Євген Захаров: Факти у фільмі «Лук’янівка. Тюрма №1» відповідають дійсності

15 Квітня 2012
5444
15 Квітня 2012
14:37

Євген Захаров: Факти у фільмі «Лук’янівка. Тюрма №1» відповідають дійсності

5444
«Це журналістське розслідування дуже важливе для суспільства»
Євген Захаров: Факти у фільмі «Лук’янівка. Тюрма №1» відповідають дійсності
Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров наголосив, що наведені факти у фільмі «Лук'янівка. Тюрма №1» журналіста ТВі Костянтина Усова відповідають дійсності. Про правозахисник сказав у блозі на сторінках видання Gazeta.Ua.
 
 
«Пенітенціарна служба та керівництво Лук'янівського СІЗО намагаються знівелювати фільм журналіста Костянтина Усова. Кажуть, що кадри змонтовані і 90 відсотків показаних фактів не відповідають дійсності. Але ж це реальні зйомки в Лук'янівці, і далеко не всі жахіття показані. Для мене усі оприлюднені факти були відомі й раніше, окрім аналізу грибка на стінах і води, яку вживають ув'язнені. І такий стан речей не тільки у Лук'янівському СІЗО, а й усіх інших подібних закладах», відзначив Євген Захаров.
 
 
Також він додав, що команда «Знаку оклику» зробила важливу для суспільства роботу: «Вважаю, що саме такі фільми спрямовані проти закритості, яка існує у кримінально-виконавчій системі — СІЗО і колоніях. Таке журналістське розслідування дуже важливе для суспільства. Завдяки тому, що ця закритість долається, щось усе-таки змінюється на краще. Після розголосу, який зробив цей фільм, фінансування СІЗО збільшили, виділили додаткові кошти на ремонт, видаляють грибок зі стін».
 
 
Разом з тим Євген Захаров відзначив, що сам телефільм «не може переламати ситуацію». Докорінних змін, на йго думку, потребує сама українська кримінально-виконавча система:  «Для кардинальних змін у системі покарань не варто будувати нові СІЗО і колонії. Треба просто менше саджати. Необхідно змінити систему кримінальної юстиції, зокрема, удосконалити законодавство щодо попереднього слідства і ув'язнення. У нас занадто багато людей потрапляє за ґрати. Новий Кримінально-процесуальний кодекс частково цю проблему вирішує — кількість населення СІЗО має зменшитися на 30 відсотків».
 
 
Як повідомляла «Детектор медіа», голова Державної пенітенціарної служби України Олександр Лісіцков під час виступу у Верховній Раді заявив, що у фільмі журналіста ТВі Костянтина Усова «В'язниця №1» про Лук'янівске СІЗО «відбувся певний фотомонтаж». Однак, що саме у пенітенціарній службі вважають «фотомонтажем», він не уточнив.
 
 
У коментарі ТК помічник голови Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко пояснив, що у фільмі ТВі «не всі моменти, зазначені у відеоряді, відповідають дійсності»: «У нас є сумніви щодо достовірності всієї цієї інформації. Наразі деякі моменти доведені, а деякі ще вивчаються. Про що конкретно йде мова, я зараз сказати не готовий».
 
 
За його словами, у фільмі були задіяні технічні засоби з метою викривити дійсність. «Наприклад, певні світофільтри», - додав пан Андрушко і пообіцяв згодом надати детальнішу інформацію з цього приводу.
 
 
Автор фільму Костянтин Усов сказав ТК, що відео, відзняте в СІЗО, не змінювалось. А єдиний монтаж, використаний у фільмі, - це прикриття облич та зміна голосів. «Він проводився з метою унеможливлення завдання шкоди людям, які погодилися знімати для нас це відео, знаючи, що воно буде показане по телебаченню», - сказав він.
 
 
Нагадаємо, спецпроект Костянтина Усова вийшов у рамках програми «Знак оклику!» на телеканалі ТВі, у ньому було показано побут в'язнів Київського СІЗО № 13, більш відомого як Лук'янівська в'язниця. У 45-хвилинному фільмі показані реальні історії арештантів і тюремників, короткі відеоролики, записані прихованими камерами всередині СІЗО.
 
 
Прокуратура міста Києва провела перевірку та 12 квітня порушила кримінальну справу за фактом службової недбалості посадових осіб Київського слідчого ізолятора. Перед тим, 10 квітня, було відсторонено виконувача обов'язків начальника СІЗО Євгена Домбровського. 
 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5444
Читайте також
14.04.2012 10:52
В’ячеслав Шевчук, «Дзеркало тижня. Україна»
27 311
09.04.2012 17:00
Аркадій Сидорук
для «Детектор медіа»
19 755
06.04.2012 19:34
Игорь Гаркавенко
32 997
05.04.2012 16:03
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
40 168
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду