котра вразила не лише правоохоронну систему, а й усю країну, мов тюремний грибок.
Як і чому журналіст ТВі Костянтин Усов викликає вогонь на себе

На сторінці журналіста ТВі Костянтина Усова у Facebook я побачив посилання на його блог. Журналіст анонсував свій фільм «Лук'янівка. Тюрма №1», знятий як спецпроект у рамках програми журналістських розслідувань «Знак оклику». Під кожним постом є опція «Подобається». Якщо тобі сподобалися пост, коментар, фотографія чи розміщене посилання, треба натиснути на малюнок піднятого догори пальця.

 

Я і без анонсу збирався подивитися ТВі 2 квітня о 21.30. І хай Костянтин Усов мене пробачить - не натиснув отого сакрального «Подобається». Мені сподобалася професійна робота команди. Але мені не сподобалося побачене.

 

Власне, мета журналістів такою й була: аби тим, хто побачив, як виглядає зсередини головний за постачанням гарячих новин для ЗМІ слідчий ізолятор України, стало некомфортно.

 

Все це не може подобатися. Навіть якщо сидиш перед екраном плазмового телевізора в затишку власної квартири. Знаєте, чому? Бо в моїй країні ніхто, абсолютно ніхто не застрахований від того, що просто під час перегляду цього фільму двері квартири не вивалять, застосувавши спецзасоби. Міліція увірветься до вас за підозрою у зґвалтуванні, замаху на зґвалтування, зберіганні наркотиків, порнографії, фотографії Віктора Януковича з намальованими ріжками та домальованим рилом, купленого через інтернет кишенькового китайського ліхтарика. Загалом будь-що для української міліції може стати поважною причиною, аби перемістити будь-кого з нас до загальної хати в Лук'янівську тюрму.

 

І кожен, повторюю та наголошую - абсолютно кожен із нас може потрапити в те пекло. Де вижити, мабуть, складніше, ніж на безлюдному острові. Адже якраз на острові співкамерників і тюремників точно не буде.

 

Показово, що наступного дня, 3 квітня, представники міжнародної правозахисної організації Freedom House (США) відвідали СІЗО №1. Хоча офіційна мета візиту - зустрітися з нинішнім в'язнем №1 цієї тюрми, Юрієм Луценком, правозахисники також спробували оглянути власне в'язницю. Заявивши потому: їм - хто б сумнівався! - показали не ту тюрму, яка є насправді.

 

Цікаво, чи мали змогу іноземні борці за права людини переглянути фільм Усова - напередодні візиту, в повторі, на спеціально записаному диску? Не менш цікаво, що б їм пояснило саме тюремне начальство. Між іншим, якраз реакцію того ж самого начальника Управління Державної пенітенціарної служби у Києві та Київській області Олександра Сайка передбачити цілком можливо. Варіантів кілька.

 

Перший: прозвучить його заява, що журналіст показав змонтовані та фальшиві кадри. Зняті не в Лук'янівці, а, скажімо, в привокзальному туалеті одного з українських райцентрів. Чи в підвалі зруйнованого будинку, окупованого бомжами, за якими, між іншим, давно плаче відремонтована камера в слідчій тюрмі №1...

 

Варіант два: тюремне начальство заявить щось на зразок: «Не лізьте не в свої справи!» Нинішня українська влада, між іншим, уже рік дає приблизно таку відповідь, коли поважні та авторитетні пані й панове з шанованих у Європі та світі інституцій кажуть про неприпустимість порушень в Україні закону, Конституції та елементарних прав людини. Які-небудь депутати Чечетов, Єфремов або Колісниченко легко здатні заявити: та ви на себе там, у Європі, подивіться! До речі, тим-таки правозахисникам хтось на кшталт Ганни Герман чи Олени Бондаренко легко може сказати: ви, шановні борці за права людини, тенденційні й продажні наймити світового капіталу. Тож нема чого лізти зі своєю правозахисною діяльністю в чужі слідчі ізолятори...

 

Варіант три: коментарі будуть, але короткими й лаконічними. Наприклад, нам усім нагадають - тюрма не санаторій. В'язниця в жодній із країн - не лікарня в Феофанії. Все, крити нічим...

 

Варіант чотири: фільм Костянтина Усова просто проігнорують ті, для кого він, власне, призначений насамперед. Бо, на відміну від заточеного на скандал знаменитого сюжету Лесі Штогрин для тоді ще не закритої програми розслідувань «За вікнами» на СТБ, Усов пішов трошки далі.

 

Нагадаю: журналістка Леся Штогрин влаштувалася санітаркою в психіатричку, знімала побачений фільм жахів прихованою камерою, а потім оприлюднила відео в сюжеті. Якась реакція на нього таки була, проте відмінність двох матеріалів - у стилістиці. Попри професійність та дбайливість роботи обох журналістів, Штогрин більше тиснула на емоції. Тому її матеріал швидше нагадував крик розпачу: люди, прокиньтеся, дивіться, що робиться!

 

Усов увімкнув логіку та раціоналізм. Він навряд чи мав ілюзії з приводу тюремного побуту й тамтешніх звичаїв. Скажімо, навряд чи здивувався, коли побачив: ув'язнених, котрі не відбувають покарання, а лише перебувають під слідством, годують, цитата, «говном». Причому, згадуючи побачене, навряд чи це слово вжите в аж такому непрямому смислі. Так само не є відкриттям антисанітарні, шкідливі для здоров'я і навіть життя умови, в яких перебувють люди. П'яні тюремні фельдшери можуть так само запросто й безкарно вбити затриманого, як і чергові менти-сержанти в звичайному районному відділенні - і тут згадується не лише випадок Ігоря Індила.

 

Проте матеріал, зібраний Усовим та всією знімальною групою ТВі, має на меті не лише довести те, про що ми з вами, погодьтеся, давно здогадувалися. У фіналі журналіст звертається до президента й інших представників нинішньої влади, від чиєї волі напряму залежить виправлення ситуації з дотриманням громадянських прав та свобод.

 

До того ж Усов визнає: вирішувати ці проблеми журналісти не повинні. Але хто тоді зробить досудове слідство безпечним для життя та здоров'я тих, кому навіть не винесено вирок?

 

Головна цінність показаного матеріалу - в тому, як саме він збирався. Не відкриваючи прізвищ та облич своїх агентів, Усов докладно, детально та скрупульозно описує доволі просту схему створення в стінах тюрми розгалуженої агентурної мережі. Тюремники сприяли журналістам, виконуючи - звісно ж, за гроші - їхні доручення. Та ставши міцною ланкою зв'язку між інформаторами в камерах та цивільними особами на волі. Відео всередині в'язниці знімалося на мобільні телефони. Потім трубки виносилися через посередництво вертухаїв, котрі звикли брати ще й не такі гроші за серйозніші послуги. Настав момент, коли Усов - назвімо речі своїми іменами! - шантажує одного з наглядачів фактами отримання хабара. Та вербує цим самим уже його, тюремника, в якості агента. Отримуючи ексклюзивну інформацію, якої для повноти картини бракує.

 

Так, подібні дії можна трактувати неоднозначно. Але в цій ситуації я готовий стати на бік журналіста. Адже сам не раз і не два давав гроші селюкам у міліцейській формі, аби ті відпустили мене. Чи моїх друзів, товаришів, знайомих, чия провина полягала лише в тому, що ментам мало платять. Ваш автор сам корумпував правоохоронців. І знає безліч аналогічних випадків.

 

Скажімо, кілька років тому міліція виконувала приватне замовлення керівництва однієї відомої фірми: чергувала в день відкриття нового фірмового магазину. Весь «вилов» того дня давався правоохоронцям у якості «бонусу». Про це розповів випадковий знайомий, котрий виявився працівником магазину. А кількома годинами раніше інший знайомий просив мене як журналіста допомогти розшукати його приятеля. Котрий пішов на відкриття того магазину і зник. Його знайшли за добу - в одному КПЗ. За те, щоб бідаку відпустили, родичі принесли кілька тисяч доларів. Інакше, сказали в райвідділі, повезуть на Лук'янівку, там ціни вищі.

 

Складається стійке враження, що українські пенітенціарні заклади, в тому числі СІЗО №1 - приватна власність тюремників. Котрі, як і загалом нинішня українська правоохоронна система, своїми діями нагадують сомалійських піратів. А саме - беруть заручників. Саджають у брудні камери, де стіни вкрито грибком, воду пити не можна, і навіть холодний душ - мало не платна послуга. І вимагають від родичів викупу. Або, як варіант, продають місця в камерах, де умови такі самі, проте народу менше.

 

Не дарма ж будь-хто, вдягнувши на себе міліцейську форму, вже викликає в простих людей страх. І ми, люди, легко віддаємо навіть перевдягненим міліціонерам свої гроші в якості «штрафів».

 

Так не повинно бути - ось основний меседж фільму Костянтина Усова. Причому, це вже я нагадую від себе, в нелюдських умовах, показаних журналістами, сидів нинішній голова нашої держави, коли по молодості літ кілька разів залітав у СІЗО рідного Єнакієвого. Тобто, Партія регіонів до жахливих умов українських в'язниць не має жодного стосунку. Так само, як і партії «Батьківщина», «Наша Україна» чи давнішня НСДПУ(о). Хотілося б сказати, що в усьому винні комуністи, проте й це буде дуже просто. Українські тюрми - це радянські тюрми. А радянські - це тюрми Російської імперії. В нинішній Росії, до речі, таке саме, не тіште себе ілюзіями.

 

Прав людини ані в тій імперії, ані в іншій, радянській, ані в нинішній Україні спадково не поважають. І Усов наочно показав, як злагоджено працює корупційна система. Котра вразила не лише правоохоронну систему, а й усю країну, мов той тюремний грибок. Та найстрашніше - не наявність грибка на стінах чи інфекції в питній воді, а небажання цього позбутися. Не факти корупції, а небажання її долати. Адже, вибачте за вкотре озвучену банальність, вона вигідна всім.

 

Якщо мене чи когось із моїх близьких, не дай Боже, посадять за ґрати з метою отримати викуп, я не апелюватиму до прокуратури та суду. Бо вдамся до корупційної схеми. Адвокат домовиться з тюремниками, ті назвуть суму, й умови утримання людини трошки полегшаться. Тим часом той самий адвокат домовиться зі слідством, і за певну суму вдасться вийти на волю. До речі, з чистою совістю: адже я сам не порушую закону, і серед моїх знайомих таких немає. Тим не менше, ризикуємо свободою та здоров'ям ми, а не українські депутати всіх рівнів та працівники МВС, Прокуратури й Апеляційного суду. Тобто, для досягнення благородної мети - вирватися з неволі, - інакше, ніж через підкуп тих, від кого мої особисті, гарантовані Конституцією свобода, незалежність та суверенітет залежать, діяти в нашій країні просто нереально.

 

Ось чому журналіст Костянтин Усов обрав саме такий, ризикований з точки зору моралістів шлях, збираючи матеріал для свого фільму. Ось чому він каже про це вголос, викликаючи таким чином вогонь моралістів на себе. Ось у чому цінність та професійність його роботи.

 

Фото - ua.korrespondent.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40162
Читайте також
14.04.2012 10:52
В’ячеслав Шевчук, «Дзеркало тижня. Україна»
27 308
13.04.2012 08:14
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ. Украина»
20 048
09.04.2012 17:00
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
19 752
06.04.2012 19:34
Игорь Гаркавенко
32 989
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
trolj
4393 дн. тому
Звертаюсь до Андрія. Кокотюхи. Я так зрозумів, що мене не почули, чи не захотіли почути. Мова йде не про якісь емоційні інсинуаціїї стосовно особистого відношення до ........ Я про інше. Я про філософію соціальної психології, яка формує свідомість нації, яка в свою чергу формує структуру країни в межах якої існує відповідна нація. (і відповідні дії ...) Так от - розумна люина Лесь Ільченко - сказав - "у нас всі замазані". На цьому принципі будується уркаганська країна. І на жаль, канал ТВІ себе також "замазав". Я про це. Замазав своїми діями. Тому мені за то сормно. Мені . Особисто. Не можу уявити Портнікова, який робить щось подібне. А щоб закінчити цю дискусію, хочу процитувати Філарета Московського, який у 15 ст. сказав - тварное существо поставлено на творческом слове Божьем, как на алмазном мосту, под бездной божественной бесконечності и над бездной собственного небития. Один крок. З повагою Федір Чевінгур.........
hurrem
4394 дн. тому
2 andy А як треба було діяти? Ану, підкажіть? Він спочатку прийшов відкрито до СІЗО, як журнілст та громадянин, але ж ви бачили реакцію та й легко її передбачити. Не хочете абстрактних слів - пропонуйте конкретні дії, давайте.
andy для hurrem
4394 дн. тому
для чого ці абстрактні питання про абсолютно правильних? давайте про конкретну ситуацію. санкцію на відео давали старші по камері - злочинці не за вироком, а за поняттями (детальніше читайте на відповідних сайтах http://tyurem.net/ тощо), так що допомагав він аж ніяк не безневинному дядькові, який курку вкрав. наприклад, для того, щоб викрити корупцію в департаменті по боротьбі з обігом наркотиків, ви кооперуєтеся й допомагаєте наркокурєрові. розумієте, що мене бентежить у цьому герої?
hurrem
4394 дн. тому
2 trolj: Оце читаю ваші рядки, пане, і мені здається, що ви просто заздрите чоловікові, який зробив дещо смісливе і акутальне у той час як ви тільки й робите, що слиною бризкаєте на монітор...Ану, признавайтеся, на який мозоль вам Усов наступив?:)))))
hurrem
4394 дн. тому
2 andy: А ви самі ніколи не поступаєтесь власним моральним принципам заради більш важливих цілей? Чи ви, може, зустрічали абсолютно правильних людей? І не забувайте, що людина, яка поміщена в СІЗО не є осудженою, бо її вину ще не доказано. Що поганого в тому, що Усов допомагав комусь у суді? Чи невже в нас навіть законне право на захист треба відмінити???
кокотюха
4395 дн. тому
Ага, сором усім: Кокотюсі, Усову, Княжицькому, смс-кам по 5 гривень. Тільки не Системі, до якої, виявляється, треба звертатися офіційно - і вона, Система, гостинно відкриє свої двері. А тим більше не сором тим, хто пише коменти не під своїм прізвищем, а під псевдонімом. Анонімщики, Усов хоч показав себе. І в разі чого, не дай Бог, тягати почнуть його, а не операторів чи ментів. І тут не факт, що він не правий, беручи на себе відповідальність за показане. Словом, Усову соромно, мені соромно, зате не соромно ментам, котрі катують людей, вибиваючи покази. Янику не соромно, табачнику не соромно, Дарці Чепак не соромно - лише Кокотюха, Усов, Княжицький і смс довели ситуацію до того, що іншого способу, крім як ламати ногами двері для отримання інформації, нема. Скажіть ще, що все це - неправда, а в тюрмах у нас окей.
trolj
4395 дн. тому
читаю кокотюху і плачу. так чоловік розчулився, на барикади поліз за голохвастова. ніколи не міг подумати, що "героїв" потрібно захищати. Кокотюха захищає. про що "кіно"? Можливо про корупцію, чи про сволочних ментів - напів людей, чи про ублюдочну систему, чи можливо про конц табір, в якому живемо? НІ! ПРО ВЕЛИКОГО, КРАСИВОГО І НЕПЕРЕМОЖНОГО ГОЛОХВАСТОВА, він же усов. Інформації нуль. Єдине - це прайс озвучили, за що і скільки. Я думав розцінки де що інші. За те протягом ефіру всі могли спостерігати за красівим і сміливим журналістом. Про яку команду пише Андрій? В кадрі - ВІН ОДИН!!! Навіть оператора за камерою не має, сама знімає. за волевиявленям усова. Потрібно хабар дати - без проблем, шантаж - без проблем. Людей підставити - легко. ВСЕ ПОБУДОВАНЕ НА БРЕХНІ!!!! Соромно. В першу чергу соромно за Княжицького. Думав, справді европейський канал, демократія таке інше. А зясувалося - газета ФАКТИ, тільки в телевізійному форматі. Пане княжицький - СОРОМ!!! Запитання до керівництва кналу - ця епохальна телега знімалась часом не за гроші від ЕСМок по пять гривень, які присилають глядачі? Дуже символічно. Чому офіційно не замовили експертизу? Навіщо було брехати? Чому офіційно не отримали висновок від науковців? Чому не було інформації по людях, яких незаконно утримували? Хто судді? А стосовно того, що це все знімалось в привокзальному туалеті м. Попельня, Андрій правий повністью. Таки так. І останне, не потрібно порівнювати з Лесею Штогрин. На відміну від голохвастова, Леся пішла працювати в божевільню і знімала сама, А усов за народное бабло телефони парив не зрозуміло кому. Пане Княжицький соромно!!!!!
andy для кокотюхи
4395 дн. тому
я не знаю, хто в цій ситуації для вас ворог (працівники сізо, пенітеціарна служба, всі держслужбовці які працюють на "режим"), але мені здається важливим як збирався цей матеріал. у кожній камері або хаті є старший. зазвичай це так звана правильна і порядна людина, яка авторитетна в, скажімо так, кримінальних колах. без їхньої згоди ніхто нічого знімати в камерах би не дав.найпевніше, що знімали саме вони. стиль спілкування виведемо за дужки. усов говорить, що співпрацював з ними, допомагав у суді, забезпечував грошима ітд.я тут бачу деякий моральний конфлікт в усова, який викладає в фейсбуці фото з тим же Левком Лук"яненком
Бакенбарды
4395 дн. тому
Усову СДЕЛАЛИ работу редакторы, операторы, наставник Шевченко. А Усов прогундосил текст, старательно выставляя вперед нижнюю челюсть.
Тата
4395 дн. тому
Бред собачий, при чем тут папик? Усов сделал качественную работу.
2 mustache
4395 дн. тому
а хто ж папік? такий же самозакоханий і пафосний і все робить "Заради Правди"
mustache
4395 дн. тому
Усов - мажорчик, сидит у папы под крылышком. Папа денюжку на айпадик и машинку дает. Если что отмажет сыночка от ментов. Только усов мог снимать такую пургу целых полгода. Ему разрешают, он избранный по выполнению политических спецзаказов. Только такой идиот как усов согласится делать любую политическую заказуху, другого не умеет.
кокотюха
4395 дн. тому
Бити ворога його зброєю. Тільки так. У вас є інші варіанти?
andy
4395 дн. тому
виходить, усов бореться зі злом тими ж методами, якими діють працівники сізо.він шантажує старлея так само, як і вони під страхом екскурсії в пресхату чи до тубиків вимагають гроші з тих, до кого тримають під вартою.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду