«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»

«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»

17 Квітня 2024
4993
17 Квітня 2024
17:37

«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»

4993
Телепремʼєра стрічки відбудеться 19 травня, до других роковин повної окупації Маріуполя.
«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»
«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»

Телеканал «1+1 Україна» вперше на українському телебаченні покаже фільм «20 днів у Маріуполі», який у 2024 році здобув «Оскар» як найкращий документальний фільм. Телепремʼєра стрічки відбудеться 19 травня о 22:00, до других роковин повної окупації Маріуполя, повідомляє пресслужба каналу.

Фільм створили режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василиса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення вони опинилися в Маріуполі і стали останніми журналістами, кому вдалося зафіксувати початок знищення українського міста росіянами. Через 20 днів їм вдалось виїхали з міста по зеленому коридору і вивезти весь відзнятий матеріал.

Фільм розповідає про події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до нього ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» 2024 року як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії. У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Вже у 2024 році Мстислав Чернов отримав за фільм «20 днів у Маріуполі» премію Гільдії режисерів США та британську премію BAFTA за найкращий документальний фільм року. 

Нагадаємо, в українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. Нещодавно стрічка досягла рекордних позначок на Takflix, зібравши найбільшу кількість переглядів за перший вікенд серед усіх фільмів. А також встановила рекорд на платформі «Київстар ТБ», увійшовши в десятку лідерів за кількістю переглядів серед усього VOD-контенту в період з 21 по 24 березня.

З 21 квітня фільм «20 днів у Маріуполі» з’явиться на стримінговій платформі Netflix.

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США Sundance-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій. У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США. Фільм став одним із переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), а також отримав дві нагороди журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія). 

Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

За свою роботу в Маріуполі Мстислав Чернов, Євген Малолєтка й Василиса Степаненко раніше вже отримали багато міжнародних нагород: премії Лівінгстона, Рорі Пека, Королівського телевізійного товариства, DW «За свободу слова»Bayeux Calvados-Normandyімені Георгія ГонгадзеKnight International JournalismPress Freedom Awards 2022, нагороду Elijah Parish Lovejoy та стали журналістами року за версією «Української правди».

У березні 2023 року світлини Євгена Малолєтки з Маріуполя стали найкращими на європейському етапі міжнародної премії World Press Photo.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4993
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nenil
11 дн. тому
Після того,як показали в кінотеатрах, покажуть по Нетфліксу, нарешті розродяться на 1+1.Хочеться сказати по хорошому:ідіть в сраку
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду