У Росії заарештували активи Ігоря Коломойського та його партнерів

У Росії заарештували активи Ігоря Коломойського та його партнерів

12 Серпня 2024
929
12 Серпня 2024
10:36

У Росії заарештували активи Ігоря Коломойського та його партнерів

929
Раніше Москва внесла бізнесмена до переліку «екстремістів та терористів».
У Росії заарештували активи Ігоря Коломойського та його партнерів
У Росії заарештували активи Ігоря Коломойського та його партнерів

У Росії заарештували активи українського бізнесмена, медіавласника Ігоря Коломойського та його партнерів. Раніше його внесли до списку «екстремістів та терористів». Про це пише Суспільне з посиланням на російське державне агентство ТАСС.

Так, Кошебальський районний суд заборонив діяльність об'єднання, членами якого є Коломойський, Павло Шитов та компанія «Джей Кей Ікс Ойл Енд Гес Лімітед». 

Суд також стягнув 100% статутних капіталів ТОВ «Южгазэнерджи» і ТОВ «Кейтеринг — Юг» вартістю понад 5,1 млрд рублів, а також арештував будівлю і шість приміщень у центрі Москви та 494 земельні ділянки сільгосппризначення у Володимирській, Калінінградській, Московській та Смоленській областях вартістю понад 6 млрд рублів.

Верховний суд Адигеї після апеляції залишив чинним рішення про конфіскацію активів Коломойського.

Нагадаємо, наразі Ігор Коломойський перебуває в українському СІЗО. Українські правоохоронці чотири рази оголошували йому підозру за кількома статтями та справами.

2 вересня 2023 року СБУ повідомила Коломойському про підозру за двома статтями: про шахрайство та легалізацію (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом. За даними правоохоронців, протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад пів мільярда гривень, виводячи їх за кордон та використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

7 вересня детективи НАБУ повідомили про ще одну підозру Коломойському, а також п’ятьом членам організованої ним групи — у заволодінні коштами «ПриватБанку» на суму понад 9,2 млрд грн.

15 вересня СБУ оголосила Коломойському про третю підозру — у незаконних діях з банківськими документами, заволодінні організованою групою чужим майном через зловживання службовим становищем та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. За даними слідства, у період 2013–2014 років Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн через злочинне угруповання, яке складалося з працівників його «ПриватБанку».

3 вересня 2023-го суд вперше обрав запобіжний захід для Коломойського: перебування під вартою з альтернативою застави понад 509 млн грн. Утім, уже 15 вересня, після оголошення нової підозри, суд переобрав запобіжний захід і збільшив розмір застави Коломойському до 3 млрд 891 млн грн.

25 вересня на засідання апеляційного суду прийшли працівники «1+1» Алла Мазур, Наталія Мосейчук, Юрій Горбунов, Олександр Загородний, Ігор Циганик, СЕО медіагрупи Ярослав Пахольчук, директор інформаційного департаменту Сергій Попов, а також ексочільник «1+1» Олександр Ткаченко. Всі вони заявили, що хочуть взяти Коломойського на поруки, проте суд залишив його під вартою. 

Після цього суд ще кілька разів продовжував тримання Коломойського під вартою і зменшував йому розмір застави

8 травня Ігорю Коломойському повідомили вже про четверту підозру — в організації замовного вбивства адвоката у 2003 році у Феодосії. 

Окрім цього, 9 серпня детективи Бюро економічної безпеки змінили одну з раніше оголошених підозр, додавши нову статтю Кримінального кодексу — «службове підроблення».

Як відомо, Ігор Коломойський є кінцевим бенефіціарним власником групи компаній «1+1 media». 26 жовтня 2023 року «1+1 media» повідомила, що Коломойський передав корпоративні права в медіахолдингу в управління трудовому колективу в особі чинного генерального директора компанії Ярослава Пахольчука.

1 лютого 2024 року на сайті «1+1» медіагрупа розмістила структуру власності нової компанії, яка не належить Коломойському. Нові компанії, в назвах яких є слово «Віжн», знову реєструють канали «1+1 Україна» та «Бігуді», а натомість компанії, які належали Коломойському, змінюють логотипи своїх каналів на «1+1 марафон» і «2+2 марафон».

Як пише «ДМ», поява нової структури власності та нової компанії свідчить про те, що «1+1» завершує процес переведення брендів своїх каналів на нові юридичні особи, які вже не належать Ігорю Коломойському, Ігорю Суркісу та дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко. Нова група компаній «Віжн»: «Віжн 1+1», «Віжн 2+2», «Віжн 3», «Віжн 4», — належить чинному генеральному директору «1+1 media» Ярославу Пахольчуку та Світлані Міщенко.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
929
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду