Журналістка «Полтавської хвилі» заявила, що під час сесії міськради їй погрожували двоє посадовців (ОНОВЛЕНО)

Журналістка «Полтавської хвилі» заявила, що під час сесії міськради їй погрожували двоє посадовців (ОНОВЛЕНО)

29 Березня 2023
1910
29 Березня 2023
16:52

Журналістка «Полтавської хвилі» заявила, що під час сесії міськради їй погрожували двоє посадовців (ОНОВЛЕНО)

1910
Свідками інциденту стали кілька журналістів. Посадовці заперечують, що грубили і погрожували журналістці.
Журналістка «Полтавської хвилі» заявила, що під час сесії міськради їй погрожували двоє посадовців (ОНОВЛЕНО)
Журналістка «Полтавської хвилі» заявила, що під час сесії міськради їй погрожували двоє посадовців (ОНОВЛЕНО)

Журналістка інтернет-видання «Полтавська хвиля» Анастасія Мацько заявила, що під час сесії міської ради 29 березня їй погрожували депутат районної ради Сергій Бойко та керівник інспекції з благоустрою Максим Малько. 

Про це журналістка розповіла в коментарі представниці ІМІ.

Вона розповіла, що під час сесії до неї підійшли обидва посадовці. Бойко почав погрожувати їй фізичною розправою, використовуючи нецензурну лайку.

«Щойно розпочалося засідання сесії до мене підійшов Сергій Бойко — заступник голови Подільської райради, підсів поруч. З іншого боку сів Максим Малько — начальник інспекції з благоустрою ПМР. Бойко лайкою почав погрожувати мені розправою. Типу “дєвочка, ти допіз**сь”», — розповіла Мацько.

За її словами, Малько приєднався до погроз, сказавши їй у грубій формі мовчати.

Журналістка попросила посадовців пояснити свою поведінку, але вона не зрозуміла суть звинувачень. Утім Бойко, за її словами, згадав про якісь відеоматеріали начебто її авторства. З цього журналістка зробила висновок, що погрози стосувались саме її журналістської діяльності.

«Обіцяв, що без свідків він мені “детально пояснить”, які у нього до мене претензії. Його підтримав Максим Малько. Більше інформації не надали. І це все відбувається у міській раді. Такі висловлювання дозволяють собі чинні заступник райради та директор комунального підприємства. Погрози, як було зрозуміло, повʼязані з моєю роботою, адже їм не сподобалися якісь відео мого авторства. Чи мого авторства, як вони вважали», — розповіла Анастасія.

Також журналістка додала, що після засідання сесії погрози продовжилися у коридорі міської ради у присутності депутатів та журналістів. Цей епізод вдалось зафіксувати на відео.

Після інциденту журналістка написала заяву в поліцію. За її словами, заяву зареєстрували за статтею про перешкоджання журналістській діяльності та погрози життю.

«Складно коментувати, бо я взагалі не хочу вірити у те, що чиновники та директори комунальних установ, що фактично беруть участь в управлінні містом, можуть вільно, у приміщенні міської ради, у присутності депутатів, журналістів та громадськості погрожувати журналістці фізичною розправою. Це ж не поодинокий випадок, а випрацювана модель комунікації. Сподіваюся, поліція відреагує належним чином», — сказала представниці ІМІ Мацько. 

Фото: «Полтавська хвиля»

Водночас свідком погроз став колега Анастасії, журналіст «Полтавської хвилі» Єгор Рудь.

«Я стояв у метрі від Насті. І спочатку не зрозумів, що відбувається, бо паралельно ж спостерігав за сесією. А тоді просто не повірив, що чую мати і погрози. Бойко і Малько підсіли зʼясовувати стосунки у характерній для них манері.

Це не вперше на журналістів нападають. Але я вперше бачу, щоб так нахабно. Сподіваюся, поліція вживе заходів», — сказав він у коментарі ІМІ.

Переповів розмову між чиновниками та журналісткою й кореспондент видання «Полтавщина» Микола Лисогор у своєму телеграм-каналі.

За його словами, Малько і Бойко сіли з двох боків біля Анастасії Мацько і говорили: «Ти шо дєвочка? Відоси снімаєш? Поп**ді мнє тут. Я тєбє потом розкажу, отвєчаю».

На його думку, двоє чиновників підозрювали журналістку в тому, що вона монтувала негативні скетчі про райради.

За його словами, після засідання депутат Сергій Іващенко, помічницею якого є Анастасія, підійшов до Малька і Бойка з‘ясувати, що сталося.

Сергій Бойко у коментарі ІМІ заперечив, що погрожував журналістці. Він вважає, що скандал роздули інші депутати міської ради, помічницею одного з яких є Мацько.

«Все не так, як вони заявляють. Це політичні речі Іващенка і Бражника (депутати Полтавської міської ради, після сесії вони підійшли до Бойка, щоб поговорити із ним та захистити Мацько, - ред.), роздули клоунаду і скандал, не знаю навіщо. Немає ні відео погроз, ніяких доказів. Ніхто їм не погрожував. Це все надумане і роздуте», — сказав Бойко.

Також депутат заперечив, що сказав «дєвочка, ти допіз**сь», як заявила Анастасія Мацько. «Гляньте на мене і на цю дівчину, аби я таке говорив Іващенку чи Бражнику, то ще можна було б повірити. А такій маленькі тендітній дівчинці… щоб вона мені не зробила, у мене язик би не повернувся таке їй сказати. Я всіх жінок поважаю. Я Анастасії Мацько не погрожував», — сказав Бойко. 

Депутат додав, що готовий прийти за викликом до поліції та дати свої пояснення щодо інциденту. 

Також заперечив погрози і Максим Малько. «Ми стояли у холі міської ради, виходили пан Іващенко, Бражник, ця дівчина, я не знаю, хто вона така, ще були якісь журналісти. Потім вони підійшли до пана Бойка, почали сперечатися, кричати. Це все. Навіщо погрожувати їй, за що, це вигадки. 100% погроз їй не було», — сказав представниці ІМІ Максим Малько.

Наразі пресслужба поліції Полтави повідомила про те, що відомство відкрило кримінальне провадження за фактом погроз журналістці Анастасії Мацько. У поліції зазначили, що журналістка сама звернулася до правоохоронців. 

Кримінальне провадження відкрито за статтею «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю».

Фото: Анастасія Мацько / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1910
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду