Блогер з Первомайська заявив, що міський голова погрожував йому фізичною розправою

Блогер з Первомайська заявив, що міський голова погрожував йому фізичною розправою

9 Березня 2023
1275

Блогер з Первомайська заявив, що міський голова погрожував йому фізичною розправою

1275
Мер визнав, що на аудіозаписі його голос, але каже, що погрози вирвані з контексту, жодних дій щодо блогера він вчиняти наміру не мав, і перепросив за нецензурну лексику.
Блогер з Первомайська заявив, що міський голова погрожував йому фізичною розправою
Блогер з Первомайська заявив, що міський голова погрожував йому фізичною розправою

Блогер та адміністратор телеграм-каналу «Первомайськ Сіті» Дмитро Іваницький заявив, що міський голова Первомайська  на Миколаївщині Олег Демченко погрожував йому фізичною розправою, повідомляє ІМІ.

У відеозверненні, оприлюдненому 5 березня на фейсбук-сторінці «Первомайськ Сіті», Дмитро Іваницький заявив, що до нього декілька разів надходили погрози фізичної розправи від міського голови Первомайська  Олега Демченка, а останню розмову він навіть встиг записати.

«Цей запис переданий людям, я переживаю за власну безпеку. Тому якщо зі мною або з каналом щось трапиться, люди повинні знати причини цього», — сказав Дмитро Іваницький.

Наступного дня, 6 березня, у телеграм-каналі «Мультличности» опублікували аудіозапис з розмовою людей, чиї голоси нібито схожі на блогера Дмитра Іваницького та міського голову Олега Демченка.

«Послушай меня, петух, жиденок ***аний, я тебе говорю, если сейчас статья эта не уйдет, я тебя на**й разорву, бл***… Ты слышишь меня, петух? Мразина **аная, только у тебя был пароль… Я тебя вы*бу во все щели, чтоб ты знал… Я тебе *идар, последний раз говорю, я тебя порву, как бобик фуфайку», — каже на записі людина, чий голос нібито схожий на Олега Демченка.

Згодом цього ж дня, 6 березня, у дописі на особистій фейсбук-сторінці Олег Демченко фактично підтвердив, що на аудіозаписі він погрожував колишньому Дмитру Іваницькому.

Демченко звинувачує Іваницького в тому, що той як колишній працівник відділу пресслужби Первомайської міської ради зберіг паролі та доступ до профілів міської влади та особисто мера у соцмережах.

«Ця людина, в силу своєї колишньої посади, мала доступ до всіх даних, в тому числі і моїх особистих персональних даних. Він створював сторінки в соціальних мережах та мав всі коди доступу до них. Таким чином, навіть після свого звільнення він неодноразово користувався і надалі своїм положенням та “хазяйнував” на цих сторінках з ціллю володіти інформацією, до якої він вже не повинен був мати дозволу.

Розмови з приводу цього у мене з ним були неодноразово, але він продовжував і надалі ігнорувати мої прохання у відкликанні доступу до сторінок як моїх особистих, так і виконкому, до яких він мав повний доступ», — написав Демченко.

Він назвав свою останню розмову з Іваницьким «криком душі» і вважає, що той опублікував запис розмову, «використовуючи її в цілях особистого піару і створенні мені негативної репутації».

«Вибачте, але дійсно, всі ми люди і думаю будь-хто на моєму місці також зірвався б на людину, яку неодноразово прохали повернути доступ до всіх сторінок в соціальних мережах, до яких він вже не повинен був мати ніякого відношення, але він вирішив вважати інакше», — написав Олег Демченко. 

Він також заявив, що погрози «були вирвані» з їх повної телефонної розмови, але вони жодним чином не стосувалися його журналістської діяльності: «Ці погрози були вирвані із нашої повної телефонної розмови, де я в котрий раз наголосив віддати усі дані від моєї особистої сторінки, до якої він досі мав повний доступ, але ніяк ці погрози не стосувалися питань, які він висвітлює у своєму відеозверненні…».

Також Олег Демченко наголосив, що не збирається вчиняти протиправні дії. «Все було сказане мною на емоціях, також хочу вибачитись за нецензурну лексику перед громадою. Весь цей бруд спрямовано для розхитування ситуації іншими політичними силами проти мене особисто як міського голови», — написав міський голова.

Дмитро Іваницький у своєму зверненні назвав звинувачення щодо сторінок у соцмережах, начебто він «щось зламав або ще щось», безпідставними і заявив, що готовий до будь-яких перевірок.

У коментарі представниці ІМІ Дмитро Іваницький розповів, що раніше він дійсно очолював відділ пресслужби у виконкомі Первомайської міськради. До його обов‘язків, зокрема входило адміністрування офіційної сторінки міськвиконкому та особистої сторінки Олега Демченка у фейсбуці. За його словами, він звільнився з посади близько пів року тому через напружену обстановку у колективі. 

Іваницький запевняє, що не мав паролю до сторінки міського голови, а усі публікації у фейсбуці Демченка він робив й присутності мера з його особистого телефону. «Він давав мені свій телефон, щоб я просто опублікував, тому що йому це важко було. Паролів у мене не було жодних»,  — сказав Іваницький.

Щодо сторінки виконкому міської ради, Іваницький каже, що після звільнення у нього забрали права адміністратора сторінки у фейсбуці.

За словами Іваницького, конфлікт між ним та мером розгорівся після публікацій про рішення Первомайської міської ради про підвищення зарплатні міського голови Олега Демченка, зокрема щодо премії у розмірі 180% від окладу. Цю інформацію опублікували низка ЗМІ, що викликало суспільний резонанс.

Іваницький каже, що також розмістив інформацію на сторінках «Первомайськ Сіті» у соцмережах, і не розуміє, чому саме йому Олег Демченко дзвонив з погрозами після цих публікацій.

«У нас у Первомайську триває політична війна. У лютому виник резонанс з зарплатнею, першими про це заявили опозиційні до міської влади політики, про це написали місцеві медіа. Я як блогер просто опублікував цю інформацію, яку до мене уже написали інші. Але чомусь саме мої публікації сприйняли як замовлення», — каже Дмитро Іваницький.

Він розказав, що спілкувався з правоохоронцями щодо цього інциденту, проте вирішив не писати заяву щодо погроз на його адресу: «Я поспілкувався, зрозумів, що сильно далеко воно не піде, це так, тягомотіна буде мені більше, ніж якого результату».

«У мене була мета зафіксувати цю маячню, тому що це не перший раз було. Він (Олег Демченко, - прим.) просто хотів залякати, щоб я більше про нього нічого не писав. Це стиль спілкування у людини такий, для нього це нормально», — сказав Дмитро Іваницький.

Він повідомив, що після того, як він опублікував у фейсбуці звернення щодо погроз на його адресу, до нього уже не надходило від міського голови ніяких дзвінків.

Теперішня начальниця відділу пресслужби виконкому Первомайської міської ради Тетяни Мартиненко заявила у коментарі ІМІ, що не знає нічого про погрози міського голови журналістам.

«Я не знаю про те, що голова погрожує журналістам. Я не знаю, таких інформаційних матеріалів, що голова погрожує, я не знаю. А якби і знала щось, ви розумієте, нетактовно, так як ваші журналісти не дотримуються етики…

Я не можу на ці теми говорити. І я знаю, що це провокація, я зараз доповім голові про провокації, на що ви мене схиляєте. Я все записую, я не одна в кабінеті… Я не знаю, хто ви, більше не телефонуйте. Всі запити — письмово.

Я не знаю такої інформації, що голова погрожує журналістам. Я знаю, що журналісти дають недостовірну інформацію, і ми про це все документуємо», — сказала Тетяна Мартиненко.

Нагадаємо, 8 вересня суд у Рівному дозволив заарештувати через погрози журналістці Андрія Бузинарського сина ексголови обласної організації ГО «Український вибір», голови обласного осередку «ОПЗЖ». Інцидент трапився ще в 2018 році, коли журналістка знімала наслідки ДТП, в яку потрапив Бузинарський.

Фото: скриншот «Первомайськ Сіті»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1275
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду