detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
16.04.2024 12:02
Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ
Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ
За спостереженням експертів, майже в половині матеріалів про війну журналісти посилаються на офіційні джерела інформації, у кожній десятій новині — на власні джерела.

30,7% новин у найбільш відвідуваних українських онлайн-медіа в квітні 2024 року були присвячені безпосередньо бойовим діям на війні Росії проти України. Порівняно з попередніми періодами кількість публікацій про війну зменшилася. Про це свідчать результати моніторингового дослідження Інституту масової інформації, проведеного серед десяти онлайн-медіа України, які, за даними Similarweb, мають найбільше заходів користувачів. Ідеться про «Обозреватель», «Цензор.НЕТ», ТСН, «РБК-Україна», «Українська правда», «24 канал», УНІАН, NV, «Кореспондент», «Фокус».

Як і раніше, за кількістю публікацій про війну лідирує сайт «Цензор.НЕТ», у якого бойовим діям було присвячено 51% усіх новин у стрічці (у травні 2023 року їх було 71%). Найменше воєнних новин опубліковано на сайті NV — 17%. Втім, більшість новин в онлайн-медіа так чи інакше пов’язані з війною — навіть коли йдеться про розважальний контент, він може подаватися з урахуванням воєнного контексту або на його тлі. Це особливо відчутно в матеріалах про внутрішню політику чи міжнародні події, зауважують в ІМІ.

Згідно з дослідженням, майже в половині матеріалів про війну (47,2%) журналісти посилаються на офіційні джерела інформації. На другому місці за кількістю посилань західні джерела (13%). 11,4% матеріалів, що стосуються війни, походять з російських джерел. Здебільшого це матеріали про результати обстрілів чи атак українських дронів на російській території, або ж інформація про події, важливі для України.  

Інфографіка ІМІ

У кожній десятій новині про війну (9,4%) медіа посилаються на власні джерела. Думки експертів виступають у якості джерел у 8,5% матеріалів. 

У 2,6% новин узагалі не вказані джерела. Це ставить під сумнів прозорість та достовірність інформації, що є фундаментальними принципами журналістики, йдеться в дослідженні. 

«Загальна картина війни Росії проти України, що змальовується новинами українських медіа, виглядає менш оптимістичною, ніж улітку минулого року, що кореспондується з реальним станом справ», — відзначають автори дослідження.

Моніторинг проводився серед десяти онлайн-медіа України, що, за даними Similarweb, мають найбільше заходів користувачів. За допомогою моніторингового робота ІМІ з рубрики новин кожного сайту витягнуто по 100 матеріалів, які вийшли одночасно в стрічках новин кожного видання від 9:00 2 квітня 2024 року. З цих матеріалів були виокремлені та проаналізовані новини, що безпосередньо стосуються війни Росії проти України. 

Раніше ІМІ проводив дослідження, результати якого показали, що більшість новин, які поширюють в онлайн-медіа України з російських джерел, є недостовірними.

Читайте також: 

Ілюстрація ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY