В ефірі телемарафону «Єдині новини» показали мапу Росії з приєднаним до її складу окупованим Кримом

В ефірі телемарафону «Єдині новини» показали мапу Росії з приєднаним до її складу окупованим Кримом

16 Січня 2024
2230
16 Січня 2024
20:36

В ефірі телемарафону «Єдині новини» показали мапу Росії з приєднаним до її складу окупованим Кримом

2230
У сюжеті журналістки телеканалу «Ми — Україна» Олени Гончаренко йшлося про колапс у російській системі житлово-комунального господарства. Згадуючи різні регіони РФ, в ефірі показали дизайн мапи з приєднаним українським півостровом.
В ефірі телемарафону «Єдині новини» показали мапу Росії з приєднаним до її складу окупованим Кримом
В ефірі телемарафону «Єдині новини» показали мапу Росії з приєднаним до її складу окупованим Кримом

У вівторок, 16 січня, в ефірі телемарафону «Єдині новини» зʼявилася карта Росії з приєднаним тимчасово окупованим українським Кримом у складі. Про це повідомило hromadske.

Зображення показали в сюжеті журналістки телеканалу «Ми — Україна» Олени Гончаренко, в якому йшлося про колапс у російській системі житлово-комунального господарства через відсутність опалення в будинках у Свердловській та аварію на теплотрасі в Орловській областях. Згадуючи різні регіони РФ, в сюжеті показали дизайн мапи РФ з приєднаним українським півостровом.

Окрім цього, деякі користувачі соцмережі X помітили, що на карті Росії в сюжеті також були зображені японські острови.

На каналі «Ми — Україна» визнали, що припустилися грубої помилки.

«Команда визнає свою відповідальність. Ступінь провини кожного із причетних до створення й випуску матеріалу в ефір визначається. Винуватці неминуче понесуть покарання», — йдеться в офіційній заяві.

Нагадаємо, за даними Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), серед українців зменшується довіра до національного телемарафону «Єдині новини». Якщо у травні 2022 року частка опитаних, які довіряли марафону, становила 69%, то у жовтні 2023-го вона скоротилася до 48%, а вже у грудні 2023-го — до 43%.

Водночас згідно з результатами соціологічного опитування, яке в грудні провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, майже 43% опитаних українців вважають, що єдиний телемарафон втратив свою актуальність, тоді як лише 22% респондентів вважають його досі потрібним. 

Нещодавно т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв повідомив, що українські телеканали розглядають можливість зміни формату загальнонаціонального марафону «Єдині новини».

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що якщо телемарафон не стане якіснішим, він себе вичерпає і, ймовірно, не переживе наступного року

За даними журналістів «Наших грошей», під час повномасштабного вторгнення державні «МПІУ» і телеканал «Рада» заплатили виробникам контенту для телемарафону вже 1,12 млрд грн.

2 січня парламентський телеканал «Рада» уклав нову угоду на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень із компанією «Кінокіт», яка, за даними журналістів Bihus.Іnfo, пов’язана з колишнім заступником голови Офісу Президента Кирилом Тимошенком. Угода не включає прямих трансляцій та програм, які висвітлюють роботу Верховної Ради. За час повномасштабного вторгнення парламентський канал уже заплатив цій компанії за виробництво телемарафону 253 млн грн.

Фото: скриншот із відеотрансляції телемарафону на ютубі

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2230
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду