Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки

Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки

16 Березня 2024
958
16 Березня 2024
14:00

Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки

958
Зловмисники втрутилися в роботу оператора супутникового зв’язку Eutelsat, якому належить супутник Hot Bird 13G. Наразі цим питанням займаються правоохоронні органи Франції.
Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки
Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки

Вранці 16 березня о 09:50 було зафіксовано відсутність сигналу мовлення телеканалів «FreeДом» та «Дім» на супутнику Hot Bird 13G. Зловмисники підмінили трансляцію «FreeДом» іншим контентом. Атака також призвела до порушення мовлення всіх каналів пакету, в який входять телеканали українського іномовлення. 

Про це повідомила пресслужба державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

«О 10:28 на місці телеканалу "FreeДом" було зафіксовано мовлення каналу з логотипом "Zа Жизнь!", на місці каналу "Дім" — відсутність трансляції. На інших супутниках, в мережах кабельних, IPTV та OTT-операторів, які транслюють  "FreeДом" та "Дім", ефір тривав без змін, крім тих, які отримують сигнал для трансляції через Hot Bird 13G», — йдеться в повідомленні. 

За 20 хвилин мовлення телеканалів на супутнику Hot Bird 13G вдалося відновити.

У ДП «МПІУ» зазначили, що фактом втручання в роботу оператора супутникового зв’язку Eutelsat, якому належить Hot Bird 13G, вже займаються правоохоронні органи Франції.

Hot Bird 13G — один із найпотужніших і найпопулярніших супутників, зона покриття якого охоплює Європу (включно з європейською частиною РФ), країни Центральної Азії, північне узбережжя Африки та Близький Схід.

Нагадаємо, 13 березня технічна команда Суспільного зафіксувала другу спробу заглушити з Росії сигнал каналів «Перший», «Суспільне Культура», «Суспільне Крим», «Суспільне Новини», «Суспільне Спорт», а також радіостанції на супутнику Astra. Сигнал глушили з центру космічного зв’язку «Медвежі озера» у Підмосков’ї.

Наприкінці лютого кібернападу також зазнав телеканал «Прямий». В онлайн-трансляції мовника на ютубі було зламано рухому інформаційну стрічку, внаслідок чого замість новин там стала транслюватись російська пропаганда.

Фото: ДП «МПІУ» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Читайте також
24.04.2024 12:23
Андрій Богданович
Роман Мельник
«Детектор медіа»
2 385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду