Звіт Держдепу США: українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм»

Звіт Держдепу США: українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм»

24 Квітня 2024
2154
24 Квітня 2024
14:12

Звіт Держдепу США: українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм»

2154
Згадано в документі й про випадки, коли Служба безпеки України стежила за журналістами Bihus.Info та The Kyiv Independent.
Звіт Держдепу США: українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм»
Звіт Держдепу США: українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм»

Протягом минулого року українська влада блокувала чи запроваджувала санкції щодо деяких медіа та окремих журналістів, яких вважала загрозою для нацбезпеки країни. Про це йдеться у звіті Державного департаменту США щодо ситуації з дотриманням прав людини у 2023 році на підконтрольних українському уряду територіях

Українське законодавство та Конституція, зауважують автори документа, передбачають свободу вираження поглядів, зокрема у ЗМІ, однак українська влада «не завжди поважала ці права».

«Деякі оратори, які критикували уряд, також були занесені до чорного списку урядових програм новин. Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню інформаційних атак у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали. Інші практики продовжували впливати на свободу ЗМІ, включаючи самоцензуру», — мовиться у звіті.

Також у ньому наведено кілька прикладів, коли українська влада «ініціювала переслідування журналістів та потурала їм». 

Так, 5 березня 2023 року блогер та адміністратор телеграм-каналу «Первомайськ Сіті» Дмитро Іваницький повідомив, що йому погрожує розправою мер Первомайська Миколаївської області. За словами Іваницького, конфлікт між ним і мером стався після того, як він оприлюднив інформацію про рішення міськради про підвищення зарплати мера. Ця інформація, яку поширили й інші медіа, викликала громадський резонанс. Мер перепросив, заявивши, що його слова були вирвані з контексту. Поліція не стала розслідувати заяви Іваницького.

Ще один випадок погроз журналістам з боку представників влади, який потрапив до звіту, стосується полтавської журналістки Анастасії Мацько, якій під час засідання Полтавської міської ради 29 березня 2023 року двоє місцевих чиновників погрожували фізичною розправою. Місцева поліція розслідувала інцидент, а місцевим чиновникам оголосили про підозру в погрозі журналісту.

Вказали автори звіту й на те, що протягом минулого року українські чиновники часом відмовляли журналістам в акредитації або доступі до прифронтових районів, посилаючись на захист національною безпеки. Наприклад, у червні 2023 року влада відмовилася продовжити акредитацію на висвітлення війни в Україні Антону Скибі — фотокореспонденту канадської газети The Globe and Mail. Служба безпеки України вимагала від Скиби пройти перевірку на детекторі брехні, звинувачуючи його в наявності російського паспорта та сумнівах у відображенні його роботою «національних інтересів» країни. Проте, коли питання набуло розголосу, йому продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні.

Також інтересами національної безпеки, мовиться у звіті, чиновники прикривали свої намагання змусити замовкнути медійників, які критикували їхню діяльність. Наприклад, запорізька міська влада відмовилася надати представникам Центру журналістських розслідувань інформацію про проведені в липні та серпні роботи з утримання доріг, які нібито коштували сім мільйонів гривень, посилаючись на міркування національної безпеки. 

Урядові установи та політичні діячі використовували погрозу судовими позовами, іноді посилаючись на ймовірну шкоду «честі та достоїнству», щоб вплинути на пресу чи залякати її. 31 серпня 2023 року Міноборони подало до суду на журналістів, які викрили ймовірну корупційну схему в закупівлях. У міністерстві вимагали спростувати «неправдиву інформацію про нібито закупівлю продуктів харчування для військових за завищеними цінами». 

Згадано у звіті Держдепартаменту й про напади на журналістів, які писали про корупцію. Як приклад таких нападів у документі наведено випадок з побиттям головного редактора газети «Вісті Ананьївщини» Володимира Сєдова, яке сталось 12 липня 2023 року в місті Ананьїв Одеської області. Потерпілий пов’язував цей напад зі своєю професійною діяльністю, яка включала репортажі про корупційні дії місцевої влади. До нападу журналісту надходили численні погрози. Місцева поліція відкрила кримінальне провадження.

«Крім того, деякі журналісти повідомили, що співробітники Служби безпеки погрожували призовом до армії в помсту за репортажі про критику адміністрації. Інші медіа повідомили, що служби безпеки встановили спостереження за їхніми співробітниками. Велося розслідування, наприклад, щодо стеження СБУ за незалежним розслідувальним медіа Bihus.Info. The Kyiv Independent також повідомляв, що за його співробітниками стежать силовики», — йдеться в документі.

При цьому загалом, за кількома винятками, люди «на територіях, підконтрольних українському уряду», могли публічно та приватно критикувати уряд та обговорювати питання суспільного інтересу, не боячись офіційної помсти, резюмують автори звіту.

Раніше повідомлялось про те, що у звіті Держдепу США йдеться про «безпрецедентний рівень контролю за новинами у праймтайм», який українській владі забезпечує телемарафон «Єдині новини»

Колаж: «Детектора медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2154
Читайте також
06.05.2023 12:00
Ірина Семенюта
Сергій Денисов
Юлія Лавришин
Гала Скляревська
Ольга Чорна
Юлія Поліковська
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду