Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 листопада

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 листопада

8 Листопада 2022
635
8 Листопада 2022
21:02

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 листопада

635
Чутки про евакуацію Києва, кліматична конференція в Єгипті, співпраця Росії з Іраном і Північною Кореєю, наслідки війни для екології України.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 листопада
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 листопада

У ранковому слоті каналу іномовлення юрист російського правозахисного центру «Меморіал» Даавр Доржин коментував зокрема ситуацію у Калмикії і поступове зростання суспільного інтересу до відродження незалежності.

Російський рок-журналіст, письменник і актор Артемій Троїцький говорив про ставлення до війни російських багатіїв і олігархів: «Це верства населення Росії, яка більше за інших постраждала від війни, їхні сім’ї втратили всі свої статки. Звісно, про це і думали на Заході, коли запроваджували персональні санкції. Однак у цьому також був і прорахунок, адже відколи в 2003 році всі олігархи здали Путіну найбагатшу людину Росії того часу — Михайла Ходорковського, Путін не залежить і не зважає на олігархів. Тому Захід прорахувався, якщо думав, що олігархи зможуть вплинути на Путіна чи зупинити війну».

Засновниця Global Ukraine Foundation, докторка філософії (Франція) Віолетта Москалу пояснила, що намагання Франції і Німеччини на початку вторгнення Росії в Україну вмовити сторони домовитись зумовлене тим, що після Другої світової війни ці дві держави вирішили назавжди забути, що таке військове протистояння, дотримувались цих принципів у ЄС і завжди вірили в силу дипломатії.

Координаторка програми «Зміни клімату і енергетична політика» Фонду імені Генріха Белля в Україні Оксана Алієва коментувала конференцію з питань змін клімату в Єгипті. Експертка зазначила, що участь України є дуже важливою, позаяк питання «кліматичної дипломатії» порушуються на конференції з 2014 року: «Росія кожен рік намагається включити відходи Кримського півострова у свої звіти, але участь України блокує намагання Росії легітимізувати Крим як свою територію». Також, за словами Оксани Алієвої, цього року Україна порушує важливі питання кризи кліматичної і екологічної через війну.

У слоті каналу «Інтер» виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук говорив про відключення світла в Києві та паніку навколо заяв щодо можливої евакуації: «Евакуація буде потрібна у випадку подальших обстрілів, якщо автоматика не зможе впоратися. Звісно, наше завдання — не звикати до відключень, а швидко ремонтувати і налагоджувати системи».

Співзасновник і директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін коментував тісну співпрацю Росії з Іраном і Північною Кореєю в економічному і військовому секторах, атаки на енергетичну інфраструктуру України, допомогу Україні від західних партнерів тощо.

У денному блоці каналу іномовлення народна депутатка України, голова підкомітету з питань витрат державного бюджету Леся Забуранна говорила зокрема про фейки ворога щодо того, що «Україна — бідна країна, бюджет на 2023 рік уже порожній, людям нічого не платитимуть». Наголосила, що завдяки західним партнерам допомога і виплати всім верствам населення як ішла, так і йтиме. Вона навела приклад Куп’янська, де пенсії не виплачувались під час окупації, але зараз людям ідуть усі виплати, які були затримані.

Голова Громадської Ліги «Україна—НАТО» Сергій Джердж коментував заяви генсека НАТО Єнса Столтенберга у Стамбулі про необхідність підтримки України. На думку експерта, після вступу в НАТО Швеції і Фінляндії їхня підтримка України зросте, позаяк вони є державами Балтійського регіону, а країни Балтії і Польща є найближчими соратниками і друзями України.

У слоті групи каналів StarLightMedia головний редактор порталу «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах теж говорив про співпрацю Росії з Іраном, відзначивши, що Іран є повноцінним учасником війни, тобто становить пряму загрозу всій Європі. Також експерт докладно розповів про історичний шлях диктатури Ірану з 1970-х років до сьогодення.

Заступник міністра захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Євген Федоренко аналізував жахливі наслідки для екології України через війну, окупацію заповідників і національних парків.

Російський економіст, керівник Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев докладно проаналізував економічні наслідки мобілізації для Росії, причини мовчазної згоди людей або «голосування ногами» тощо. За словами Іноземцева, останні 20 років в Росії  будувалася система, за якої люди не мають жодного шансу змінити щось у країні. Більшість тих, хто виїхав, теж не виходитимуть на вулиці в Європі, Грузії та інших країнах, тому що вони виїхали не через свою солідарність з Україною, а через бажання зберегти власне життя.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
635
Теги:
Читайте також
16.11.2022 18:40
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
941
16.11.2022 00:50
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
746
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду