Офіційна експертиза оцінює картини з колекції Медведчука значно дешевше, ніж незалежні експерти — «Слідство.Інфо»

Офіційна експертиза оцінює картини з колекції Медведчука значно дешевше, ніж незалежні експерти — «Слідство.Інфо»

2 Лютого 2023
2837
2 Лютого 2023
14:24

Офіційна експертиза оцінює картини з колекції Медведчука значно дешевше, ніж незалежні експерти — «Слідство.Інфо»

2837
Журналісти отримали список із повним переліком вилучених у Медведчука творів мистецтва та дізналися, що з ними відбувається зараз.
Офіційна експертиза оцінює картини з колекції Медведчука значно дешевше, ніж незалежні експерти — «Слідство.Інфо»
Офіційна експертиза оцінює картини з колекції Медведчука значно дешевше, ніж незалежні експерти — «Слідство.Інфо»

У розпорядженні «Слідства.Інфо» опинився документ з переліком вилученої у Віктора Медведчука колекції картин, а також фотографії цих мистецьких робіт. Журналісти поговорили з експертами про те, скільки можуть коштувати найцінніші картини з цієї приватної колекції. Також вони розпитали про це спеціалістів, які проводитимуть офіційну експертизу. Співставивши думки опитаних, журналісти дійшли висновку, що офіційна експертиза наразі викликає підозри. Про все це «Слідство.Інфо» розповідає у своєму відеоматеріалі «Золота колекція Медведчука».

Наприкінці жовтня 2022-го слідчі управління Державного бюро розслідувань та СБУ вилучили з маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці 316 предметів мистецтва, серед яких більша частина — це картини.

У списку з переліком вилученого майна згадуються три роботи українсько-російського художника Івана Айвазовського. «Слідство.Інфо» припускає, що вони і є найціннішими та найдорожчими в арештованій колекції Медведчука. Отримавши фото однієї з них, журналісти попросили експертів оцінити її приблизну вартість.

В разі, якщо це не підробка, вартість може складати, на думку експертів, від 80 до 200 тисяч доларів. Ціна ще двох картин Айвазовського, за словами експертів, з якими консультувалися журналісти, на мистецькому ринку коливається від 5 тисяч до 3 мільйонів доларів.

У документі про вилучення вказано, що всі предмети мистецтва передали до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, розповідає «Слідство.Інфо». Експерти тільки почали свою роботу, оскільки раніше працювали над експертизою іншої колекції.

У відповідь на прохання журналістів показати картини Айвазовського та провести їхню оцінку, експерти Інституту  показали лише одну картину з трьох, зазначених у переліку вилученого майна,

Мистецтвознавиця Ірина Ходченко підтвердила «Слідству.Інфо», що це картина Айвазовського. За словами експертки, вона може коштувати до 100 тисяч гривень, що значно менше тої ціни, яку озвучили журналістам незалежні експерти. «Цікаво, яка цифра буде в остаточній — офіційній — експертизі», — ставлять запитання розслідувачі. 

Також «Слідство.Інфо» повідомляє, що у відповідь на їхній запит щодо подальшої долі колекції Медведчука СБУ зазначила, що наразі майно Віктора Медведчука арештоване та може бути конфісковане на користь держави, оскільки щодо Медведчука порушено кілька справ, одна з яких — за підозру у держзраді.

Нагадаємо, Віктор Медведчук 24 лютого 2022 року втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України перед початком повномасштабної війни.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

Личаківський районний суд Львова залишив Медведчука під вартою до 14 листопада.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через постачання вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

10 січня 2023 року стало відомо, що президент Володимир Зеленський позбавив громадянства народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Андрія Деркача, яких підозрюють у державній зраді. 13 січня 2023-го Верховна Рада проголосувала за позбавлення цих осіб депутатських мандатів.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2837
Читайте також
21.03.2023 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
8 548
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду