Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»

Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»

25 Квітня 2024
472
25 Квітня 2024
14:14

Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»

472
Герой стрічки пішов на війну добровольцем ще у 2014 році, у 2022-му боронив «Азовсталь», потрапив до російського полону і повернувся в Україну завдяки обміну.
Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»
Сьогодні канал «Дім» покаже документальний фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон»

У четвер, 25 квітня, о 19:30 на телеканалі «Дім» відбудеться показ документального фільму «Фортеця Маріуполь. Саймон». Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі телеканалу.

Фільм режисерки Юлії Гонтарук, який став переможцем фестивалю Doc Kyiv Fest, розповідає про оборонця Маріуполя, бійця полку «Азов» Олега Крісенка з позивним «Саймон».

Хлопець з Миколаєва пішов на війну добровольцем ще в 2014 році. У 2022-му разом з іншими захисниками боронив «Азовсталь», потрапив до російського полону. У травні 2023 року повернувся в Україну завдяки обміну. У фільмі Олег розповідає про пережите в полоні, тортури й ненависть росіян, про обмін та життя після повернення в Україну.

«У мене не було такого відчуття, що ось ми їдемо на обмін. Пам’ятаю, хлопці стоять і кажуть: “Обмін”. А я кажу: “Ні хлопці. От як перейдемо кордон, я побачу український прапор, ось тоді я повірю, що це обмін”. Нас довго перевозили. Ми приїжджаємо в російську в’язницю, де грає гімн Росії, відкривається борт, починають кричати, щоб ми швидко виходили. Все в матюках, в побоях. Це було дуже жорстко. Нас тоді били цілий день. Мене били постійно», — згадує Саймон.

Зараз Олег Крісенко бере активну участь в акціях на підтримку родин полонених та поранених, в акціях #FreeAzov, що нагадують українцям про захисників, які досі залишаються в російському полоні. Стрічка також містить архівні кадри служби Саймона до повномасштабного вторгнення і розповідь дружини Олега про те, як проходила реабілітація чоловіка після повернення в Україну, як вона вибудовувала фактично наново відносини з коханою людиною, що пережила страшні випробування.

«Фортеця Маріуполь» — цикл документальних фільмів виробництва творчого об’єднання Babylon'13 про воїнів, які обороняли Маріуполь у повному оточенні протягом 86 днів. Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Режисерка фільму Юлія Гонтарук уже 10 років знімає війну і розповідає історії людей, які пішли захищати Україну спершу з 2014-го, а згодом — у 2022 році. 

Перша частина циклу вийшла у березні-квітні 2022 року, коли Маріуполь був у повному оточенні російських військ. Від початку облоги режисерка Юлія Гонтарук вела розмови з бійцями полку «Азов», документувала їхні портрети та розповідала світові про героїв «Азовсталі». 

Нові серії присвячені захисникам, що повернулися з російського полону. У 2024 році фільм «Фортеця Маріуполь. Саймон» став переможцем фестивалю Doc Kyiv Fest, а також отримав спеціальний диплом за найкращий фільм від журі Спілки кінокритиків України.

Фото: кадр з фільму, скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
472
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду