detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
17.04.2024 17:37
«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»
«1+1 Україна» покаже документальну стрічку «20 днів у Маріуполі»
Телепремʼєра стрічки відбудеться 19 травня, до других роковин повної окупації Маріуполя.

Телеканал «1+1 Україна» вперше на українському телебаченні покаже фільм «20 днів у Маріуполі», який у 2024 році здобув «Оскар» як найкращий документальний фільм. Телепремʼєра стрічки відбудеться 19 травня о 22:00, до других роковин повної окупації Маріуполя, повідомляє пресслужба каналу.

Фільм створили режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василиса Степаненко. На початку повномасштабного вторгнення вони опинилися в Маріуполі і стали останніми журналістами, кому вдалося зафіксувати початок знищення українського міста росіянами. Через 20 днів їм вдалось виїхали з міста по зеленому коридору і вивезти весь відзнятий матеріал.

Фільм розповідає про події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до нього ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» 2024 року як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перша українська стрічка, нагороджена премією Американської кіноакадемії. У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Вже у 2024 році Мстислав Чернов отримав за фільм «20 днів у Маріуполі» премію Гільдії режисерів США та британську премію BAFTA за найкращий документальний фільм року. 

Нагадаємо, в українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. Нещодавно стрічка досягла рекордних позначок на Takflix, зібравши найбільшу кількість переглядів за перший вікенд серед усіх фільмів. А також встановила рекорд на платформі «Київстар ТБ», увійшовши в десятку лідерів за кількістю переглядів серед усього VOD-контенту в період з 21 по 24 березня.

З 21 квітня фільм «20 днів у Маріуполі» з’явиться на стримінговій платформі Netflix.

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США Sundance-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій. У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США. Фільм став одним із переможців Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), а також отримав дві нагороди журналістської премії Royal Television Society 2023 (Велика Британія). 

Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

За свою роботу в Маріуполі Мстислав Чернов, Євген Малолєтка й Василиса Степаненко раніше вже отримали багато міжнародних нагород: премії Лівінгстона, Рорі Пека, Королівського телевізійного товариства, DW «За свободу слова»Bayeux Calvados-Normandyімені Георгія ГонгадзеKnight International JournalismPress Freedom Awards 2022, нагороду Elijah Parish Lovejoy та стали журналістами року за версією «Української правди».

У березні 2023 року світлини Євгена Малолєтки з Маріуполя стали найкращими на європейському етапі міжнародної премії World Press Photo.

Читайте також:

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY