ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години

ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години

6 Березня 2024
641
6 Березня 2024
12:33

ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години

641
Журналісти скаржаться ІМІ, що їх не пускали в тилові міста під час повернення з відряджень у період комендантської години.
ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години
ІМІ закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам з акредитацією ЗСУ вільно переміщатися в тилу під час комендантської години

Інститут масової інформації закликає військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам, що мають акредитацію Збройних сил України, вільно переміщатися в тилових містах під час комендантської години.

ІМІ повідомив, що отримав від кількох журналістів скарги на те, що їх не пускали в тилові міста під час повернення з відряджень у період комендантської години. Як розповіли представники преси, у них на блокпостах, окрім акредитації ЗСУ, вимагають додаткові документи для пропуску, причому в кожному місті діє своя система пропуску.

Зокрема, один з журналістів-телевізійників повідомив ІМІ, що він змушений переміщатися Києвом та областю з окремою перепусткою, яка діє в цьому регіоні.

«Система побудована на наявності різних документів. Наприклад, по Києву та області ви маєте пересуватися за пропуском, який дійсний для Києва та області, в інших областях недійсний. До того ж не всі (на блокпостах. — ІМІ) розуміють документи. Наприклад, на блокпостах у віддалених регіонах, на півночі, нас часто просили показати паспорт замість акредитації ЗСУ», — розповів журналіст на умовах анонімності. 

Він також наголосив, що перепустку журналістам дають саме на авто, на якому вони пересуваються. 

«Те, що треба купа всього для роботи, — це факт. З іншого боку, це логічно, бо журналіст може використати свою акредитацію для власних потреб, таке теж треба застерегти. А коли є додатковий дозвіл на службовий автомобіль, сам уже не погасаєш», — зазначив журналіст. 

Представник іншого медіа розповів ІМІ, як його не пустили до Києва, попри те, що він має акредитацію ЗСУ.

«Спізнилися на п'ять хвилин після початку комендантської, і нас нацгвардійці вже не пустили до Києва. Сказали розвертатися та ночувати або в машині, або їхати до готелю. Акредитація для них не є показовою. Вони питають дозвіл від КМВА. Як я розумію, потрібен дозвіл на машину», — сказав журналіст.

За його словами, він разом з колегами мусив ночувати в готелі в області, а зранку повертатися до Києва.

Він додав, що не звертався до КМВА з цього питання, а редакція не мала часу, щоб визначитися, як діяти в цій ситуації. Також журналіст зазначив, що про подібні випадки чув від інших колег.

Ще один журналіст розповів ІМІ про випадок, який трапився з ним 16 липня 2023 року, коли він їхав центром Харкова близько другої ночі знімати наслідки чергового ракетного обстрілу. Його зупинила патрульна поліція й запитувала, окрім акредитації ЗСУ, дозвіл від місцевої влади на пересування містом у цей час.

«Коли вони підʼїхали, я представився, показав акредитацію і пояснив, що їду на місце обстрілу. Вони спочатку запитали, як вони можуть перевірити, чи дійсно мені видавали цю акредитацію. Я порекомендував їм звернутися на гарячу лінію, номер якої вказано на акредитації. Після короткої дискусії про те, чи працює цей номер о другій ночі, вони запитали, чи є в мене дозвіл на пересування містом у комендантську годину від місцевої влади. Я сказав, що не маю, не чув про подібні дозволи. Крім того, моя акредитація вже дає мені право пересування в комендантську годину, і я сумніваюся, що місцева влада має вищу за Генштаб ЗСУ владу, — розповів журналіст. — Вони ще деякий час переконували мене в необхідності отримати подібний дозвіл, після чого я попросив їх або затримати мене і доправити до відділка поліції, або дати можливість робити мою роботу. Далі ми мирно розʼїхались у своїх справах».

У своїй публікації ІМІ зазначив, що звернувся до пресслужби Київської міської військової адміністрації по роз’яснення. 

Читайте також:

Нагадаємо, з 3 лютого 2024 року почав діяти оновлений наказ №73 Головнокомандувача Збройних сил України «Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану».

Його ключова новація — спрощення доступу акредитованих журналістів до роботи в зоні бойових дій та чіткий опис зон цього доступу — зеленої, жовтої та червоної.

На основі роз’яснень, отриманих від Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ та Управління преси та інформації Міноборони, Інститут масової інформації сформулював відповіді на запитання, що найчастіше виникають у журналістів щодо наказу №73.

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
641
Читайте також
07.02.2024 17:11
Володимир Зеленчук, «Інститут масової інформації»
648
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
51 дн. тому
Правильно, дозволи потрібні різні, щоб ворог не знав. На цьому і попадаються ворожі агенти та дрг.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду