Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни

Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни

2 Жовтня 2022
1471
2 Жовтня 2022
11:01

Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни

1471
У Польщі триває Варшавська конференція з людського виміру. 30 вересня відбулася панельна дискусія «Встановлення істини та забезпечення відповідальності: роль журналістів у розкритті порушень прав людини та міжнародних злочинів під час війни».
Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни
Олексій Мацука на конференції у Варшаві розповів про медійну мобілізацію під час війни

Шеф-редактор та журналіст каналу іномовлення UATV Олексій Мацука виступив на Варшавській конференції з людського виміру. Він поділився особистим досвідом висвітлення війни та думками про роль медіа у цей період.

Як зауважив Мацука, велика війна спонукала багатьох його висловити громадянську позицію: «Гадаю, на всі ці питання є одна відповідь — мобілізація. Йдеться не про мобілізацію Кремля, а про нашу — медійну, гуманітарну та екзистенційну мобілізацію».

Як відзначив журналіст, більшість його сюжетів присвячено темі мобілізації, яку проводить Росія в тимчасового окупованих регіонах України проти волі їх мешканців.

Також Мацука бачить пріоритетом своєї роботи фіксацію воєнних злочинів Росії: «Дуже важливо зрозуміти — кількість жертв війни, які страждають усі 8 років на сході України та в Криму, а тепер і на півдні країни».

Як ідеться у виступі Олексія Мацуки, йому не раз доводилося перебувати у небезпеці на передовій. «Буквально два тижні тому на Донбасі на нас полювали дрони, коли росіяни засікли наші системи зв’язку Starlink. А агресору байдуже, хто ти: працівник медіа, журналіст, військовий чи працівник соціальної сфери», — сказав він.

Також, як розповів медіаменеджер, у повсякденній роботі команда «FreeДом» найбільше потерпає від онлайн-ботів. «Приниження, звинувачення, цькування, шантаж — усе це стало нормою для нас, журналістів, — сказав Олексій Мацука. — Сайт, платформи соцмереж телеканалу FreeДом постійно під атакою фейкових акаунтів та компаній. Зокрема і наша Facebook-платформа. І корпорація Meta (якій належить Facebook) поки що ніяк на це не реагує».

Варшавська конференція з людського виміру розпочала свою роботу 26 вересня та триватиме до 7 жовтня. Участь у ній беруть представники 57 країн, а також 11 партнерів.

Форум фокусується на правах людини та основних свободах у регіоні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Його метою є оцінка виконання зобов’язань ОБСЄ в галузі людського виміру. Учасники можуть подати свої роботи з цієї теми та порушити питання, які, на їхню думку, потребують невідкладної уваги міжнародної спільноти.

Фото: сайт UATV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1471
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду