Захоплення та трішки зради. Як у соцмережах відреагували на перемогу фільму «20 днів у Маріуполі» на «Оскарі»

Захоплення та трішки зради. Як у соцмережах відреагували на перемогу фільму «20 днів у Маріуполі» на «Оскарі»

Чимало українських письменників, ведучих, журналістів, музикантів та громадських діячів відреагували на перемогу української стрічки.
Захоплення та трішки зради. Як у соцмережах відреагували на перемогу фільму «20 днів у Маріуполі» на «Оскарі»
Захоплення та трішки зради. Як у соцмережах відреагували на перемогу фільму «20 днів у Маріуполі» на «Оскарі»
11 Бер 2024
0
4566

Фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова, фотокореспондента Євгена Малолєтки та продюсерки Василиси Степаненко здобув перемогу в номінації «Найкращий документальний фільм».

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов пригадав у своєму фейсбуці, як минулого року Володимиру Зеленському не дозволили виступити на церемонії вручення «Оскара».

«Що роблять українці, коли “уставші ат вайни” американці не дають Зеленському виступити на церемонії “Оскара” з нагадуванням про війну? Українці знімають круте кіно про війну, виграють “Оскара”, і на церемонії нагадують американцям про війну)) Так, не Зеленським єдиним можна достукатись до черствих сердець», — ідеться в дописі.

Письменник та журналіст Богдан Логвиненко написав, що це — надважлива перемога для України, телеведучий Тімур Мірошниченко зазначив про історичний момент та історичну промову, а письменник і музикант  Сергій Жадан наголосив на тому, що ці нинішні перемоги української культури є гіркими й болючими.

Письменниця та режисерка Ірина Цілик написала кілька постів про фільм «20 днів у Маріуполі». Вона згадала, що українці вже пишалася двома відзнаками від Американської кіноакадемії. «Але сьогоднішня нагорода для нас дуже особлива. Вперше український режисер отримав "Оскар" за стрічку від України, тож славімо його», — йдеться в дописі Цілик.

А в наступному пості вона подякувала авторам фільму та героям за сміливість і додала: «І так, “Оскар” та інші відзнаки важливі в наш час, коли увага до будь-якої теми так легко перемикається на інші. Хоп — і нема інфоприводу, світ понісся далі. Але я дуже сподіваюся, що кадри з "20 днів у Маріуполі" довго стоятимуть перед очима різних людей, які його подивилися. І я не знаю, скільки глядачів сьогодні вночі було у церемонії “Оскара”, але минулого року, пишуть, їх було 19 мільйонів. Мстислав від імені команди виголосив дуже точну промову, яку, сподіваюся, було почуто. Героям слава!».

Також Ірина Цілик написала про зраду в соцмережах. Користувачі, зокрема, критикують зовнішній вигляд режисера Мстислава Чернова та його команди, мовляв, «виглядали занадто красиво і з гарними укладками». А також нарікають на те, що фільм неможливо подивитися, бо він «недоступний для легальних онлайн-переглядів в Україні». Пані Ірина наголосила, що автори фільму не завжди впливають на такі питання, та пояснила чому.

В інстаграмі висловилися про важливість цього фільму та перемоги на «Оскарі», привітали команду з важливою відзнакою ведучі Анатолій Анатоліч, Андрій Бєдняков, Юрій Горбунов, блогерки Раміна Есхакзай, Христина Решетник, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.
Телеведуча Катя Осадча поділилась тим, що змогла подивитися 20 хвилин фільму й запам'ятала кожну історію, показану у стрічці. Завершила допис словами: «Ми будемо продовжувати боротися на всіх можливих фронтах. Але за правду і свободу ми не можемо бути в боротьбі наодинці, адже ми зараз щит для світу».

У сториз в інстаграмі про перемогу написали співачки Джамала, Оля Полякова, лідерка гурту The Hardkiss Юлія Саніна, Джері Хейл, співак Монатік, режисер Алан Бадоєв, ведучий Олександр Педан, блогер Антон Птушкін, репер Ярмак і телеведучі Маша Єфросиніна та Марічка Падалко.

Про важливість перемоги на «Оскарі» висловилася низка відомих митців та представників шоубізнесу. Проте, як писала Ірина Цілик, знайшлися й ті, хто покритикував режисера і команду фільму «20 днів у Маріуполі» через «не такий» вигляд на церемонії нагородження. Хоча образи і режисера, і фотокореспондента, і продюсерки й так були стримані. Чи у соцмережах з'явилась критика через те, що наразі фільм недоступний до перегляду на онлайн-платформах, хоча він був у прокаті в кінотеатрі й досі влаштовуються спецпокази (тут підсвітилась проблема того, що в Україні поки тільки формується культура підписок і не всі володіють знаннями щодо авторських прав). Це трішки засмучує, але пам'ятаймо й те, що не завжди все, що пишуть у соцмережах, відповідає думкам реальних людей.

Фото: соцмережі, Patrick T. Fallon / AFP (Getty Images)


«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Ексведучий «Інтера» та в минулому спортивний журналіст ніяк не зупиниться. Ділиться своєю безцінною експертною думкою в тіктоку та просуває меседжі російської пропаганди.
26 Квіт 2024 19:00
404
Катерина Городнича
«Антоніна»
Гівняні прикраси, гівняні картини і гівняний мерч. Це не відгук на продукцію. Це її офіційний опис. Киянка Міша Куш у соцмережах рекламує свої товари бренду VALERA, зроблені з голубиного посліду. Спецпроєкт пабліку «Шо там» став нашою улюбленою нативною рекламою з першого перегляду.
25 Квіт 2024 19:30
936
Марина Крижня
«Антоніна»
У відеоролику співак Володимир Дантес та порноакторка Джозефін Джексон озвучили «пікантні» відео з котиками.
25 Квіт 2024 17:40
737
Марина Крижня
«Антоніна»
Користувачі соцмереж знову почали обговорювати фемінітиви. Здається, ця тема невичерпна.
24 Квіт 2024 18:00
7 493
Марина Крижня
«Антоніна»
Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці. Якийсь, як каже Кіпіані, покидьок створив профіль, підписався його ім'ям та додав до нього нецензурне слово.
18 Квіт 2024 17:10
561
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча мала модерувати захід на економічну тематику для великої державної компанії, яку Яна не називає.
17 Квіт 2024 16:10
1 253
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду