detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
30.09.2022 01:35
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня
Мобілізація в Росії й черги втікачів на кордонах, аварія на «Північних потоках», псевдореферендуми окупантів.

У блоці групи каналів Starlight Media російська історикиня Тамара Ейдельман розповідала про історичні засади, на яких Путін намагається будувати свою імперію. Вона також пояснювала, в чому полягає історична недостовірність і необґрунтованість наративу про «братськість» українців та росіян, а також як російський тиран відволікає населення РФ від внутрішніх проблем «зовнішніми завоюваннями».

Засновник і головред російського видання «Перевірено.Медіа» Ілля Бер говорив про «часткову» мобілізацію в Росії, яка набула всіх ознак загальної, зокрема про долю журналістів, які потрапляють під мобілізацію, і про фейки російської пропаганди.

Про мобілізацію у Росії говорив й старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. Він також прокоментував підриви «Північних потоків» — на думку Аслунда, «це є підвищенням ставок і намаганням Путіна перевести війну у іншу фазу, просунути її в бік НАТО».

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук теж коментував аварію на «Північних потоках», а також вплив санкцій на економіку Росії і втрати «Газпрому» через санкції. За його словами, азійський ринок не зможе замінити Росії західний.

У блоці «1+1» аварії на «Північних потоках» коментував російський енергетичний експерт Михайло Крутіхін. Він вважає, що єдина держава, якій це вигідно, – це Росія, і тільки задля того, щоб звинуватити в цьому Байдена. Експерт також пояснив, що аварія на трубах не вплине на газове й енергетичне становище в Європі, позаяк у ЄС є інші можливості отримувати газ, включаючи газ із Росії через Туреччину.

Грузинська журналістка Хатуна Конджарія, розповідаючи про потік росіян на кордоні з Грузією, зазначила, що влада вже визнала проблему і розробляє систему, за якою, можливо, з росіян стягуватиметься окрема плата за перетин кордону, що йтиме на укріплення обороноздатності.

Про невдоволення російського суспільства мобілізацією, можливості її уникнути тощо говорили також російський правозахисник Лев Пономарьов і адвокат Микола Полозов.

У денному блоці каналу іномовлення журналіст «Эхо Кавказа» Тенгіз Аблотія розмірковував над складною дилемою: слід закривати кордони для росіян, які тікають від мобілізації, чи пускати їх в інші країни? Зрештою Тенгіз Аблотія дійшов висновку, що головним питанням є війна в Україні, і кожен має робити все, щоб наблизити перемогу, тож прийняття 260 тисяч росіян в Грузії означатиме, що ці 260 тисяч росіян не підуть на фронт вбивати українців.

У блоці каналу «Інтер» народний депутат України, голова постійної делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв розповів про питання, які порушує Україна в ООН, зокрема щодо необхідності виключення Росії із Ради безпеки та взагалі законності членства Росії у Радбезі. Адже Росія на відміну від України і Білорусі не є державою-засновником ООН і не зробила всіх необхідних кроків, щоб вважатися правонаступницею СРСР.

Депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс говорив про закриття кордонів Латвії з Росією та оголошення надзвичайного стану у прикордонній місцевості через ймовірну велику кількість біженців. За його словами, він знайомий з думкою, що необхідно впускати росіян, незгодних із владою, однак переконаний, що росіяни мусять лишатися в Росії і боротися проти влади, яку вони обрали.

У вечірньому блоці каналу іномовлення юрист-міжнародник, посол із особливих доручень МЗС України Антон Кориневич говорив про підготовку до спецтрибуналу над керівництвом Росії, про активну роботу всього вітчизняного дипломатичного корпусу України над тим, щоб цей трибунал відбувся  і був неупередженим та водночас достатньо жорстким.

Головного редактора інформаційної агенції «Остров» Сергія Гармаша попросили прокоментувати реакцію України і світової спільноти на псевдореферендуми на окупованих українських територіях. Натомість він почав розповідати про… юридичні проблеми, з якими зіткнулася Росія: «Запорозька і Херсонська області не оголосили себе державами, просили про входження суб’єктами до Росії як області, що є порушенням російського законодавства… Запорізька і Херсонська області повинні укласти міждержавні договори…» Чи все ж таки це мають зробити окупанти, які загарбали частини цих українських областей? «Росії доведеться творчо інтерпретувати своє законодавство», — ледь не співчутливо провадив далі Гармаш. «Росія придбала (?!) територію, яку повністю не контролює, зі зруйнованою промисловістю, викачаним чоловічим населенням… Будуть нові санкції, Україна ще більше озброюватиметься…», — резюмував він. Ведучі співрозмовникові в ефірі не заперечували.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY