У кінофестивалі «Санденс» візьмуть участь два документальних фільми з України

У кінофестивалі «Санденс» візьмуть участь два документальних фільми з України

8 Грудня 2022
1748
8 Грудня 2022
17:39

У кінофестивалі «Санденс» візьмуть участь два документальних фільми з України

1748
У міжнародному конкурсі змагатимуться роботи Романа Любого та Мстислава Чернова.
У кінофестивалі «Санденс» візьмуть участь два документальних фільми з України
У кінофестивалі «Санденс» візьмуть участь два документальних фільми з України

До міжнародної конкурсної програми кінофестивалю «Санденс» увійшли фільми «Залізні метелики» та «20 днів у Маріуполі».

Стрічка Романа Любого «Залізні метелики» змагатиметься у World Cinema Documentary Competition. Кінорежисер досліджує обставини збиття літака MH17, риторику російських пропагандистів довкола цієї події та реакцію світової спільноти на цей злочин.

Фільм створило кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з TrimaFilm (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина). Продюсери стрічки — Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Гьотце.

Фільм фокусується на трагедії на початку війни на Донбасі, коли 17 липня 2014 року російські військові, керуючи зенітним ракетним комплексом «Бук», у небі над українським Донбасом збили малайзійський Boeing рейсу MH1. На борту перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Слідство у цій справі тривало 8 років. 17 листопада 2022 року суд в Гаазі виніс рішення, що MH17 збили із ЗРК «Бук» з території окупованого Первомайського російські військові. Того ж дня громадян Росії Ігоря Гіркіна і Сергія Дубінського та громадянина України (колаборанта) Леоніда Харченка визнали винними та засудили до довічного ув'язнення і виплати компенсацій родинам загиблих.

«Цей фільм присвячений пасажирам і екіпажу рейсу MH17 та всім жертвам російської агресії проти України. Це наша реакція на непокаране вбивство 298 громадян різних країн і континентів, яке було скоєне у нас вдома, і ми не могли не висловитись. Це наша відповідь вбивцям і брехунам від нас як від громадян України і як громадян Світу», — каже автор стрічки Роман Любий.

За матеріалами кримінальних проваджень про ці воєнні злочини Любий зняв два короткометражні фільми. «Спершу я думав, що “Залізні метелики” теж буде чистим доком та потім поступово у сценарії почало зʼявлятися художнє оформлення, яке стало майже рівноцінним компонентом. В історії про MH17 часто бракує слів, щоб описати почуття, але зробити це у цій роботі мені допомогла техніка фізичного театру, коли я можу висловитися завдяки рухам акторів», — розповів кінорежисер.

Кадр з фільму «Залізні метелики» 

«Режисер Роман Любий використовує безліч візуальних матеріалів та особистих свідчень, щоб створити це художнє, але все ще обґрунтоване дослідження переломного моменту в сучасній світовій історії. Цей випадок масового вбивства не лише зруйнував життя людей та майбутнє, яке вони могли побудувати, але й містив паростки майбутнього, в якому ми тепер живемо», — пише про фільм команда Sundance Film Festival.

У конкурсі World Cinema Documentary Competition представлено фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова. Виробником стрічки є американська телемережа PBS. Як ідеться в анонсі фільму на сайті PBS, робота Чернова стала частиною спільного проєкту PBS Frontline та Associated Press, що досліджує тему жертв російської агресії в Україні.

Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі»

«"20 днів у Маріуполі" — незвичайний, унікальний погляд на російську атаку на українське місто Маріуполь через об’єктив відеожурналіста AP Мстислава Чернова», — зазначають представники PBS. Frontline є найтривалішим документальним серіалом телерозслідувань у США.

«Санденс» (Sundance Film Festival) — головний кінофестиваль незалежного кіно у США. З моменту заснування у 1981 році тут відбулися прем'єри фільмів Мартіна Скорсезе, Крістофера Нолана, братів Коенів та багатьох інших.

«Вавилон’13» — незалежне об’єднання кінематографістів, що утворилося на початку Революції гідності. Під час повномасштабного вторгнення Росії кінематографісти об’єднання продовжили працювати та знімати війну. З 24 лютого вони випустили понад 100 коротких метрів, також зняті повні метри.

Мстислав Чернов — фотограф, військовий кореспондент. Висвітлював Революцію гідності, початок війни Росії проти України у 2014 році, наслідки збиття Boeing 777 Malaysia Airlines, війну в Сирії, битви в Іраку. За фотографії з Маріуполя разом із колегою Євгеном Малолєткою він отримав низку нагород. Серед них призи Deutsche Welle Freedom of Speech Award, Knight International Journalism Awards, Biagio Agnes Award, Bayeux Calvados-Normandy Award, Elijah Parish Lovejoy Award, Free Media Awards, Премія імені Георгія Ґонґадзе та інші.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1748
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду