Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня

13 Жовтня 2022
1187
13 Жовтня 2022
23:01

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня

1187
Наслідки ворожої атаки на енергетичну систему України, доповідь Міжнародного валютного фонду про стан світової економіки, Рамштайн-6,мобілізація в Україні.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 жовтня

У блоці групи каналів StarLightMedia депутат парламенту Молдови Оазу Нантой сказав, що після 2014 року майже всі жителі Придністров’я отримали паспорти Молдови, позаяк тоді у Молдови з’явився безвіз із шенгенською зоною для туристичних подорожей. Різко побільшало охочих отримати паспорт Молдови у Придністров’ї і після оголошення в Росії мобілізації. Спецкореспондент Російської служби Бі-бі-сі Андрій Захаров говорив про корупцію в російській армії і про своє розслідування щодо того, чому російські військові мусять купувати собі не тільки бронежилети, але й медикаменти і навіть спіднє.

Посол України в Японії Сергій Корсунський розповів про ситуацію з Курильськими островами, окупованими СРСР, наголосив на важливості того, що Україна визнала їх частиною Японії, і що відтепер слід називати їх Північною територією, як вказано в японській конституції.

Експертка з питань Східної Азії Наталя Плаксієнко-Бутирська коментувала ставлення Індії і Китаю до війни в Україні. За її словами, важливим є те, що сьогодні в Китаї вже використовують слово «війна», що свідчить про намагання Китаю відокремити себе від Росії. Проте Китай не ставатиме на бік України, тому що прагне відокремити себе також і від США, бути противагою. Натомість Індія має проблеми з Китаєм і Пакистаном і також потребує протекторату США, тому від Індії в майбутньому можна очікувати повної дипломатичної підтримки України. Голова Комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус говорив про наслідки атаки Росії на енергетичну систему України і роботу з відновлення енергопостачання.

На думку політ коментатора Івана Преображенського, деяких цілей Путін масованою атакою на Україну досяг — насамперед припинення постачання української електроенергії в Європу. Експерт також говорив про реакцію російського суспільства на вибух на Кримському мосту і радість росіян із приводу ударів по Україні.

У денному блоці каналу іномовлення економіст Ілля Несходовський аналізував доповідь Міжнародного валютного фонду про економічну ситуацію в світі, зазначивши, що для ЄС складно і болісно «прикрутити» газ на підприємствах: це спричинить зростання безробіття і зниження ВВП. Що своєю чергою може призвести до приходу до влади популістів, які розвернуть свою політику у бік Росії, тоді як зараз європейські політики балансують між використанням російського газу і допомогою Україні.

За словами журналіста польського Newsweek Маріуша Ковальчука, російська пропаганда щодо того, що українці в Польщі нібито винні в економічних проблемах ЄС, поводяться жахливо і необхідно їх видворяти, не впливає на поляків, але з наближенням зими ця пропаганда посилюватиметься.

Політконсультант Олександр Антонюк говорив про марні намагання залякати українців, про волонтерський рух і пожертви, які за добу після масованих ракетних ударів сягнули сотень мільйонів гривень, що свідчить про консолідацію і єдність українського суспільства. Капітан ВМС США у відставці Гаррі Табах, як завжди, емоційно критикував Байдена і американський уряд за недостатню підтримку України.

У блоці каналу «Інтер» представниця Держдепу США Андреа Калан говорила про шосту зустріч у форматі Рамштайну Брюсселі, результатами якої має стати посилення постачання зброї Україні, нові навчання для українських військових тощо.

Голова комісії Парламенту Естонії з іноземних справ Марко Міхкельсон говорив про намір Естонії визнати Росію державою-терористом: це рішення не матиме великих юридичних і економічних наслідків, але є дуже важливим, щоб дати світові зрозуміти, як Естонія ставиться до дій російського режиму.

Російська медіаменеджерка і блогерка Ніка Білоцерківська говорила зокрема про угоду про співпрацю, підписану московським театром імені Єрмолової зі слідчим комітетом Росії, і загалом про деградацію російського суспільства, більша частина якого тішиться масованими атаками на Україну і радіє смертям українців.

Експрезидент Польщі Олександр Квасьневський розповів про особистий досвід спілкування з Путіним, відзначивши велику різницю в поглядах на Україну.

У блоці 1+1 (ведучі через оголошення чергової повітряної тривоги перебували в підземному паркингу) колишній міністр палива і енергетики України Іван Плачков розповідав про систему віялових відключень: як і навіщо це відбувається.

Письменник і політтехнолог Михайло Шейтельман говорив про нові карти, випущені в Росії, де вона зображена вже з окупованими територіями України. Російський опозиціонер Геннадій Гудков коментував звіт ФСБ щодо вибуху на Керченському мосту. На думку Гудкова, в цьому випадку все вказує на роботу російських спецслужб, позаяк доказів правдивості їх звіту немає жодних.

Республіканець Борис Пінкус, як і Табах, критикував уряд США за повільне постачання зброї. «Америка знає, де перебуває Путін і що він робить, — зауважив Пінкус. — І Америка має всі можливості, щоб зупинити Путіна до того, як він штовхне світ до катастрофи».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1187
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду