Олексій Мацука про проєкт для українців за кордоном «Додому» та канал для окупованих територій

Олексій Мацука про проєкт для українців за кордоном «Додому» та канал для окупованих територій

2 Квітня 2024
1482
2 Квітня 2024
16:11

Олексій Мацука про проєкт для українців за кордоном «Додому» та канал для окупованих територій

1482
Наприкінці березня гендиректор «Укрінформу» виступив з ініціативою запустити проєкт «Додому» для тих, хто через війну виїхав з України.
Олексій Мацука про проєкт для українців за кордоном «Додому» та канал для окупованих територій
Олексій Мацука про проєкт для українців за кордоном «Додому» та канал для окупованих територій

Генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що наразі працює над розробкою концепції інформаційного проєкту «Додому», який буде адресований українцям за кордоном.

«Поки думаю над адекватним концептом», — сказав нам Мацука у відповідь на питання, на якій стадії зараз перебуває проєкт «Додому».

Він також уточнив, що наразі  не може назвати конкретні терміни запуску чи презентації концепції проєкту. Мацука додав,  що над її розробкою також працює редакція іномовлення, яка є в «Укрінформі» та яку він же й очолив після свого призначення на посаду гендиректора інформагентства.   

Нагадаємо, наприкінці березня гендиректор «Укрінформу» Олексій Мацука виступив з ініціативою запустити проєкт «Додому» для тих, хто через війну виїхав з України.

«Детектор медіа» також спитав  у Олексія Мацуки про його нещодавню заяву, що Україні слід запустити російськомовний канал для мешканців окупованих територій.

У відповідь він сказав, що ця його заява була «скоріше емоцією».

Як писав «Детектор медіа» раніше, під час нещодавнього Всеукраїнського форуму «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» Олексій Мацука висловив думку, що українська влада має подбати про створення російськомовного каналу для тих, хто сьогодні мешкає на тимчасово окупованих українських територіях.

«Мовний телеканал для окупованих територій має бути. На жаль, сьогодні телеканал “Дом” не мовить на повну потужність для окупованих територій, яких стало більше. Нонсенс, парадокс: більше територій окупованих — менше каналів. Як таке може бути? Де канал “Дом”? Чому нема каналу “Дом” в Сімферополі? Чому держава не виділяє гроші на мовлення російською мовою для окупованих територій? Має бути», — сказав Мацука.  

31 березня Мацука опублікував на своїй фейсбук-сторінці допис, в якому прокоментував «дивний медіашум під назвою “Дом-2”», маючи на увазі той резонанс, який спричинила його заява. Він наголосив, що «в ході публічної дискусії відбувся робочий обмін думками, і зараз не йдеться про якесь конкретне рішення щодо створення такого каналу».

«Виступаючи на форумі, я окремо наголосив, що висловлюю свою приватну думку, а канал “Дім” логічно згадав, бо він створювався як канал для ТОТ. Зараз у “Дому” інші задачі. У моєму виступі взагалі не йшлося про іномовлення, і наскільки я знаю, колеги зосереджені на розширенні мережі “Дому” саме за кордоном, та на запуску нових мовних версій UATV.

Але так, я можу повторити хоч сто разів, що для наших громадян в окупації потрібен окремий канал. Це моя особиста думка і моє глибоке переконання», — написав Мацука.

У пресслужбі ДП МПІУ, до якого входить канал «Дім», повідомили «Детектор медіа», що не мають стосунку до проєктів «Додому» і не знають про будь-які ініціативи щодо створення каналу для мовлення на окуповані території. 

Як раніше писав «Детектор медіа», канал «Дом» запустили в березні 2020 року. Його надзавданням, як зазначалося у презентації, було ментальне повернення жителів тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму. Для цього канал планував створювати об’єктивні новини, розвінчувати міфи та наративи російської пропаганди. А привабити глядачів і спонукати їх дивитися новини мав розважальний контент чотирьох найбільших комерційних медіагруп: StarLight Media, «1+1 медіа», «Медіа Групи Україна» та «Інтер медіа груп». Також в ефірі присутні серіали та фільми виробництва Студії «Квартал 95». Новини каналу мали створювати за принципом «оптимістичного ТБ», без «радянщини» та «приторності».

За кілька місяців після презентації, у травні 2020 року, Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення та фактично узаконила мовлення російськомовного каналу всередині країни, але лиш на окупованих територіях.

Натомість, невідомо, чи бачила в ті роки «Дом» його початкова (а за законом — єдина) цільова аудиторія. Мапа покриття каналу свідчила, що зона впевненого прийому сигналу мовника ледь доходить до окупованого Луганська. При цьому, щоби приймати сигнал «Дому», жителям Донецька треба було фізично розвернути антену в бік вільної території України. Крім того, на тимчасово окупованих територіях працюють «глушилки».

Поступово фокус з окупованих територій перемістився на контрольовані Україною регіони. Канал запустив всеукраїнську рекламну кампанію та після цього почав входити у мережі провайдерів по всій країні. 

Новий курс каналу ще в серпні 2021 року означив президент Володимир Зеленський, сказавши, що «Дом» має мовити «для переселенців по всій Україні». Рекламна кампанія каналу, на яку витратили загалом 30 млн гривень з бюджету, з’явилася по всій Україні.

Після початку великої війни «Дом», як і багато інших каналів, почав трансляцію марафону «Єдині новини». Однак у вересні 2022 року він перестав транслювати спільний телемарафон і змінив формат на українськомовний розважальний канал для переселенців. 

Тепер це не російськомовний канал для жителів окупованих територій, а українськомовний «інструмент комунікації» з переселенцями та біженцями за кордоном.

Читайте також: 

 Фото: Олексій Мацука / фейсбук 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1482
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду