Євген Малолєтка став одним з переможців фотопремії World Press Photo

Євген Малолєтка став одним з переможців фотопремії World Press Photo

29 Березня 2023
1467
29 Березня 2023
15:32

Євген Малолєтка став одним з переможців фотопремії World Press Photo

1467
Малолєтка переміг з фоторепортажем «Облога Маріуполя». До переможців увійшла також світлина з Харкова та серія знімків про людей, які зазнали ампутацій внаслідок війни.
Євген Малолєтка став одним з переможців фотопремії World Press Photo
Євген Малолєтка став одним з переможців фотопремії World Press Photo

Український фотожурналіст Євген Малолєтка став одним з переможців регіонального етапу найпрестижнішої міжнародної фотопремії World Press Photo. Він переміг з фоторепортажем «Облога Маріуполя». 

Організатори премії оголосила 24-ох переможців сьогодні, 29 березня, повідомляється на сайті фотоконкурсу.

Малолєтка потрапив до числа переможців у категорії Європа. Разом з ним лауреатами стали ще чотири фотографи, два з них – з фотографіями з війни в Україні.

Як зазначають організатори, роботи переможців фотопремії World Press 2023 «відображають значущі світові події й важливі моменти 2022 року, не помічені мейнстримними ЗМІ, та привертають увагу до найнагальніших проблем, що постають перед світом прямо зараз: від спустошливих знімків війни в Україні й історичних протестів в Ірані до реалій Афганістану під владою талібів, а також незчисленні обличчя кліматичної кризи від Мороко до Австралії, Перу, Казахстану».

Фотосюжет Малолєтки, як йдеться в його описі на сайті премії, «висвітлює реалії російських обстрілів Маріуполя прямолінійно, не зловживаючи трагізмом та іншими зображальними можливостями. У ньому повно рідкісних та історичних світлин, знятих із різних ракурсів на рівні очей, бездоганно добраних і оброблених, аби донести ціну війни для цивільного населення. Кожне фото залишило слід у серцях журі. Їх приголомшило те, як український фотограф ризикував власним життям, аби зловити в об’єктив російських комбатантів і показати ці зображення всьому світові. Цей сюжет стане добіркою моторошних і незабутніх сцен з війни, яка досі триває».

Окрім роботи Євгена Малолетки, до добірки переможців увійшла світлина з Харкова, знята грецьким фотографом Алкісом Константінідісом, на якій жінка плаче над тілом вбитого батька.

Також журі відзначило серію знімків «Воєнні рани» фотографа Еміліо Моренатті. На них автор зображує людей, які зазнали ампутацій внаслідок російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

World Press Photo — один з найпрестижніших міжнародних конкурсів фотографів, заснований 1955 року. Цьогоріч члени журі розглянули 60 тисяч фоторобіт від 3752 фотографів зі 127 країн. З них обрали 24 переможців, які походять із різних регіонів і висвітлюють сюжети з фронтів війни, питання культури, ідентичності, міграції, пам’ять про втрачене минуле й уривки ближнього та далекого майбутнього.

 Роботи з Маріуполя авторства Євгена Малолєтки та Мстислава Чернова продовжують здобувати відзнаки в усьому світі. Зокрема, фотографи вже отримали премію імені Георгія Гонгадзе, премію для військових кореспондентів Bayeux Calvados-Normandyпремію Deutsche Welle «За свободу слова». Малолєтка і Чернов також стали «журналістами року», перемігши у номінації премії «Української правди». Їх також відзначили міжнародною премією «За свободу преси» (Press Freedom Awards).

Нещодавно редакція Guardian Picture Desk обрала фотографа Associated Press Євгена Малолєтку найкращим фотографом року

Фото з циклу «Облога Маріуполя» / Євген Малолєтка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1467
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду