Байден анонсував санкції проти тих, «хто намагається змусити пресу замовкнути»

Байден анонсував санкції проти тих, «хто намагається змусити пресу замовкнути»

3 Травня 2024
771
3 Травня 2024
22:42

Байден анонсував санкції проти тих, «хто намагається змусити пресу замовкнути»

771
У Всесвітній день свободи преси президент США наголосив, що 2023 рік став одним із небезпечніших для працівників медіа за останній час.
Байден анонсував санкції проти тих, «хто намагається змусити пресу замовкнути»
Байден анонсував санкції проти тих, «хто намагається змусити пресу замовкнути»

Вільна преса є важливою опорою демократії, а журналісти докладають чимало зусиль, щоб викривати корупцію, документувати війни, висвітлювати загрози громадській безпеці та надавати громадянам інформацію, необхідну для повноцінної участі в житті суспільства.

Про це йдеться у промові з нагоди Всесвітнього дня свободи преси президента США  Джо Байдена, з якою він виступає щороку.

"Деякі журналісти віддали цій роботі своє життя, інші зазнали важких травм або втратили свою свободу. Журналістика ніде на землі не повинна бути злочином", – наголосив американський президент.

Байден нагадав, що у День свободи преси світ вшановує хоробрість і жертовність медіапрацівників у всьому світі, які "ризикують усім заради правди." Він зазначив, що це особливо резонує сьогодні - адже 2023 рік став одним із небезпечніших для працівників медіа за останній час.

Минулого року по всьому світу було ув'язнено понад 300 журналістів, і це є найвищим показником за останні десятиліття, акцентував Байден. Він закликав  до негайного та беззастережного звільнення всіх журналістів, які потрапили за ґрати.

Президент США також анонсував "конкретні кроки", які у наступні кілька тижнів  запровадить  Білий дім через глобальне придушення свободи преси, зокрема, неправомірні затримання журналістів у всьому світі, і оголосив придушення свободи преси "серйозною загрозою" національній безпеці США.

"Я схвалю заходи, зокрема, санкції й заборону на видачу віз, проти тих, хто намагається змусити пресу замовкнути", – йдеться в заяві Байдена.

Нагадаємо, у 2023 році у промові до Всесвітнього дня свободи преси Джо Байден також обіцяв притягнути до відповідальності всіх тих, хто намагається заглушити голоси вільної преси по всьому світу.

Також ми повідомляли про те, що Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) відзначає тривожне погіршення підтримки та поваги до свободи медіа й посилення тиску на пресу з боку держави та політичних гравців. Із п'яти показників, які формують оцінку країни, політичний показник є тим, який найбільше знизився у 2024 році — на 7,6 бала, пишуть RSF.

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду