Внутрішнє іномовлення України. На кого мовлять державні телеканали "Дім" і "FreeДом"

Внутрішнє іномовлення України. На кого мовлять державні телеканали "Дім" і "FreeДом"

5 Грудня 2023
959

Внутрішнє іномовлення України. На кого мовлять державні телеканали "Дім" і "FreeДом"

959
Телеканали іномовлення України складно назвати ефективними з погляду просування інтересів країни за кордоном.
Внутрішнє іномовлення України. На кого мовлять державні телеканали "Дім" і "FreeДом"
Внутрішнє іномовлення України. На кого мовлять державні телеканали "Дім" і "FreeДом"

Російськомовний FreeДом навряд чи серйозно впливає на суспільну думку росіян, але представлений на всіх можливих майданчиках усередині України. “Дім” виготовляє здебільшого українськомовний розважальний контент. Тому ці державні й, відповідно, лояльні до влади телеканали якщо і мають вплив на аудиторію, то на внутрішню українську. Така ситуація викликає сумніви щодо доцільності витрачання на них коштів платників податків. Тим більше що розвиток державних телеканалів ніяк не сприяє демократизації та суперечить євроінтеграційним завданням України.

Під час вступу до Ради Європи Україна зобовʼязалася дотримуватися вимог забезпечення плюралістичної демократії, верховенства права та захисту прав людини і основних свобод. Відповідно до резолюції ПАРЄ 2005 року, Україна зобовʼязана перетворити державні телерадіокомпанії на канали суспільного мовлення. Створення Суспільного мовлення та відмова від державних телеканалів стали можливими тільки після Революції гідності. У квітні 2015 року в прямому етері Першого національного каналу відбулося підписання пакета змін до Закону “Про Суспільне телебачення та радіомовлення України”. В результаті реформи Перший національний офіційно став телеканалом “UΛ:Перший”. Крім Першого, до Суспільного мовлення ввійшли телеканал “Культура”, три загальнонаціональні радіо, серед яких Українське радіо, обласні телерадіокомпанії тощо. 

До 2019 року під контролем влади залишалися поодинокі медіа, серед яких парламентський канал “Рада” та іномовлення. У 2020-му замість роздержавлення влада почала посилювати позиції іномовлення.

Нині в Україні є два державні телеканали іномовлення – “Дім” і “FreeДом”. Державне підприємство Мультимедійна платформа іномовлення України (ДП МПІУ) – це материнська компанія цих телеканалів. 

“Дом” – покриття та перегляди

Телеканал “Дом” зʼявився у 2020 році. Передбачалося, що він транслюватиметься  на тимчасово окуповані території України. У березні 2023 року Нацрада ухвалила рішення про переоформлення ліцензії телеканалу “Дом”. Після цього телеканал змінив логотип на “Дім” і переглянув концепцію мовлення. Тепер це канал, у якому переважає розважальний контент. Сітка мовлення складається здебільшого з проєктів власного виробництва, серіалів та кіно, а також одного випуску новин протягом доби. “Дім” мовить українською, згідно з офіційною концепцією, для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та українців, які через війну виїхали за кордон.

“Дім” транслюють через супутники, в кабельних мережах і на ОТТ-платформах (платформи потокового мультимедіа в інтернеті). Цифровий та аналоговий сигнал телеканалу робить його доступним у деяких районах Донецької області. Трансляція через супутники дозволяє покривати Європу, європейську частину Росії, Туреччину, Казахстан, країни Середньої Азії, частково африканські та близькосхідні країни басейну Середземного моря.

У жовтневому звіті рейтингової агенції “BIG DATA UA”, яка спеціалізується на вимірюванні переглядів аудиторії на IPTV- і OTT-сервісах, вказано, що відсоток глядачів каналу “Дім” серед усіх глядачів, які дивляться телебачення (тобто частка перегляду), – 0,02%. Це можна порівняти з переглядами телеканалів “Ми – Україна” (0,02%) або регіональних “Суспільне Крим” (0,03%) чи “ПравдаТут Київ” (0,023%). Частка перегляду показує, як розподілена аудиторія між різними телеканалами.

Фото – ІМІ

За звітом за місяць “Дім” дивилися 47 тисяч разів, але в документі не зазначено середній час перегляду. Тому за цим показником неможливо дійти висновку щодо того, наскільки аудиторія зацікавлена контентом. Водночас показник дозволяє вважати, що канал точно не є гігантом українського телеринку. Можна припустити, що в кабельних мережах, де менша конкуренція, за найоптимістичніших оцінок частка перегляду “Дім” становитиме 0,06%, а на супутнику – 0,1% серед інших українських телеканалів.

У відкритій презентації ДП МПІУ за жовтень вказують, що за аналітикою YouTube-каналу “Дім” 72,5% аудиторії – це  Україна, Польща – 4,2%, Росія –  3,9%, Німеччина – 3,6% та Італія – 2%.  ДП МПІУ не наводить інших досліджень та даних, крім переглядів на YouTube. Відсутня будь-яка публічна інформація про перегляди телеканалу “Дім” у цифрі та аналогу, щодо кабельних мереж та супутника (зокрема, за кордоном). Тобто Держпідприємство МПІУ не оприлюднює інформації, достатньої для вичерпного аналізу популярності телеканалу “Дім” серед глядачів.

Під час засідання Комітету з гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради, яке відбулося на початку жовтня 2023 року, директорка ДП МПІУ Юлія Островська запевнила, що підприємство працює над тим, щоб “Дім” дивилося більше українців за кордоном.

“Ми маємо декілька попередніх домовленостей, що ми з 2024 року почнемо входити в кабельні мережі, бо зараз є питання контенту, який закуплено на територію саме України… Якщо ми будемо говорити про нові супутники – ми це постійно ставимо собі в план, але це теж гроші, вони досить великі. Діджитал – це те, що ми можемо виміряти та сказати вам в абсолютних цифрах”, – сказала Юлія Островська.

Тим часом телеканал “Дім” представлений на таких платформах: YouTube (143 тис. підписників), Facebook (71 тис. позначок “Подобається” та 341 тис. читачів), Instagram (майже 89 тис. читачів), TikTok (862 слідкувачі) та X (1578 підписників). 

У соціальних мережах основний акцент “Дім” робить саме на YouTube, де можна переглянути всі програми, які виготовляє канал. Відео у форматі Shorts тут мають мільйонні перегляди, втім більшість із них усе ж здебільшого набирає тисячі та десятки тисяч переглядів.

Рекорд на сторінці “Дому” YouTube поставило відео з піснею у виконанні гурту Tvorchi – 1 мільйон переглядів. 

Проєкти телеканалу “Дім”

  • Тихий вечір з Оленою Кравець чи не найпотужніший проєкт  виробництва телеканалу “Дім”. Це чергова спроба українського телебачення відтворити формат late night show. Загалом шоу Олени Кравець мало чим відрізняється від іншого подібного розважального контенту. Гостями програми переважно є блогери, музиканти та військові. Водночас, згідно з описом проєкту, передбачалося, що також запрошуватимуть топових політиків, державних службовців та представників критичної інфраструктури. 
Фото – скрін з телеканалу "Дім"

На YouTube випуски програми  “Тихий вечір з Оленою Кравець” за вересень і жовтень мають до 100 тисяч переглядів кожен. Найбільшу кількість переглядів має новорічний  випуск ток-шоу – 270 тисяч.

  • Блокпост шоу – гумористична вікторина. Ідея шоу така: на умовному блокпості українських зірок зупиняє ведучий. Для того щоб ті поїхали далі, їм необхідно відповісти на запитання ведучого. Так українські зірки демонструють свої знання з історії України, мови, культури та законодавства. Максимальна кількість переглядів на YouTube одного випуску – 219 тисяч. Решта випусків мають по кілька десятків тисяч переглядів. 
  • “Ранок вдома” – ранкове шоу. Цей проєкт має власний канал у YouTube з 14 тисячами підписників. Шоу складається з інтервʼю з гостями та сюжетів на різноманітні теми: історія України, література, кулінарія та інші. Відео здебільшого набирає декілька десятків або сотень переглядів, іноді декілька тисяч. 
  • Олега френди – відеоподкаст телеведучого Олега Борисова, до якого в гості приходять військові, волонтери, зірки та відомі блогери. На YouTube подкаст дивляться від декількох тисяч до десятків тисяч. 
  • Точка опори – публіцистичний проєкт із ведучою Світланою Леонтьєвою. На інтервʼю до ведучої приходять відомі українці, які розповідають свої історії про війну. Дивляться кілька тисяч людей.
  • Діло буде – тут розповідають про бізнес, який розвивається в умовах війни. Програма акцентована на релокації малого і середнього бізнесу та на ВПО, які почали створювати свій бізнес із нуля. Ведучий приїжджає в регіони до героїв програми та бере в них інтервʼю. У шоу здебільшого декілька тисяч переглядів.
  • Я не забуду –  черговий проєкт у форматі інтервʼю в студії. До студії приходять непублічні українці, які розповідають про свої повʼязані з війною історії. Заявлена мета шоу – показати людей, які своїми вміннями, діями та незламністю допомагають іншим. Програму дивляться кілька тисяч людей.
  • Дочекаюсь – тут у студії зустрічаються люди, яких розлучила війна: військові, які вперше за тривалий час побачили свою родину, або жінки з дітьми, які повертаються додому з-за кордону та зустрічаються зі своїми чоловіками. У випусках, які виходили раніше, десятки тисяч переглядів.
  • Муз_оборона – це музичний проєкт, у якому українські музиканти розповідають про себе та наприкінці виконують власну музику. Випуски “Муз_борони” дивляться від декількох сотень до кількох тисяч разів.
  • Коло спорту – спортивні новини. У випусків програми здебільшого сотні або пара тисяч переглядів.

“Дім” виготовляє розважальний, культурно-просвітницький і соціальний контент, який навряд чи виконує завдання з просування українського інформаційного порядку денного. З практичного погляду цей канал не має жодного стосунку до іномовлення – якщо не згадувати про його номінальне підпорядкування Мультимедійній платформі іномовлення України.

Як зазначає керівництво платформи, телеканал орієнтується на ВПО та людей, які виїхали за кордон. Однак контент “Дому” переважно не має специфічного змісту і видається таким, що спрямований на загальнонаціональну аудиторію. Водночас наявні звіти переглядів на ОТТ показують, що “Дім” не є популярним і всередині України. 

У підсумку “Дім” – це державний телеканал, який виготовляє переважно розважальний контент. Відповідно, виникає запитання, чи доцільно в такому разі витрачати кошти платників податків.

Телеканал “FreeДом” – покриття та перегляди

Телеканал “FreeДом” розпочав свою роботу 10 березня 2022 року. Тоді українські медіагрупи StarLightMedia, “Інтер”, 1+1 та “Україна” запустили російськомовний телепроєкт FreeДом на базі каналу іномовлення “UATV”, а тодішній міністр культури Олександр Ткаченко анонсував, що на телеканалі працюватимуть російські журналісти, “яким не знайшлося місця для нормальної чесної роботи у своїй країні”. 

FreeДом мовить лише російською. На сайті телеканалу вказано, що канал розрахований на російськомовну аудиторію, яка “шукає правду про те, що відбувається в Україні, Східній Європі, Росії та світі”.

Фото – скрін з телеканалу “FreeДом”

У керівництві ДП МПІУ і FreeДом вважають, що український російськомовний впливає телеканал може впливати на настрої в Росії, підживлювати протестні настрої серед її населення. За словами директорки МПІУ Юлії Островської, 56% переглядів FreeДом дає країна-агресорка, отже саме росіяни становлять основу FreeДом. 

“Зараз іномовлення потрапляє туди, куди його спрямували. Є така ініціатива – “Хочу жити”, за допомогою якої російські солдати можуть здатись у полон. Нам повідомили, що серед п'яти основних джерел, звідки про це дізнаються, – FreeДом”, – заявила Островська.

Поряд з тим головний редактор телеканалу Олексій Мацука переконував, що українське іномовлення впливає більше на настрої всередині Росії, ніж телеканали “Дождь” та “Настоящее время”.

“Коли почнеться майдан у Росії, FreeДом буде “5 каналом” для росіян”, – сказав Мацука.

З реальними показниками аудиторії FreeДом ситуація приблизно така сама, як і з “Домом”. Покриття російськомовного іномовлення України – це шість супутників: Європа, включно з європейською частиною РФ, Середня Азія, Близький Схід і Північна Африка. Також FreeДом присутній у більш ніж 700 кабельних, DTH- та IPTV-мережах у 44 країнах світу, а також на десяти ОТТ-платформах. 

Попри те що основним завданням іномовлення є робота на закордонну аудиторію, FreeДом, як і телеканал “Дім”, також присутній в українських кабельних мережах і ОТТ-платформах.

ДП МПІУ не оприлюднило об’єктивних даних щодо переглядів FreeДом на будь-яких платформах, крім як у YouTube. Тому наразі неможливо визначити, де саме канал дивляться більше: в Україні чи за кордоном.

Водночас є дані щодо переглядів усередині України. Згідно з жовтневим звітом BIG DATA UA щодо ОТТ/IPTV-платформ, серед українських новинних телеканалів FreeДом стосовно частки перегляду (Shr%) посідає четверте місце – 0,16%. Найближчі позиції в УНІАН ТБ і “Апостроф ТВ” – частка по 0,15%. Зважаючи на меншу конкуренцію, в кабельних мережах частка FreeДом може бути приблизно 0,5%, а на супутнику 0,8%.

 

За місяць глядачі мають понад 10 тисяч контактів з телеканалом і дивляться його за такий період у середньому 55 хвилин. Попри те що основне завдання FreeДом – мовити за кордон для російськомовної аудиторії, телеканал можна дивитися в Україні всюди, крім цифрового та аналогового мовлення.

За даними аналітики YouTube-каналів FreeДом за вересень 2023 року, оприлюдненої ДП МПІУ, 60,1% аудиторії – в Росії, майже 10% – в Україні. 

 

На YouTube на телеканал “FreeДом” підписалося 970 тисяч користувачів, на канал у YouTube “FreeДом.Live” – 693 тисячі, у Telegram – майже 43 тисячі читачів, у Facebook – 206 тисяч читачів, в X – майже 2 тисячі підписників, у TikTok понад 81 тисячу слідкувачів.

Тим часом ДП МПІУ звітує про 8,9 млрд переглядів контенту FreeДом на діджитал-майданчиках. Виявляється, ця цифра є сумою даних партнерів – медіагруп “1+1 media”, “Starlight Media” та “Inter Media Group”, які на своїх сторінках у соцмережах також поширюють продукцію FreeДом. Тобто 7 млрд переглядів для контенту державного каналу іномовлення зібрали майданчики українських приватних медіагруп, і лише 1,9 млрд переглядів у соцмережах – власне досягнення FreeДом. Ці медіагрупи виготовляли контент для FreeДом.

Отже, українські медіа показують своїй аудиторії, тобто внутрішній українській, російськомовний контент FreeДом, створений, як заявляють керівники іномовлення, для російської аудиторії. Так, наприклад, “Інтер” на YouTube-каналі показує ввімкнення російського політика Геннадія Гудкова. Також прямі ефіри FreeДом на своїх каналах у YouTube показують ICTVТСН1+1, “Украина сегодня” та УНІАН

Постає питання: для чого українські медіа показують контент, який призначений для російськомовної аудиторії, а тим часом українська аудиторія звикає до перегляду державного російськомовного телеканалу, хоч і телеканалу іномовлення?  

Контент телеканалу “FreeДом”

За жовтень на YouTube у прямих ефірів телеканалу (проєкти “Наше время”, “Говорит Украина”, “Телевизионный марафон FreeДом” – це прямоефірні студії, де ведучі обговорюють з експертами порядок денний, показують останні новини, записи інтервʼю та інший контент) від кількох до 32 тисяч переглядів на каналі “FreeДом”. На YouTube-каналі “FreeДом.Live” у таких відео максимум 16 тисяч переглядів. Притому що хронометраж деяких з цих прямих ефірів сягає 10 годин.

На своєму каналі YouTube FreeДом регулярно розміщує звернення президента Володимира Зеленського з накладеним російським перекладом. 

На телеканалі виходить блок Президент UA. У ньому ведучі розповідають про діяльність Володимира Зеленського, до студії також долучають так званих експертів, які дають свої коментарі. Серед таких коментаторів, наприклад, були доктор політичних наук Ігор Петренко, який свого часу потрапив до “бази псевдосоціологів і прихованих піарників”,  або політолог Володимир Фесенко, який переважно схвально оцінює дії глави держави. Загалом блок “Президент UA” є далеко не збалансованим і містить лише нейтральні або компліментарні висловлювання на адресу Володимира Зеленського. Видається, що власне для того він і був створений – щоб створювати позитивний образ чинного Президента України.

Разбор от Мацуки – проєкт із претензією на аналітику щодо подій у Росії. Ведучий тут викладає власні думки та доповнює їх розмовами з росіянами, постраждалими від репресивної кремлівського режиму, а також з експертами та журналістами.

У проєкті Давайте проверим” ведучий розвінчує та висміює російську пропаганду. Зокрема, в останніх випусках ішлося про реакцію російських пропагандистів на погроми в Махачкалі, російські вигадки про українське озброєння в бойовиків ХАМАС та реакцію російських пропагандистів на ракети ATACMS. Такий контент, можливо, мав би попит серед росіян, але, як випливає з даних про перегляди, не факт, що вони становлять більшість аудиторії телеканалу.

Майже всі репортажі FreeДом – це матеріали з лінії фронту та прифронтових територій. 

Програма “Фронт News”. Тут контент подається як унікальні кадри з найгарячіших точок фронту. У репортажах з лінії фронту помітно мікрофон ТСН, тобто ці відеоматеріали можуть показувати на загальнонаціональному українському телебаченні, а на FreeДом – у перекладі російською. Програму створюють українці та розповідають про війну в Україні, що відбивається в емоційному поданні сюжетів. Через це виникають сумніви в тому, що такий продукт знайде свого глядача серед росіян.

Програма Смотрите сами позиціюється як огляд міжнародних новин. Утім, більша частина контентну присвячена ситуації в Росії, її зовнішній політиці, наприклад у контексті війни Ізраїлю  проти ХАМАС.

Телепроєкт Кризисы присвячено внутрішнім російським кризам минулого та сьогодення, кремлівським репресіям проти різних народів, депортації, пропаганді та війні. Найбільше уваги приділяється саме сьогоденню Росії, яке порівнюють з тоталітарним радянським режимом і його злочинами.

Люди доброй воли – проєкт побудовано на інтерв’ю, здебільшого з росіянами. Тут також переважно говорять про Росію та згадують про війну, розв’язану агресором проти України.

На грані – ще одна програма, побудована на інтерв'ю, але вже з таким широким колом гостей, що його межі важко визначити: від співачки Лайми Вайкуле до голови відділу стратегічних досліджень в Арабському центрі досліджень і політичних студій Дохійського університету Омара Ашура.

Гражданская оборона – документальний проєкт, який раніше виходив на українському телебаченні. Його виробляв і показував телеканал ICTV. Тепер на YouTube іномовлення випуски цієї програми набирають по кілька тисяч переглядів. Антизомби – також проєкт ICTV, що переїхав на FreeДом. У “Гражданской обороне” й “Антизомби” розповідають про те, що відбувається в Росії, про Путіна та його оточення, російсько-українську війну та успіхи Сил оборони України на фронті.

Народ”, “Сокровища нации”, “Деколонизация” – студійні проєкти з елементами документалістики: є ведучі в студії, спікери в записі та документальні вставки. В цих програмах розповідають про історію різних національностей Росії та те як їх утискає Кремль.

Признание окупанта” – інтервʼю з російськими військовополоненими. У кадрі тільки військовополонений, який розповідає про себе, ситуацію на фронті та що відбувається в Росії.

У чому користь?

Отже, більшість програм телеканалу “FreeДом” присвячено Росії. З огляду на це вони, справді, могли б зацікавити російську аудиторію. Втім, наразі лише теоретично. Адже, хоча керівники ДП МПІУ та телеканалу і стверджують, що більшість споживачів контенту FreeДом – росіяни, немає досить ґрунтовних досліджень, що доводили б такі заяви. 

Крім того, навіть якщо припустити, що телеканал має широку аудиторію в Росії, сумнівним залишиться його вплив на ситуацію в цій країні, на свідомість та громадянську позицію її громадян. Неважко переконатися, що правда жодним чином не впливає на агресивно налаштованих росіян. За даними російської дослідницької організації “Левада-Центр”, у листопаді 2021 року 43% росіян виявляли своє вороже ставлення до українців, а в серпні 2023 року українців вважали ворогами вже 66% населення Росії. 

Тим часом свою українську аудиторію телеканал “годує” порядком денним країни-агресорки, висвітленим її мовою. Насправді повномасштабне вторгнення Росії в Україну збільшило увагу до контенту українською мовою. Завдання іномовлення за логікою – просувати українські інтереси в інших країнах. Тим часом “Дім” і FreeДом видаються далекими від реалізації такої місії. Телеканал “Дім” виготовляє переважно розважальний контент, який дивиться незначна частка внутрішньої аудиторії. А контент FreeДом представлений на всіх можливих майданчиках усередині України та має сумнівні результати роботи на російськомовну аудиторію за кордоном. У підсумку аудиторія, на яку вони можуть впливати, переважно українська. Немає підстав говорити про ефективне формування цими телеканалами українського порядку денного в будь-якій іншій країні.

Отож телеканали українського іномовлення малоефективні в сенсі впливу на зовнішню аудиторію, але водночас можуть бути використані для впливу на аудиторію внутрішню, наприклад на користь владі під час тих чи інших виборів.

Олександр Рубан, медіаексперт Інституту масової інформації

Колаж на головній: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
959
Читайте також
21.09.2022 12:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 146
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду