Конфісковані у Медведчука картини виставили на продаж. Мінкульт і фахівці закликають передати їх до музеїв

Конфісковані у Медведчука картини виставили на продаж. Мінкульт і фахівці закликають передати їх до музеїв

19 Квітня 2024
2751
19 Квітня 2024
16:35

Конфісковані у Медведчука картини виставили на продаж. Мінкульт і фахівці закликають передати їх до музеїв

2751
АРМА, яка розпоряджається конфіскованими активами, вже оголосила конкурс на проведення аукціону, але заявила, що якщо серед картин виявлять такі, що становлять культурну цінність для держави, процедуру можуть призупинити.
Конфісковані у Медведчука картини виставили на продаж. Мінкульт і фахівці закликають передати їх до музеїв
Конфісковані у Медведчука картини виставили на продаж. Мінкульт і фахівці закликають передати їх до музеїв

Міністерство культури та інформаційної політики та низка фахівців закликали передати до українських музеїв картини, конфісковані в підозрюваного у держзраді екснардепа Віктора Медведчука, які Агентство з розшуку та менеджменту активів виставило на продаж. Про це йдеться, зокрема, в заяві міністерства.

«МКІП просить провести експертизу робіт, вилучених у Віктора Медведчука, та передати цінні твори до українських музеїв, чиї колекції постраждали внаслідок війни або були викрадені під час окупації. Адже культурна цінність цих творів мистецтва може значно перевищувати економічну», — йдеться в заяві міністерства.

У МКІП пояснили, що вже понад 20 років бюджет України не виділяє коштів на поповнення колекцій державних та комунальних музеїв. При цьому з початком агресії Росії у 2014 році музейний фонд України втратив понад 1 700 000 предметів, викрадених, знищених чи пошкоджених Росією. 

Міністерство додає, що за статтею 18 Закону України «Про музеї та музейну справу», державна частина Музейного фонду України формується, зокрема, шляхом передачі обернених згідно з законодавством у дохід держави музейних предметів та предметів музейного значення.

«Детектор медіа» звернувся до Мінкульту із запитом щодо рішення про картини Медведчука і очікує на відповідь.

В Агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА) ще 17 квітня повідомили, що незабаром відбудеться засідання конкурсної комісії, яка визначить реалізатора картин.  Вартість полотен визначать при підготовці аукціону майданчиком «Прозорро.Продажі». Усі кошти від продажу картин поповнять держбюджет України, повідомили в АРМА.

Вже сьогодні, 19 квітня, АРМА оголосила про початок конкурсу та визначила дату оголошення переможця — 9 травня 2024 року. Це рішення прийняли на засіданні Комісії з питань проведення конкурсного відбору юридичних осіб, які здійснюють реалізацію арештованих активів, до складу якої входять представники АРМА, Міністерства юстиції України та Міністерства економіки України.

Втім, заступник голови комісії Станіслав Петров повідомив, що якщо в колекції виявлять картини, що становлять культурну цінність для держави, Агентство може прийняти рішення призупинити процедуру їх продажу

Крім того, заступник голови АРМА Грігол Катамадзе повідомив, що Агентство направило лист до МКІП із пропозицією залучити фахівців до експертизи картин. «Сприяння для фахівців Мінкульту як з нашого боку, так і з боку майданчика для підготовки аукціону буде повне та всебічне», — наголосив Станіслав Петров. 

АРМА вважає, що такий крок «дозволить, з одного боку, не зупинити надходження до державної скарбниці коштів, так необхідних Україні, особливо в часи війни, з іншого — зберегти для нащадків шедеври культурної спадщини».

Катамадзе повідомив також, що вилучені у 2022 році картини Медведчука весь цей час зберігаються в окрему приміщенні Національного художнього музею, відповідно до необхідних умов й температурного режиму.  

Проти виставлення картин на продаж виступили й низка українських мистецтвознавців та арткураторів, пише «УП.Життя».

Зокрема, мистецтвознавиця й кураторка Ольга Сагайдак написала, що в арештованій колекції Медведчука є твори музейного значення. На її думку, АРМА мала би порадитися з фахівцями-музейниками, які з робіт варто лишити в державній власності. «Зазвичай музеї мають пріоритетне право придбання робіт з аукціонів. Але в нашій ситуації музей не має коштів, свідомі ж меценати в більшості донатять на армію», зазначає вона.

Сагайдак додала, що в нинішніх умовах картини зможуть продати за ціною, значно нижчою за їхню реальну вартість: «Ринок антикваріату зараз відсутній, аукціони практично не проводяться. Отже, те, що в 2012 коштувало 60–70–100 тис. дол, зараз буде виставлено за 10–20 тис. дол. Вартість цих творів у повоєнний період буде на порядок вищою».

Мистецтвознавиця, кураторка, авторка книг про українське мистецтво Діана Клочко закликала МКІП подбати про те, щоб важливі роботи були передані до колекцій національних музеїв.

Ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк назвала це рішення «аукціоном небаченої щедрості» і звернула увагу, що АРМА не оприлюднює повного переліку картин із колекції Медведчука, яку збирається виставити на продаж. Вона вважає, що для роботи з арештованими картинами потрібно створити відкриту комісію з мистецтвознавців, слідчих і судових експертів, а також музейників, артдилерів, організаторів мистецьких аукціонів тощо. Платформою для цього, на думку Подоляк, міг би стати один з національних музеїв.

Нагадаємо, у 2022 році правоохоронці наклали арешт на 264 картини Віктора Медведчука. До його колекції належать роботи Івана Айвазовського, Володимира Орловського, твори закарпатських митців XX століття Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі, а також ікони з бурштину та бісеру. За рішенням суду, їх передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів для реалізації, яке готує їх до продажу. Зараз ці твори тимчасово зберігаються в Національному художньому музеї.

За даними журналістів «Слідства.Інфо», офіційна експертиза, яку проводить Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, оцінює картини з колекції Медведчука значно дешевше, ніж незалежні експерти.

Фото: картина Івана Айвазовського з колекції Медведчука / «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2751
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду