Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»

11 Березня 2024
4806
11 Березня 2024
03:06

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»

Артур Колдомасов
Аналітик «Детектора медіа»
4806
Стрічка Мстислава Чернова здобула нагороду в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм».
Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»
Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав премію «Оскар». Стрічка режисера Мстислава Чернова перемогла в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Про це повідомили під час 96-ї церемонії нагородження премією Американської кіноакадемії. 

Раніше фільм отримав нагороду британської премії BAFTA

Нагадаємо, «20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. 

Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

У травні 2023 року творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією. Режисер Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США. 

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США.

Фото: фейсбук-сторінка 20 Days in Mariupol

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4806
Читайте також
07.04.2024 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
1 727
11.03.2024 18:00
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
1 603
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду